Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Column > Kirsten: ‘Naar het fotoboek waar ‘Jackie 2017’ op gedrukt staat, kun je lang zoeken’

Kirsten: ‘Naar het fotoboek waar ‘Jackie 2017’ op gedrukt staat, kun je lang zoeken’

Kirsten: ‘Naar het fotoboek waar ‘Jackie 2017’ op gedrukt staat, kun je lang zoeken’

Kirsten Schilder (37) is de vrouw van zanger Nick (37). Samen hebben ze drie kinderen: Nikki (10), Julian (8) en Jackie (4). In Flair schrijft ze elke week open en eerlijk over haar leven.

Fotoboeken

“Tot 2014 heb ik foto’s gebundeld per geboortejaar en voorzien van persoonlijke teksten. Terwijl ik vanachter mijn laptop naar de kast kijk, zie ik de titels op de ruggen van de albums staan. ‘Fotoalbum Nikki 2014’ prijkt op het laatste fotoboek van Nikki en er staat ‘Julian 2013’ op Julians laatste boek. Naar het fotoboek waar ‘Jackie 2017’ op gedrukt staat, kun je lang zoeken. Dat is er namelijk niet. Terwijl ik me nog wel zó had voorgenomen er eentje voor haar te maken.”

“Ik weet namelijk van een vriendin – de jongste van drie – dat het ontbreken van haar fotoboek veel indruk heeft gemaakt. Dat alleen bij haar broer en zus een persoonlijk fotoboek mee de verhuisdoos in ging op het moment dat zij op zichzelf gingen wonen, is iets wat zij haar moeder tot op de dag van vandaag kwalijk neemt.”

“Toen ik nog geen kinderen had, vond ik dat ook onbegrijpelijk en ging ik volledig mee in haar ‘Benjamin-trauma’. Inmiddels, twintig jaar later, moet ik mijn mening iets bijschaven. Onze Benjamin is net vier geworden en op een prachtig boek door fotograaf Lisette Lubbers gemaakt na, is er vanaf Jackies geboorte nog niets gebundeld. En de drempel is inmiddels zo hoog, dat ik het uitzoeken van die duizenden foto’s die op mijn telefoon staan als een soort onmogelijke opgave zie.”

“Om het fotoboekproces wat te versnellen, heb ik geprobeerd om de foto’s per maand te sorteren en daarbij de dubbele en onscherpe foto’s te wissen. Vooral het idee dat het zo ‘een stuk sneller’ zou gaan, bleek niet helemaal te kloppen. Elk vastgelegd moment vind ik zo z’n charmes hebben, en op werkelijk alle foto’s kijkt ze net iets anders, draagt ze dat ene lieve jurkje of zijn het haar broer of zus die er wel heel leuk op staan. De foto’s brengen me weer even terug naar het moment waarvan ik zelfs de geuren nog kan waarnemen. Bij elke foto is er wel een ‘aaaaah’ en ‘ooo ja’-moment dat mij terugbrengt naar een periode die ik volgende week, op haar eerste schooldag, zal afsluiten.”

Lees ook
Kirsten: ‘Mijn mismoedige gevoel van die ochtend bleek totaal misplaatst’

“Om nog even alle tijd en aandacht aan Jackie te schenken, ga ik voorlopig sowieso nog niet aan deze klus beginnen. Al neem ik me zeker voor om die in april, de eerste maand waarin Jackie naar school gaat, te gaan klaren. Iets waar ik nu nog even niet aan moet denken en iets wat ervoor zorgt dat er een minimaal aantal foto’s gewist zal worden. Ach, ik maak me er druk om, maar Jackie is nog te jong om door te hebben dat mama hier iets langer over deed. Haar verhuisdoos is voorlopig nog niet gevuld, dus het is nog binnen de tijd.”

Meer Kirsten? Elke twee weken komt ze met een nieuwe vlog op Flair TV

Deze column van Kirsten Schilder komt uit Flair 13-2021. Deze editie ligt vanaf 31 maart in de winkels. Wil je ‘m liever laten bezorgen? Bestellen kan hier.

Fotografie: Bart Honingh | Styling: Elise Verhoeven | Visagie: Linda Huiberts