Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Column > Kennismaking met columnist Hester Zitvast (44): ‘Een column mag schuren’

Kennismaking met columnist Hester Zitvast (44): ‘Een column mag schuren’

Kennismaking met columnist Hester Zitvast (44): ‘Een column mag schuren’

Sinds twee maanden schrijft freelance journalist Hester Zitvast (44) – moeder van drie kinderen (20, 17 en 7 en zes maanden zwanger van de vierde) – twee keer per week een opiniecolumn voor Flaironline. Tijd voor een kennismaking!

Wat is het eerste wat je ’s morgens doet?

“Ik pak mijn telefoon en check de voorpagina’s van alle kranten en kijk op Twitter wat er trending is. Ik geef toe dat ik een behoorlijke Twitter-verslaving heb.”

Hoeveel uur ben je online?

“Ik durf het niet te zeggen; het is de eerste functie die ik uitzet als ik een nieuwe telefoon heb. Maar het zijn er veel, héél veel. Ik lees achtergrondartikelen en van Twitter haal ik ook veel inspiratie. Juist ook van persoonlijke tweets. Laatst tweette een jonge vrouw bijvoorbeeld over haar baarmoederverzakking en hoeveel problemen ze daar dagelijks door ondervindt. Daar hoor je nooit iemand over, dus dat is iets wat ik opschrijf als idee of opsla in mijn hoofd om later over te schrijven.”

Krijg je veel commentaar op je columns?

“Ik schrijf over zaken waarover ik me opwind, vaak in de negatieve zin van het woord. En de functie van een opinie is dat het mag schuren en het een discussie mag aanwakkeren. En ik dik het natuurlijk ook een beetje aan. Dus ja, dat levert veel reacties op.”

Vind je dat lastig?

“Ik kan negatieve reacties best goed naast me neerleggen, maar ik lees ook niet alles meer, daar zou ik een dagtaak aan hebben. Het mooiste is als er een volwassen discussie ontstaat naar aanleiding van een column. Dat mensen open vragen stellen en misschien hun mening bijstellen. Lees mijn columns met een open mind zou ik willen zeggen.”

Ben je zo’n druktemaker?

“Ja! Maar mijn partner is nog net een slag erger. We hebben thuis veel discussies en ik vind een goede discussie ook lekker. Ik probeer het altijd van beiden kanten te zien en de nuance te zoeken. Iets is nooit zo zwart-wit als je vooraf denkt. Overigens denken mijn partner en ik over veel zaken hetzelfde.”

Lees ook
Hester Zitvast over de mishandeling van Jaimie Vaes door Lil Kleine: ‘Waar eindigt zoiets? Met een lijk?’

Welke column leverde de meeste reacties op?

“Over vaccinaties; daar is de maatschappij zo over verdeeld, het verscheurt ook echt families en vriendengroepen. En heel gek: als ik iets over een BN’er schrijf, dan zijn er altijd fans die diegene enorm verdedigen. Dan denk ik: ben je van het pr-team of zo?”

Wat is het grootste misverstand over jou?

“Dat ik een heel zuur mens zou zijn! Haha, ik ben veel, maar niet zuur. Ik ben wél kritisch. Soms zit ik er ook naast en denk ik achteraf: dat had ik wel wat genuanceerder kunnen brengen. Dat geef ik dan ook toe. Ik hoorde ooit: wie nog nooit van mening is veranderd, heeft nog nooit iets geleerd. Maar ja, ik ben er natuurlijk niet om overal een laagje suiker over te gieten, dat is niet mijn rol.”

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.