Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Column > Hester: ‘Zwemdiploma’s horen toch minstens aan landelijk gestelde eisen te voldoen?’

Hester: ‘Zwemdiploma’s horen toch minstens aan landelijk gestelde eisen te voldoen?’

Hester: ‘Zwemdiploma’s horen toch minstens aan landelijk gestelde eisen te voldoen?’

Iedere ouder met kinderen boven de zes weet; niet je tekort aan nachtrust als ze net geboren zijn is de hel; zwemlessen zijn het. Ik kan me nog goed herinneren hoe ik met het zweet op m’n rug (want 40 graden binnen, winterjas aan), op van die blauwe plastic hoesjes om mijn schoenen mijn krijsende zoon (toen net 4, inmiddels 21) overhandigde aan de badmeester.

Hij haatte zwemles en ik ook

Of overhandigde… Hij trok ‘m uit mijn handen en nam hem onder zijn arm mee naar het diepe. Terwijl ik dan terugliep naar de kantine, hoorde ik mijn kind steeds meer in de verte huilen. Hij haatte zwemles en had ook altijd last van zijn oren. Ik haatte zwemles ook. Ik vond het vreselijk om hem zo boos en verdrietig te zien. En dan na afloop weer zo’n plakkerig kind met natte haartjes tussen allemaal andere ouders en hysterische kinderen in weer in de kleren hijsen: het was ‘not my cup of tea’.

Dit keer nam mijn vriend de honneurs waar

Maar ja Nederland hè? Water waar je maar kijkt en dan wonen wij ook nog eens om de hoek van de Vinkeveense Plassen en was datzelfde jongetje het liefst in een bootje te vinden. Hij kon me de pot op met zijn gegil; het zou pas echt verstommen als hij een diploma in handen had. Het duurde eindeloos, maar het lukte – tot die tijd droeg hij in de boot een zwemvest. Met onze oudste dochter zijn we pas begonnen toen ze bijna 6 was. Binnen een jaar had ze haar A & B en los van de benauwde kleedkamer-scènes, verliep haar traject vlekkeloos. Belle (8) heeft haar diploma’s vorig jaar gehaald.

Dit keer nam mijn vriend de honneurs ter plaatse waar. Hij nam het op zich als taak en zal over vijf jaar nog een keer moeten. Belle deed er net als haar broer eindeloos over. Pas als wij als ouders weer eens aan de bel trokken, mocht ze “ineens” naar een ander badje. We wilden niet van die pushers zijn die iedere week op hoge poten bij de badmeester om vorderingen vroegen (die zijn er!), dus wachten we soms net iets te braaf op promotie. ‘Ik heb het idee dat ze gewoon niet gezien wordt’, riep ik wel eens, als ze wéér huilend thuiskwam, omdat ze geen diamant of sticker van een zeepaard verdiend had.

Lees ook
Hester: ‘Alle botten van je baby breken; dan mag je toch nooit meer zwanger raken?’

Schokkend vind ik dat

Radar ontdekte dat 24% van de ouders niet tevreden is over de zwemlessen. Het kind leert niet goed genoeg zwemmen, iedere zwemschool hanteert weer andere richtlijnen sinds de gemeenten alles organiseren en financieren. En zweminstructeurs hoeven in Nederland niet altijd gediplomeerd te zijn. Schokkend vind ik dat. Schokkend, omdat er zeer regelmatig berichten in de media verschijnen over kinderen die te water zijn geraakt en dat niet hebben overleefd. Schokkend omdat je er als ouder misschien een hekel aan hebt je kind in de chloordampen om te kleden, maar het wel doet met een belangrijk doel.

Als een kind op zwemles zit, hoort het te leren zwemmen van iemand die ervoor opgeleid is. En het hoort niet zo te zijn dat iedere zwemschool maar een eigen eisenpakket samenstelt; zwemdiploma’s horen te voldoen aan landelijke eisen. Ik ben benieuwd of dit na de uitzending van vanavond op de politieke agenda komt. Weer iets wat op gemeentelijk niveau een rommeltje is geworden… Gaan jullie eigenlijk stemmen woensdag?

De uitzending van Radar is vanavond om 20.35 uur op NPO 1.

Hester Zitvast (44) is freelance journalist, moeder van vier kinderen (21, 17, 8 en een baby). Door haar Twitter-verslaving zit ze bovenop het nieuws en daar heeft ze vaak wel een mening over. Voor Flaironline.nl ventileert ze die opinie. Daar hoef je het als lezer natuurlijk niet altijd mee eens te zijn. Een goede (en fatsoenlijke) discussie gaat ze niet uit de weg.

Lees alle columns van Hester Zitvast op Flair.nl. Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.