Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Column > Hester: ‘Je kind misbruiken om je gelijk te halen: daar breekt mijn #moederhart van’

Hester: ‘Je kind misbruiken om je gelijk te halen: daar breekt mijn #moederhart van’

Hester: ‘Je kind misbruiken om je gelijk te halen: daar breekt mijn #moederhart van’

“Kennen jullie Jenny Douwes nog? De Friese initiatiefneemster achter de beroemde snelwegblokkade in 2017 en boegbeeld van de actie tegen demonstranten tegen Zwarte Piet? Nou, die heeft weer iets anders gevonden om zich druk over te maken.

Ze lijkt een moederhartmoeder te zijn geworden en keert zich tegen de QR-samenleving; immers een dag niet gereld, is een dag niet geleefd. Wat is er dit keer aan de hand? Wel, Jenny deelt met haar ruim 22.000 volgers op Twitter en kleine 5.000 volgers op Facebook een aangrijpend bericht over een 6-jarig jongetje dat door een zwembad zou zijn weggestuurd zonder jas en op blote voeten, omdat ie z’n zwempasje niet bij zich had. 1,4 kilometer liep het kind terug naar zijn huis, door de novemberkou. ‘De realiteit van de QR-samenleving; problemen met de zwelessen’, schrijft Jenny dramatisch bij het doorgeplaatste bericht. De reacties onder het verhaal zijn niet mals, de woede van de mensen druipt ervan af.”

De vrouw post over weinig anders dan corona en de QR-code

“Ik sloeg aan op het woordje ‘realiteit’. Het is door mijn werk mijn tweede natuur geworden overal vraagtekens bij te plaatsen. Klopt het wel echt wat we hier lezen? Betreft het hier de realiteit? Zou een zwembad daadwerkelijk een 6-jarig kind hebben weggestuurd om iets onzinnigs als het ontbreken van een zwembadpasje? Een snelle blik op de Facebookpagina van de moeder van het desbetreffende jongetje leert mij dat deze vrouw over weinig anders post dan corona en de QR-code. Al op 8 november deelt ze een foto van de beveiliger van het zwembad met een verwijzing naar “oorlogspraktijken”. Wel heel toevallig dat juist háár kind wordt weggestuurd om een zwembadpasje niet? De moeder kan het stukje publieke verontwaardiging maar wat goed gebruiken in haar strijd tegen het coronabeleid. Zou er iets niet kloppen?

Van zoveel treurnis breekt mijn #moederhart dus

Inmiddels is er een reactie van Zwembad De Kûpe. Het jongetje is uiteraard niet weggestuurd, registreren kan ook handmatig, zonder pasje, meldt manager Maarten Been in een persbericht. Camerabeelden laten zien dat het kind zich helemaal niet gemeld heeft bij de balie en uit eigen beweging het zwembad heeft verlaten. En zo steekt de zaak dus toch heel anders in elkaar dan gebracht, maar het leed is al geleden. ‘Agressie richting ons personeel is onacceptabel’, sluit Been het bericht af. Waarheid als een koe.

Maar wat vooral onacceptabel is, is dat mensen als de moeder van dit kind en Jenny Douwes doelbewust leugens de wereld in helpen om hun eigen onderbuikgevoelens kracht bij te zetten. Als je onwaarheden bij je eigen waarheid nodig hebt, klopt er iets niet. Dit is opruiing. Dit schaadt de maatschappij. Dit schaadt het kind. Dit schaadt het zwembad. Dit polariseert. Wappies schuwen niets, daar kom ik meer en meer achter. Als je haat zo groot is dat je zelfs je rijkste “bezit”, je kind misbruikt voor eigen gewin, dan ben je in mijn ogen reddeloos verloren. En van zoveel treurnis breekt mijn #moederhart dus.

Hester Zitvast (44) is freelance journalist, moeder van drie kinderen (20, 17 en 7 – en zwanger van de vierde). Door haar Twitter-verslaving zit ze bovenop het nieuws en daar heeft ze vaak wel een mening over. Voor Flaironline.nl ventileert ze die opinie. Daar hoef je het als lezer natuurlijk niet altijd mee eens te zijn. Een goede (en fatsoenlijke) discussie gaat ze niet uit de weg.