Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Column > Hester: ‘Vrouwenhaat stopt pas als mannen elkaar erop aanspreken’

Hester: ‘Vrouwenhaat stopt pas als mannen elkaar erop aanspreken’

Hester: ‘Vrouwenhaat stopt pas als mannen elkaar erop aanspreken’

Ze zijn afgetreden, de drie corpsballen die hun vrouwenhaat niet onder stoelen of banken staken door ze in een speech hoeren te noemen. Daarmee lijkt de brand weer geblust, we kunnen weer over tot de orde van de dag – de rotte appels zijn eruit gehaald. Ja, dat zou je denken, maar niets is natuurlijk minder waar.

In de video die we inmiddels allemaal wel gezien hebben, horen we het publiek massaal, de gebalde vuistjes in de lucht stekend, ‘HOER!’ roepen. Dit is hoe studenten over vrouwen praten. Het zijn de artsen, de advocaten, de politici: de ‘slimme jongens’ van de toekomst. Maar goed, het is allemaal niets meer dan een ludiek grapje uiteraard. Gewoon een gebbetje met de mannen onder elkaar. Ze menen het niet. Vrouwen zijn niet echt hoeren. Ze zijn hooguit sperma-emmers. Of niet?

Het stopt pas als vrouwenhaat gênant wordt

Het is prachtig dat de vrouwelijke leden van het corps een brief hebben geschreven omdat ze boos zijn. Maar het zou nog mooier zijn geweest als de brief afkomstig was geweest van mannen. Ik had willen zien dat er in woede een tafel tijdens het “herendiner” werd omgegooid of een stoel werd geworpen naar de spreker. En dan vanuit de zaal: ‘Hey lullo, hou je bek! Zo praat je niet over vrouwen!’ Dat dáár dan voor geklapt werd. Dat de spreker met de staart tussen de benen afdroop.

Lees ook
Studenten voelen zich onveilig bij Amsterdams corps: ‘Vrouwen zijn niks meer dan hoeren’

Dit soort gestoord seksisme stopt pas als mannen elkaar erop gaan aanspreken. Als ze ophouden met lachen om deze waanzin. Als vaders hun zonen fatsoenlijk opvoeden. Als vrienden onderling een pijnlijke stilte laten vallen als een van hen iets zegt wat niet door de beugel kan. Als mannen elkaar gaan corrigeren. Desnoods op de vuist gaan als iemand over de schreef gaat, want zo lossen mannen ruzies toch op? Het stopt pas als vrouwenhaat gênant wordt.

Ik geloof geen seconde dat ze spijt hebben

Zolang dat niet gebeurt – en geloof mij, dat gaat voorlopig ook niet gebeuren – zijn we helemaal nergens met onze emancipatie. Feminisme werkt pas als ook mannen er iets mee doen. Voor nu zijn wij vrouwen in de ogen van veel mannen gewoon een stelletje hysterisch emotionele wijven, die niet zo moeilijk moeten doen.

De drie bestuursleden zijn afgetreden en bieden hun excuses aan. Ik geloof geen seconde dat ze spijt hebben. Ze vinden het hooguit ongelooflijk rot voor zichzelf, ellendig dat ze nu geen podium meer hebben om te brallen. Ze hebben met een hoger IQ dan de gemiddelde Nederlander willens en wetens tenenkrommende uitspraken over vrouwen gedaan. Ik mag hopen dat geen hoer, geen sperma-emmer en al helemaal geen vrouw ze ooit nog in hun buurt laat.

Hester Zitvast (44) is freelance journalist, moeder van vier kinderen (21, 17, 8 en een baby). Door haar Twitter-verslaving zit ze bovenop het nieuws en daar heeft ze vaak wel een mening over. Voor Flair.nl ventileert ze die opinie. Daar hoef je het als lezer natuurlijk niet altijd mee eens te zijn. Een goede (en fatsoenlijke) discussie gaat ze niet uit de weg.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.