Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Column > Kirsten Schilder over haar jaren als juf: ‘Dat was iets waar we beiden wel even van schrokken’

Kirsten Schilder over haar jaren als juf: ‘Dat was iets waar we beiden wel even van schrokken’

Kirsten Schilder over haar jaren als juf: ‘Dat was iets waar we beiden wel even van schrokken’

Kirsten Schilder (36) is de vrouw van zanger Nick (36). Samen hebben ze drie kinderen, Nikki (9), Julian (7) en Jackie (3). Vanaf juni schrijft ze in Flair wekelijks over haar leven.

Juf Kirsten

“‘Hoi, juf Kirsten!’ Het duurt even voordat ik me realiseer dat ik degene ben die wordt begroet. Ik sta stil en terwijl ik omkijk, zie ik een vrolijke jonge vrouw naast een rode BMW staan. Ik beantwoord haar groet opgewekt. Haar glimlach herken ik direct, al kom ik niet zo snel op haar naam. ‘Mel, ik loop vast naar binnen, neem jij de laatste tas even mee’, hoor ik haar vriend zeggen, waarna ik hem met twee boodschappentassen een huis binnen zie stappen.”

Lesgeven

“Natuurlijk, Melany! Veertien jaar geleden was ze één van de vijftien leerlingen uit mijn eerste klas. Veertien jaar geleden… Het eerste jaar dat ik lesgaf. Nick en ik waren nog geen jaar samen. Ik was tweeëntwintig en net afgestudeerd, Nick was eenentwintig en nog dagelijks te vinden aan de UVA. Het lijkt wel een vorig leven. Samenwonen was toen alleen nog maar ‘iets voor later’, om nog maar te zwijgen over het krijgen van kinderen.”

“In de vier jaar die ik voor de klas heb gestaan, heb ik meer dan honderd kinderen lesgegeven. Niet één van ‘mijn’ leerlingen ben ik vergeten. En het leuke aan dat ik in Edam heb lesgegeven, is dat ik ze af en toe nog tegenkom. De namen schieten me niet altijd meteen te binnen, maar de gezichten herken ik vaak direct.”

‘Mama, waarom noemde die mevrouw jou nou net ‘juf Kirsten’?’

Huiswerk

“‘Mama, waarom sta je nou stil?’ Een warme hand die inmiddels bijna net zo groot is als die van mij, pakt de mijne vast. Nikki en ik lopen al kletsend door het park naar huis. Eenmaal thuis trekt Nikki haar slippers uit en rent ze naar de eettafel waarop haar huiswerk verspreid ligt. Ze had even een pauze nodig tijdens het maken van haar rekenwerk. Iets wat ze vaak best nog lastig vindt. Die frisse neus heeft haar zichtbaar goed gedaan, vol goede moed pikt ze haar werk weer op. Samen bespreken we alle sommen even voordat ze deze zelfstandig probeert te maken. Na een kwartier stopt ze plotseling en kijkt ze me vragend aan. ‘Mama, waarom noemde die mevrouw jou nou net ‘juf Kirsten’? Jij was toch juf van groep zes?” Tja, dat die mevrouw Nikki’s leeftijd had toen ze bij mij in de klas zat, was iets waar we beiden wel even van schrokken. Over veertien jaar is Nikki dus net zo oud als ‘die aardige mevrouw’, die voor zover ik kon zien nog geen kinderen had.”

Rode BMW

Terwijl ik verder mijmer over hoe Nikki’s leven er over veertien jaar uit zal zien, zit mijn negenjarige dochter alweer gebogen over haar huiswerk. ‘Mam’, zegt ze, terwijl ze het puntje van haar pen in haar mond steekt. ‘Een vriendinnetje komt mij zo ophalen om te skeeleren. Is dat goed?’ Zolang het nog niet met een rode BMW is, vind ik het helemaal prima.”

Deze column van Kirsten komt uit Flair 28. Deze editie ligt vanaf 8 juli in de winkels. Wil je ‘m liever laten bezorgen? Bestellen kan hier.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Wie weet er een leuke caption? ??

Een bericht gedeeld door Kirsten Schilder (@kirsten_schilder) op

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

?Vaderdag bij de fam. Schilder?Hoe vieren jullie Vaderdag?

Een bericht gedeeld door Kirsten Schilder (@kirsten_schilder) op

Beeld: Bart Honingh