Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Column > ‘Kan mijn kind nu alsjeblieft een jaar naar school gaan, want ik wil geen thuisonderwijs geven’

‘Kan mijn kind nu alsjeblieft een jaar naar school gaan, want ik wil geen thuisonderwijs geven’

‘Kan mijn kind nu alsjeblieft een jaar naar school gaan, want ik wil geen thuisonderwijs geven’

Hester Zitvast (44) is freelance journalist, moeder van drie kinderen (20, 17 en 7 – en zwanger van de vierde). Door haar Twitter-verslaving zit ze bovenop het nieuws en daar heeft ze vaak wel een mening over. Voor Flaironline.nl ventileert ze die opinie. Daar hoef je het als lezer natuurlijk niet altijd mee eens te zijn. Een goede (en fatsoenlijke) discussie gaat ze niet uit de weg.

Groep drie moest de laatste schoolweek nog even in quarantaine

Het Outbreak Management Team (OMT) adviseert het kabinet om per 20 september de coronamaatregelen voor het primair onderwijs te versoepelen. Dat zou inhouden dat bij een besmetting niet langer de hele klas naar huis wordt gestuurd. Wat mij betreft een versoepeling die ze per direct in mogen voeren. De rek is er bij ouders, merk ik, compleet uit.

Bij ons ging het voor de vakantie ‘mis’. Onze dochter van 7 (toen groep 3) had op een dinsdag een uurtje kennisgemaakt met de nieuwe juf, maar was niet in de anderhalve meter van de vrouw geweest. Op woensdag en donderdag had ze gewoon in haar combinatieklas 3 / 4 les gevolgd. Donderdagmiddag stond ze met de complete school, inclusief ouders en leerklachten op het schoolplein tot 17.00 uur een eindejaarsfeestje te vieren. En om 17.30 kregen we een mail van de directrice: De nieuwe juf bleek corona te hebben, groep 3 moest de laatste schoolweek nog even in quarantaine.

Ja, ik kon haar ook laten testen

Ik zal de details van mijn daaropvolgend geuite woorden voor mezelf houden, maar kort en krachtig komt het er op neer dat ik ‘not amused’ was. Ik had me die laatste week voor zes weken vakantie voorgenomen keiharde meters te maken wat betreft werk, zodat ik in de zomervakantie ook zo nu en dan even iets leuks kon doen met mijn kind. Maar dat kind zou dus een extra week thuiszitten. Ja, ik kon haar ook laten testen – dat zou me twee dagen thuiszitten schelen. Maar nee, daar voelde ik niets voor. Ze was niet in de buurt van de juf geweest. Waarom zou ik mijn kind dan in hemelsnaam aan een volstrekt zinloze test onderwerpen? Het werd weer een week aanmodderen.

Lees ook
Hester: ‘Vanaf je 21e een wapen mogen bezitten en abortus na 6 weken verbieden, hoe dan?’

Wat als dit meisje gewoon volle bak les had gehad?

Vandaag werk ik ook weer in de zesde versnelling, want om 13.15 spring ik in de auto om datzelfde kind naar bijles te brengen. Zeven weken lang, twee keer per week ‘Leeskliniek’, op een andere locatie. Geweldig dat het er is, maar wel intensief, mede omdat we daarnaast zes dagen per week thuis met haar moeten oefenen. Mind you: we hebben het hier dus over een 7-jarige. En we doen het hoor, want we zien niets liever dan dat ze weer op niveau komt met lezen. Maar er knaagt wel voortdurend in mijn achterhoofd: ‘Wat als dit meisje gewoon het afgelopen jaar volle bak les had gehad van de mensen die daarvoor zijn opgeleid? Hadden we dan ook met haar naar de leeskliniek gemoeten?’

Wij zijn geen leraren, we willen geen onderwijs geven

Inmiddels hebben alweer honderden basisscholen klassen naar huis gestuurd, het nieuwe jaar is nog maar net begonnen. Het kan niet meer, echt niet. De achterstanden worden veel te groot, leerkrachten horen allemaal al lang en breed gevaccineerd te zijn en ouders willen weer zonder voorbehoud aan de slag. Wij zijn geen leraren. Wij willen geen onderwijs meer geven. Wij willen doen waar we voor betaald worden: ons eigen werk.

Volgende week maandag horen we van Hugo de Jonge of het OMT-advies wordt overgenomen. Ik wil niet dreigen, maar ik sluit niet uit, dat als dat niet gebeurt, ik bij een volgende besmetting in de klas mijn dochter hoogstpersoonlijk bij De Jonge op de stoep zet. Mag hij een uurtje met haar lezen, terwijl ik snel wat werkmails beantwoord.