Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Hester Zitvast > Hester over kritiek op ’te strakke kleding’ van Dionne Stax: ‘Het beoordelen van uiterlijk treft ook mannen, hoor’

Hester over kritiek op ’te strakke kleding’ van Dionne Stax: ‘Het beoordelen van uiterlijk treft ook mannen, hoor’

Hester over kritiek op ’te strakke kleding’ van Dionne Stax: ‘Het beoordelen van uiterlijk treft ook mannen, hoor’

“Journaal-lezeres Astrid Kersseboom heeft zich in een interview ietwat kritisch uitgelaten over de kledingkeuze van Dionne Stax – en dat met name in de tijd dat ze nog het journaal presenteerde.

Ze zegt niet letterlijk dat het te sexy was (een woord waar je je anno 2021 namelijk beter niet aan kunt branden), maar daar komt het natuurlijk wel op neer, want te strak, te bloot, te opvallend. ‘Je moet je er, zeker ook als vrouw, bewust van zijn dat als je iets heel straks aantrekt, dat het dan in de huiskamers ook over je borsten kan gaan, aldus Astrid ietwat betutteld. Ik snap het ergens wel, uit haar mond. Vaak kijk ik naar haar jurken en denk ik: ‘Nou, daar had ook wel iets van vorm in gemogen.’ Getailleerd is, zeg maar, niet Astrids ding. En dat mag hè? Maar om nou iets wel of niet aan te trekken omdat de kijker er anders van op hol slaat… Wat een waanzin.”

Niet te ingewikkeld over doen, zou ik zeggen

“Het is een gegeven dat we het bij vrouwen op tv al snel over het uiterlijk hebben. Dat doen mannen, maar laten wij vrouwen dat nou eens ruiterlijk toegeven: Wij net zo goed. Misschien nog wel erger. Zo kan ik het nooit nalaten te zeggen wat een perfect plaatje ik journaallezeres Annechien Steenhuizen vindt. Alles klopt gewoon, vind ik dan. En recent werd mijn oog ook weer voortdurend naar de voorgevel van Welmoed Sijtsma getrokken. Ze droeg in Op1 een strak truitje en ja, van enige vorm van jaloezie van mijn kant was zeker sprake. Ik heb áltijd wel iets aan te merken op de schoenen van weervrouw Willemijn Hoebert. Het hoort er gewoon een beetje bij, zo’n terloopse opmerking over de looks van degene die je op tv ziet. Niet te ingewikkeld over doen, zou ik zeggen.”

Lees ook:
Hester over Meiland-rel: ‘Een kwestie van niet hardop zeggen wat je kortzichtige geest niet kan verwerken, dat heet fatsoen’

Je zag Maartens geslacht een beetje door zijn broek heen

“Om je kledingkeuze in te houden omdat mannen er misschien écht mee aan de haal gaan, vind ik dus de omgekeerde wereld. Kijk, het journaal presenteer je niet in een netpanty met een paar hakken tot aan het plafond en een decolleté tot je navel. Maar heeft Dionne dat ooit gedaan? Dat er door het dragen van een strakke coltrui duidelijk te zien is dat bij het uitdelen der boezems in de juiste rij hebt gestaan, zou toch geen probleem moeten zijn? Wat moet je dan; een slobbertrui uit de kast pakken? Je looks bedekken? Nee natuurlijk niet. Een fraaie outfit geeft wat extra sjeu aan de wereld en dat kunnen we prima gebruiken. Dat Astrid Kersseboom al haar hele leven hetzelfde kapsel draagt, moet zij weten. Dat is geen blauwdruk voor de rest, goddank niet.

En laten we nou ook niet doen alsof het beoordelen van uiterlijk alleen vrouwen treft. SBS-presentator Maarten Steendam kreeg recent een klacht van een tv-kijkster: zij was teveel afgeleid door het feit dat je Maartens geslacht een beetje door zijn strakke broek heen zag.

Nou, jullie begrijpen: ik keek die avond voor het eerst sinds tijden weer eens naar Hart van Nederland. Benieuwd waar Astrid haar tv op afstelde…”

Hester Zitvast (44) is freelance journalist, moeder van drie kinderen (20, 17 en 7 – en zwanger van de vierde). Door haar Twitter-verslaving zit ze bovenop het nieuws en daar heeft ze vaak wel een mening over. Voor Flaironline.nl ventileert ze die opinie. Daar hoef je het als lezer natuurlijk niet altijd mee eens te zijn. Een goede (en fatsoenlijke) discussie gaat ze niet uit de weg.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.