Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Column > Hester Zitvast over ouders die de identiteit van hun kind niet accepteren: ‘Je hebt geen bestelling geplaatst’

Hester Zitvast over ouders die de identiteit van hun kind niet accepteren: ‘Je hebt geen bestelling geplaatst’

Hester Zitvast over ouders die de identiteit van hun kind niet accepteren: ‘Je hebt geen bestelling geplaatst’

Hester Zitvast (42) is freelance journalist en moeder van twee pubers en een tweede-leg-kleuter. Door haar toch wel lichte social media verslaving – vooral Twitter – zit ze bovenop het nieuws en daar heeft ze ook in veel gevallen wel een mening over. Voor Flaironline.nl ventileert ze haar opinie en daar hoef je het als lezer natuurlijk niet altijd mee eens te zijn. Een goede (en fatsoenlijke) discussie gaat ze niet uit de weg.

Echte kerels

“Ik ben blij dat mijn zoon een echte KEREL is”, las ik op Twitter, onder een video van de dertienjarige Jack, die zichzelf zo mooi opmaakt, dat menig visagist er een puntje aan kan zuigen. ‘Make up has no gender‘, luidde het bijschrift. Ik werd er blij van, van die video dan. De jonge make-up influencer mag overduidelijk gewoon zijn wie hij is; een jongen die van make-up houdt. Maar daar dacht de vrouw die eronder reageerde duidelijk anders over. Zij was dus blij dat haar zoon een echte kerel is.”

‘Boek de sessies bij de psychiater maar alvast in. Of bestel een kist, want ook zelfdoding is in dit soort gevallen geen zeldzaamheid’

“Ik weet dat er zulke ouders bestaan, maar het blijft schokkend van ze te horen, ze te zien. Het is deze week Pride Week en traditiegetrouw komen de schrijnende verhalen dan overal weer bovendrijven; verhalen van kinderen – volwassenen inmiddels – die in hun jeugd een veilige omgeving gemist hebben en daardoor onnodig lang in de kast bleven zitten. Of eenzaam waren. Verhalen over verbroken banden met vaders of moeders, want het kind voldeed niet aan de verwachtingen, want gay. Of in een verkeerd lichaam geboren en dus een outcast. Dat breekt mijn hart.”

“Als een kind zichzelf hooguit mag zoeken binnen de grenzen van wat de ouders toelaatbaar vinden, beperk je zijn of haar ontwikkeling. Helemaal als je er als ouders nogal bekrompen en vooroorlogse ideeën op nahoudt. Natuurlijk heeft een kind wel bepaalde grenzen en regels nodig, maar stuur het nou niet voortdurend bij volgens jouw boekje. Als er op gevoelens en identiteit een rem wordt gezet, kun je er vergif op innemen dat het op de langere termijn problemen gaat opleveren. Boek de sessies bij de psychiater maar alvast in. Of bestel een kist, want ook zelfdoding is in dit soort gevallen geen zeldzaamheid.”

“Jack houdt van make-up. En Jack heeft talent. Maar Jack heeft ook lef. Want door te doen waar hij goed in is en door te doen waar hij van houdt, zal hij zich een leven lang moeten verdedigen tegenover anderen. Hij wijkt af van wat onder de norm van ‘man-zijn’ valt. Hij zal nu al talloze keren moeten horen dat hij gay is (if so, so what) en worden weggezet als ‘wijf’. En niet alleen door kinderen van zijn eigen leeftijd, maar ook door volwassenen. Moeders op Twitter. Te treurig.”

Het kan er niet in bij me dat je je eigen vlees en bloed afwijst of als minder geslaagd beschouwt, omdat het afwijkt van wat jij ooit in je hoofd had

“Als mijn zoon zo vol overtuiging nepwimpers op zou plakken en zichzelf met eyeliner een wing zou aanmeten en daarmee ook nog eens naar buiten zou durven treden, zou ik hem stoerder vinden dan stoer. Ik zou rete-trots zijn, overigens net zo trots als ik nu op hem ben als hij hier de deur uitloopt zonder ook maar een lik gel in zijn haar.”

“Het is je kind en daar hoor je van te houden, onvoorwaardelijk of ie groen of paars is of verliefd wordt op een man of een vrouw. Het kan er niet in bij me dat je je eigen vlees en bloed afwijst of als minder geslaagd beschouwt, omdat het afwijkt van wat jij ooit in je hoofd had. Je hebt, naar ik mag hopen met liefde een kind op de wereld gezet, geen bestelling geplaatst.”

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Tekst: Hester Zitvast | Beeld: iStock