Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Column > Hester: ‘Waar gaan wappies hun tijd nu mee vullen?’

Hester: ‘Waar gaan wappies hun tijd nu mee vullen?’

Hester: ‘Waar gaan wappies hun tijd nu mee vullen?’

Het blijft een beetje raar aanvoelen, een winkel inlopen zonder mondkapje. Zeker die eerste week ‘bloot’, had ik werkelijk het idee dat ik zonder kleren mijn boodschappen deed. Inmiddels kijk ik weer eerder op van de enkeling die er nog wél een draagt. Maar nog steeds twijfel ik of ik iemand spontaan een hand kan geven. En wanneer er een potentiele knuffelmogelijkheid is, overleg ik dat eerst.

Het zal nog wel even duren voordat we ook in ons hoofd weer helemaal terug zijn bij het oude normaal, denk ik. Voorlopig zijn we in elk geval vooral heel druk met het uitzieken van allerhande snotter- en buikgriepvirusjes, want misschien heb ik het verkeerd, maar ik krijg de indruk dat we allemaal iets vatbaarder voor van alles en nog wat zijn geworden door het eindeloze handen wassen en ontsmetten.

Je ziet her en der nog wat wappies nastuipen

Ik ben vorige week goed verkouden geweest. Toch maar twee testen gedaan, want je weet maar nooit. Ik moet er niet aan denken mijn kwetsbare moeder te besmetten, om maar iemand te noemen. Zo ongeveer maatregelen zijn dan wel vervallen, er is nog steeds een heel grote groep mensen die we met z’n allen moeten beschermen. We moeten daarin onze verantwoordelijkheden pakken en geen onnodig risico nemen. Gewoon even een thuistestje doen bij klachten – zo ingewikkeld is het niet.

Vanaf vandaag hoeven we bij een positieve thuistest niet meer naar de GGD. Fijn; dat scheelt toch weer een ritje en het nodige gedoe als je je al niet lekker voelt. Nu de GGD-test-maatregel is komen te vervallen, zie je her en der nog wat wappies nastuipen. ‘Heb me nog nooit laten testen’, aldus Bert op Twitter. En Irma schrijft op Facebook dat “beroepstesters” nu maar iets anders moeten gaan doen. Maar Irma: wat ga JIJ doen, nu je je niet dagelijks meer op social media kunt opwinden over de mensen om je heen die wél hun verantwoordelijkheden hebben genomen?

Lees ook
Hester: ‘Johnny toch zijn talkshow laten presenteren was een gevalletje ‘alles voor de kijkcijfers”

Hadden zij het niet over ernstig getraumatiseerde kinderen?

En wat nu met alle Moederhartmoeders? Alle wappies die van alles hebben voorspeld, maar moeten terugkijken op een periode waarin niets van hun waanzin is uitgekomen? Waar gaan zij hun tijd nu mee vullen? Hadden zij het niet over ernstig getraumatiseerde kinderen? Kinderen die helemaal verknipt werden omdat hun ouders wel eens een mondkapje ophadden of omdat ze wel eens een thuistestje moesten doen? Het lijkt me zo gênant te concluderen dat je twee jaar durende geschreeuw inmiddels bewezen nergens op sloeg.

Of neem een Willem Engel; mochten ze hem niet voor langere tijd opsluiten, waar gaat hij dan zijn tijd mee vullen? Toch weer terug naar de dansschool? Ik hoop dat alle mensen die door corona in complottheorieën de weg volledig zijn kwijtgeraakt, zich herpakken en zich weer verzoenen met hun familie en met hun vrienden – als die er tenminste nog voor open staan. Terugkijkend kunnen we namelijk concluderen dat het virus zelf behoorlijk wat slachtoffers heeft gemaakt, maar daarnaast heeft de pandemie ook nogal wat hoofden volledig op hol gebracht.

Hester Zitvast (44) is freelance journalist, moeder van vier kinderen (21, 17, 8 en een baby). Door haar Twitter-verslaving zit ze bovenop het nieuws en daar heeft ze vaak wel een mening over. Voor Flair.nl ventileert ze die opinie. Daar hoef je het als lezer natuurlijk niet altijd mee eens te zijn. Een goede (en fatsoenlijke) discussie gaat ze niet uit de weg.