Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Column > Hester snapt niets van Ibiza-hype: ‘Allemaal naar het Spaanse eiland, met Dinand en andere BN’ers uniek zijn’

Hester snapt niets van Ibiza-hype: ‘Allemaal naar het Spaanse eiland, met Dinand en andere BN’ers uniek zijn’

Hester snapt niets van Ibiza-hype: ‘Allemaal naar het Spaanse eiland, met Dinand en andere BN’ers uniek zijn’

Hester Zitvast (43) is freelance journalist, moeder van drie kinderen (20, 17 en 7 – en zwanger van de vierde). Door haar Twitter-verslaving zit ze bovenop het nieuws en daar heeft ze vaak wel een mening over. Voor Flaironline.nl ventileert ze die opinie. Daar hoef je het als lezer natuurlijk niet altijd mee eens te zijn. Een goede (en fatsoenlijke) discussie gaat ze niet uit de weg.

Ibiza-hype

Disconnected met de essentie is-ie, vooral door corona. Dinand Woesthoff springt het diepe in met zijn gezin, zo vertelde hij gisteren bij Humberto. Hij vertrekt en heeft zich uitgeschreven uit Nederland om… naar een ander Nederland te gaan. Ibiza, natuurlijk. Daar waar zo ongeveer al onze landgenoten ultiem uniek en op zoek naar zichzelf minstens een paar keer per jaar helemaal tot rust komen. Nadat ze een selfie met de spirituele en magische rotspartij Es Vedra op hun Insta-wall hebben geplaatst, komen ze weer volledig opgeladen terug. Het is me wat met dat malle eiland.”

“Ik ben er nog nooit geweest. Het stond me al tegen toen de Ibiza-winkeltjes in plaatsen als Delfzijl, Heerlen of Lelystad als paddenstoelen uit de grond schoten. Waar je ook keek zag je in de zomer vrouwen met kortpittige kapsels in kleurrijke lange jurken door winkelcentra flaneren, op zoek naar een Action of Xenos, waar ze dan decoratieve prularia scoorden om ook dat eilandgevoel in huis of op het balkon in de Vinexwijk na te bootsen. Geen tuin meer compleet zonder aquablauw Boeddhabeeld. Online werden we overspoeld met advertenties van Ibiza-webwinkels en zelfs bij ons op het volstrekt sfeerloze parkeerterrein in Vinkeveen werd jaarlijks een heuse hippiemarkt uit de grond gestampt. Het hele land in de ban van een eiland.”

‘Het is me wat met dat malle eiland’

“En toen namen de zweverige moeders de hype over. Bevallen deden ze niet langer liever in een bad of bed, maar bij voorkeur op een berg op Ibiza. En nog maar één droom: emigreren en back to basic gaan, op Ibiza uiteraard. Thuisonderwijs geven, leren van de natuur. Maar goed, dat is dan onder de streep allemaal toch weer lastiger gezegd dan gedaan, waardoor het maar weer een snel op en neertje in de schoolvakanties werd. Vliegtuigen vol Nederlanders onderweg naar het nieuwe Nederland. Ongelooflijk uniek allemaal.”

“Inmiddels is Ibiza vooral een eiland waar BN’ers hun partners in splinternieuwe hotels na een overdaad aan champagne en cocaïne in elkaar slaan. We zien ze op social media zien na eindeloze oester-lunches afglijden in verslavingen en vervolgens vertrekken naar een afkickkliniek. En ze gaan er dus ‘met de handjes in de klei’ weer connecten met Moeder Aarde, omdat ze er zelf tuinkers verbouwen en hun labradoodle los laten lopen. In de tuin van hun eigen huis, welteverstaan – dat ze al vijftien jaar in hun bezit hebben.”

Lees ook
Een boete omdat je je billen wil bedekken? Besluit handbalfederatie schiet Hester in verkeerde keelgat

“Het levert ons écht nuchtere Hollanders iedere keer weer een vermakelijk schouwspel op. Het is een beetje Ik Vertrek voor beginners geworden. Een soort Center Parcs in zee. En wie weet word ik ook gegrepen door de magie, als ik er ooit toch een voet aan land zet, dat kan hè? Maar voor nu gun ik het eiland aan de vrije geesten, de échte levensgenieters en de dapperen die het avontuur en de mystiek van dit ongerepte eiland aandurven.”

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

column hester zitvast

Tekst: Hester Zitvast | Beeld: ANP, Marloes Bosch voor Flair