Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Column > ‘De vlag uit voor het onderwijs? Ik denk het niet!’

‘De vlag uit voor het onderwijs? Ik denk het niet!’

‘De vlag uit voor het onderwijs? Ik denk het niet!’

Hester Zitvast (42) is freelance journalist en moeder van twee pubers en een tweede-leg-kleuter. Door haar toch wel lichte social media verslaving – vooral Twitter – zit ze bovenop het nieuws en daar heeft ze ook in veel gevallen wel een mening over. Voor Flaironline.nl ventileert ze haar opinie en daar hoef je het als lezer natuurlijk niet altijd mee eens te zijn. Een goede (en fatsoenlijke) discussie gaat ze niet uit de weg.

Vlaggen voor het onderwijs

“De raad voor primair onderwijs roept Nederland op aanstaande donderdag te vlaggen. Met de hashtag #ikvlagvooronderwijs proberen ze ons allemaal te mobiliseren, maar dat lukt als nog niet of nauwelijks. Sterker nog, er wordt al flink gebruik gemaakt van de hashtag #ikvlagniet. Want er zit vrijwel niemand op te wachten.”

“Leerkrachten reageren beschaamd en ouders reageren afkeurend. Hoezo moet de vlag uit voor een beroepsgroep die nog steeds een baan heeft, maar dit nu vanuit het veilige thuis uitvoert? En ja, het plan is dan weliswaar ook voor ouders te vlaggen, maar die zijn momenteel verre van gelukkig van de combinatie eigen werk thuis uitvoeren en daarnaast ook nog eens als juf of meester voor diverse kinderen uit diverse leerjaren fungeren. Daar steunt een vlag aan de gevel op geen enkele wijze bij.”

‘Wij vlaggen niet om in een tijd van extreme crisis het onderwijs een veer in de reet te steken’

“De PO-raad lijkt te vergeten dat er as we speak mensen sterven. Dat er mensen op IC’s aan de beademing liggen, en dat het nog maar de vraag is óf en hoe ze daar vandaan komen. Dat er in talloze huizen heel veel angst heerst. Angst of opa dit overleeft. Angst of mama weer beter wordt. Dat er afscheid wordt genomen via FaceTime. Dat mensen de grond in gaan, zonder bevredigende uitvaart. En niet alleen dat. Er is ook zoveel angst op andere vlakken.”

“Mensen zien hun bedrijf kapotgaan, omdat de deuren niet open mogen. Omdat de omzet met 90 procent gekelderd is. Omdat ook in het buitenland alles vrijwel alles op slot zit. Mensen die niet weten of ze hun hypotheek nog wel kunnen blijven betalen. Of ze hun gezin nog kunnen onderhouden.”

Lees ook
‘Coronacrisis blijkt stok om mee te slaan voor vechtscheidende ouders, hoe triest’

“Het is momenteel veel, maar zeker niet hét moment om onze Nederlandse vlag trots wapperend aan de gevel te hangen. Wij vlaggen in dit land met feestelijkheden. Om onze vrijheid te vieren of de verjaardag van de Koning. Maar wij vlaggen niet om in een tijd van extreme crisis het onderwijs een veer in de reet te steken.”

“Het draait nu even niet om de leraren – en dat vinden ze zelf ook. Het draait om iedereen die op welke manier dan ook bij de zorg van coronapatiënten betrokken is. Verpleegkundigen. IC-verpleegkundigen. Artsen. Schoonmakers. Zij verdienen onze handen op elkaar en dat krijgen ze ook. Het draait wat mij betreft ook om de vakkenvullers, die hebberige hamsteraars uit hun nek hebben moeten houden. Voor de caissières, die een grote bek krijgen als ze vragen of iemand misschien ook kan pinnen.”

‘Als er dan iets aan je gevel moet wapperen, kies dan voor de Samen Sterk-vlag, voor ons allemaal’

“Ach, het hoeft ook helemaal niet op een weegschaal, zo van ‘wie doet er het meest toe’, want we doen er momenteel allemaal toe. Iedereen draagt een steentje bij, door binnen te blijven en afstand te houden. Door aan elkaar te denken, of dat nou is door een bos bloemen bij een eenzame oudere te brengen of lokaal te kopen, bij die struggelende winkelier.”

“Als er dan iets aan je gevel moet wapperen, kies dan voor de Samen Sterk-vlag, voor ons allemaal. De opbrengt daarvan gaat naar het Rode Kruis, een mooi initiatief. De PO-raad kan deze ongetwijfeld goedbedoelde actie beter een stille dood laten sterven, want Nederland is er echt niet voor te porren. En terecht. Het slaat de plank aan alle kanten mis.”

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Tekst: Hester Zitvast | Beeld: iStock