Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Column > Hester: ‘Wappie Marga Bult een zorgprijs toekennen, hoe kan dat gebeuren?’

Hester: ‘Wappie Marga Bult een zorgprijs toekennen, hoe kan dat gebeuren?’

Hester: ‘Wappie Marga Bult een zorgprijs toekennen, hoe kan dat gebeuren?’

Hester Zitvast (44) is freelance journalist, moeder van drie kinderen (20, 17 en 7 – en zwanger van de vierde). Door haar Twitter-verslaving zit ze bovenop het nieuws en daar heeft ze vaak wel een mening over. Voor Flaironline.nl ventileert ze die opinie. Daar hoef je het als lezer natuurlijk niet altijd mee eens te zijn. Een goede (en fatsoenlijke) discussie gaat ze niet uit de weg.

Het is allemaal zo subjectief en inhoudsloos

Ik heb altijd al wat moeite gehad met het uitreiken van prijzen aan BN’ers voor zaken als ‘Moeder van het Jaar’ bijvoorbeeld. Hoezo weet je dat dan? Ze komt dan misschien wel beeldig over op Instagram, denk ik dan, maar wie weet staat ze net als jij en ik een paar keer per week op haar tandvlees gillend en dreigend haar kinderen te corrigeren of weet ze ze alleen maar tot kalmte te manen met drie lolly’s en een iPad. Het is allemaal zo subjectief en inhoudsloos. Nee, dan een moeder die haar eigen leven on hold zet om er 24/7 voor haar doodzieke kind te zijn. Daar mag je wat mij betreft veel eerder een veer in steken.

Je zou haar kunnen bestempelen als wappie

Het Leger des Heils moet ook hebben gedacht: ‘We nemen voor onze Majoor Bosshardtprijs een bekend gezicht dit jaar.’ En zo moest het snoeihard werkende zorgpersoneel toekijken hoe niemand minder dan Marga Bult op een voetstuk werd gehesen. De zangeres, die haar oude baan als verpleegkundige tijdelijk oppakte en daar aanvankelijk best een leuke PR-stunt mee in handen had, heeft er in haar vele uitlatingen op social media, om het mild uit te drukken, nogal een potje van gemaakt. Zo retweette ze talloze keren berichten van notoire hoax-sites (die ze dan later weer verwijderde) en promootte ze en passent als een soort zichzelf bekroond expert het “medicijn” ivermectine als geneesmiddel voor corona. Je zou haar kunnen bestempelen als ‘wappie’, maar dat vindt Marga dan weer hatelijk. Het moet natuurlijk wel gezellig blijven tussen het verspreiden van leugens door.

Ze had de prijs ook kunnen weigeren

Ik ben een paar maanden geleden na wat discussies door de zangeres geblokt. Hoogtepuntje wel. Het was ook maar beter voor mijn hart, want dat sloeg toch iedere keer net even iets te opgefokt als ik weer eens een ronduit geflipt bericht van de Twentse voorbij zag komen. Maar nu heeft ze dus een prijs van het Leger des Heils gekregen, die ze voor de goede orde dan wel even symbolische opdraagt aan iedereen die in de zorg werkzaam is. Ze had hem ook kunnen weigeren. Dat is alleen te veel gevraagd van iemand die zo’n pak boter op haar hoofd heeft.

Het is stuitend dat zo’n fout gemaakt kon worden

Stop met dit soort prijzen uit te reiken aan mensen die een bekend gezicht hebben. Stop ermee, helemaal desnoods: het leven is geen wedstrijd en er hebben de afgelopen anderhalf jaar zoveel zorgmedewerkers zich het vuur uit de sloffen gelopen, dat ze allemaal wel een standbeeld of een medaille of een envelop met een grote som geld verdienen. Het is stuitend dat zo’n fout gemaakt kon worden, maar het geeft ook weer het tijdsbeeld mooi aan: alles voor de bühne. Het Leger des Heils betreurt de opheft en benadrukt nogmaals het doel van de prijs: al die warme, betrokken en deskundige mensen een hart onder de riem steken. Had die prijs dan aan al die warme, betrokken en deskundige – met de nadruk op deskundige – mensen uitgereikt.

Lees ook
Hester over de huizencrisis: ‘Ik zie mijn zoon (20) de komende jaren nog wel thuiswonen’