Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Column > Hester: ‘Vanaf je 21e een wapen mogen bezitten en abortus na 6 weken verbieden, hoe dan?’

Hester: ‘Vanaf je 21e een wapen mogen bezitten en abortus na 6 weken verbieden, hoe dan?’

Hester: ‘Vanaf je 21e een wapen mogen bezitten en abortus na 6 weken verbieden, hoe dan?’

Hester Zitvast (44) is freelance journalist, moeder van drie kinderen (20, 17 en 7 – en zwanger van de vierde). Door haar Twitter-verslaving zit ze bovenop het nieuws en daar heeft ze vaak wel een mening over. Voor Flaironline.nl ventileert ze die opinie. Daar hoef je het als lezer natuurlijk niet altijd mee eens te zijn. Een goede (en fatsoenlijke) discussie gaat ze niet uit de weg.

 Ik ben gek op Amerika. We hebben er onze mooiste reizen gemaakt en kunnen niet wachten er opnieuw heen te gaan. Maar boy, wat schort er toch ook een hoop aan dat land. Afgelopen woensdag werd in de staat Texas de wapenwet versoepeld. Wie ouder is dan 21 mag zonder vergunning of training een handvuurwapen dragen. Sluit even voor een minuut je ogen en beeld je in wat dat met je eigen omgeving zou doen. Ik weet in elk geval zo een paar mensen aan te wijzen die absoluut niet met een dergelijke vrijheid om kunnen gaan. Het bloed zou al snel in diverse huizen van de muur druipen, vrees ik.

Dit jaar tikt de teller al 29.750 doden aan, gezellig he?

Een mensenleven lijkt met die wapenwet in Texas niet veel waard. Dat er in 2020 in de VS maar liefst 19.411 mensen overleden door een al dan niet bedoelde schietpartij (want je hebt ook nog de schrijnende verhalen waarbij peuters of kleuters met een gevonden persoon hun ouders of broertjes of zusjes uit het leven knallen) doet er onder de lokale politici niet of nauwelijks toe. Dit jaar tikt de teller al 29.750 doden aan, waaronder 16.104 keer suïcide en 464 slachtoffers van mass shootings. Gezellig hè?

Je kunt er $10.000 mee opstrijken

Het rijmt totaal niet met de abortuswet, die eveneens deze week is ingevoerd. Dan lijkt ineens weer ieder leven te tellen, zelfs als het niet levensvatbaar is, slechts bestaat uit wat cellen of ontstaan is door incest of verkrachting. Vrouwen die ongewenst zwanger zijn krijgen tot zes weken zwangerschap de tijd hier iets aan te doen. Zodra het hartje van de foetus klopt, is de abortus verboden. Aangezien je pas rond vijf weken een test kunt doen, geeft het je een krappe week om in te grijpen. Het gros van de vrouwen zal dan nog geen idee hebben dat ze zwanger is. Kiest iemande na die termijn toch voor abortus en jij weet daarvan, kun je er $10.000 mee opstrijken. Gewoon even de vrouw in kwestie of de kliniek die de abortus uitvoert verlinken. Easy money, niet?

Lees ook
Hester: ‘Vooral dat ene menselijke detail van John van den Heuvel blijft me bij’

Terug naar de breinaald, zeg maar

Het is bij ons misschien treurig gesteld met wat christelijke partijen die maar blijven ageren tegen het recht van vrouwen een zwangerschap vroegtijdig af te breken. En ook demonstranten die vrouwen voor (of in de buurt van) klinieken de hel in verwensen, maken dat er nog een flinke slag te slaan valt. Maar onze problemen vallen in het niet bij wat er in Texas gebeurt. Niet alleen het verbod is weerzinwekkend, de eraan gekoppelde NSB-premie maakt het misdadig. ‘Seksueel geweld was nog nooit zo lonend’, twittert Floor Bakhuys Roozeboom terecht. Ethicus Gert van Dijk wijst op een ander bijkomend gevolg: onveilige abortussen. Want dat is wat Texaanse vrouwen die ongewenst zwanger zijn nu gaan doen. Een oplossing zoeken in de illegaliteit. Terug naar de breinaald, zeg maar. De rillingen lopen ervan over je rug. Vrouwenorganisaties zijn naar de hoogste rechter gestapt om de inwerkingtreding van de wet een halt toe te roepen. Het hof, waar – heel hoopvol, not – zes van de negen rechters conservatief zijn, doet naar verwachting in 2022 uitspraak. Fingers crossed. Ik vrees het ergste.