Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Column > Een boete omdat je je billen wil bedekken? Besluit handbalfederatie schiet Hester in verkeerde keelgat

Een boete omdat je je billen wil bedekken? Besluit handbalfederatie schiet Hester in verkeerde keelgat

Een boete omdat je je billen wil bedekken? Besluit handbalfederatie schiet Hester in verkeerde keelgat

Hester Zitvast (43) is freelance journalist, moeder van drie kinderen (20, 17 en 7 – en zwanger van de vierde). Door haar Twitter-verslaving zit ze bovenop het nieuws en daar heeft ze vaak wel een mening over. Voor Flaironline.nl ventileert ze die opinie. Daar hoef je het als lezer natuurlijk niet altijd mee eens te zijn. Een goede (en fatsoenlijke) discussie gaat ze niet uit de weg.

Belachelijke boete beachhandbalsters

“Het spookt al een week door mijn hoofd: het is 2021 en het lijkt doodnormaal te zijn dat er door de Europese handbalfederatie boetes worden uitgedeeld aan vrouwelijke sporters die weigeren amper iets verhullende bikinibroekjes te dragen. Er zijn geen overtredingen begaan, er is geen doping gebruikt: er is alleen maar voor een ander stukje stof gekozen om de onderkant van het lichaam te bedekken.”

“Al wel vaker viel het me op: de broekjes die de beachhandbalsters dragen zijn wel héél erg klein. Nou hebben die vrouwen stuk voor stuk prachtig strak afgetrainde en zongebruinde lijven, dus ze kunnen ze het hebben. Maar daar gaat het niet om. Het gaat er om of je je er prettig in voelt, in zo’n klein klein stukje stof. Ik zou me toch een stuk minder relaxed voelen als ik zou weten dat het gros van de mannelijke toeschouwers niet alleen met open mond naar mijn sportprestaties, maar vooral naar mijn achterwerk zit te kijken.”

‘Als het nog geen seksisme was, wordt het dat nu wel’

“Wat is de functie van een broekje dat maar nét de boel bedekt? Of laat ik het anders vragen: wat verandert er aan deze sport als de vrouwen vanaf nu een strak kort broekje dragen? Ik weet het wel. Want vraag vandaag aan een paar willekeurige mannelijke collega’s, je vriend, je broer of puberzoon desnoods wat er (eerlijk!) leuk is aan beachhandbal voor vrouwen en de kans is groot dat ‘de outfits’ een antwoord is.”

“Nou goed, dan besluit dus het Noorse team dat het vanaf nu anders moet. Op eigen houtje. Ze verruilen de niemendalletjes voor een strak shortje en de Europese handbalfederatie geeft ze in een reactie een boete van 1.500 euro. HOE KAN DAT? Waarom is er niemand die voor dergelijk gestoord gedrag gaat liggen? Als het nog geen seksisme was, wordt het dat nu wel. Mag een vrouw alsjeblieft zélf weten wat ze aantrekt? Ze verschijnen niet ten tonele in een lange rok of een skipak! Je ziet nog steeds de volledige contouren van het lichaam – mocht dat een bepalende factor zijn.”

Lees ook
Hester is klaar met zweverig gedoe: ‘Nee Lieke, ik zit niet op een kosmisch weerbericht te wachten’

“Zangeres Pink hoorde van de absurditeit en heeft aangeboden de boete te betalen. Wat een fijn statement, ik hou toch zo van die vrouw. Maar als vanaf nu gewoon álle beachhandbalsters nou eens die veredelde string aan de wilgen hangen en eensgezind een vuist maken tegen de Europese handbalfederatie. Eens kijken of ze het slipjes-agentje spelen dan nog heel lang vol houden. Ik kan me dat niet voorstellen, want hoewel veel mannen het ergens wel jammer vinden dat het beeld mogelijk verandert, hoor ik ze ook vrijwel allemaal zeggen dat ze de vrouwen honderd procent gelijk geven. Iedereen met gezond verstand steunt de Noorse beachhandbalsters. Nou de federatie nog.”

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

column hester zitvast

Tekst: Hester Zitvast | Beeld: ANP, Marloes Bosch voor Flair