Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Column > Hester: ‘Vluchtelingen opvangen naast een schietterrein, hoe verzin je het’

Hester: ‘Vluchtelingen opvangen naast een schietterrein, hoe verzin je het’

Hester: ‘Vluchtelingen opvangen naast een schietterrein, hoe verzin je het’

Wij wonen aan weilanden waar het stikt van de hazen en ganzen. Heel gezellig, altijd wat te kijken. Maar in deze periode worden we in de weekenden regelmatig zo ergens rond 06.00 uur wakker geschoten. Geschoten ja; je bent in één keer wakker door het geluid van kogels die uit de lopen van geweren van jagers vliegen om een argeloos dier van het leven te beroven.

Ik schrik me er altijd weer kapot van en lig me er vervolgens vreselijk over op te naaien. Hoezo moeten die dieren dood? En hoezo lig ik in een vrij weekend al zo vroeg strak van de spanning klaarwakker naar de herrie van de hobby van een ander te luisteren? De laatste keer dat het gebeurde, vroeg ik me af hoe eventueel hier in de buurt opgevangen vluchtelingen uit Oekraïne zouden reageren op dit geluid. Inmiddels hebben we het antwoord. Vluchtelingen houden niet van het geluid van kogels. Je verwacht het niet hè?

Een spoedcursus psychologie voor de burgemeester

De opvang vindt niet hier, midden in de randstad, aan onze weilanden plaats, maar in het Groningse Lauwersoog, naast het oefenterrein van defensie. Hoe verzin je het? Wie bedenkt het? En wie laat het doorgaan? Bij dit plan zijn minstens tien mensen betrokken geweest, toch? Daar zeg ik niets geks mee. Is er dan niemand van die tien mensen (en misschien waren het er wel meer) die iets verder denkt en roept: ‘Dit gaan wij helemaal niet doen. Het zijn misschien prima huisjes, maar er wordt pal ernaast door onze militairen geschoten en dat gaat bij deze veelal ongetwijfeld getraumatiseerde vrouwen en kinderen verkeerd vallen!’ 

Burgemeester Henk Jan Bolding heeft gelukkig een oplossing. Hij heeft de bange Oekraïners uitgelegd dat het schieten alleen is om te oefenen. Misschien moet burgemeester Bolding even een spoedcursusje psychologie volgen. Want zo werkt het natuurlijk niet, het brein en het hele lijf reageert op de knallen, niet op de geruststellende woorden van de burgemeester.

Lees ook
Hester: ‘Sigrid, je wist ervan, had verdorie ingegrepen’

Ga je schamen

In de nacht opgeschrikt worden door knallen en mitrailleurvuur. Overdag zomaar schoten horen. Vliegtuigen die laag overvliegen: daar hoef je niet eens voor uit een oorlog te komen. Daar zit niemand op te wachten, daar krijgt iedereen de zenuwen van. De gemeente is een onderzoek begonnen. Wat hieraan te onderzoeken valt, is me compleet onduidelijk. Geef die mensen nu een andere plek en ga je schamen dat je zo dom hebt gedaan.

En nee, coördinator van de gemeente; deze vrouwen en kinderen hebben niets aan de geruststelling dat wij NAVO-lid zijn. Alle zekerheden zijn hen de afgelopen maanden ontnomen. Gun ze rust. Laat de militairen tijdelijk stoppen met schieten of zorg als de sodemieter voor een nieuwe plek. Het is van een onnadenkendheid die z’n weerga niet kent. En het moet heel, heel snel worden rechtgezet. 

Hester Zitvast (44) is freelance journalist, moeder van vier kinderen (21, 17, 8 en een baby). Door haar Twitter-verslaving zit ze bovenop het nieuws en daar heeft ze vaak wel een mening over. Voor Flair.nl ventileert ze die opinie. Daar hoef je het als lezer natuurlijk niet altijd mee eens te zijn. Een goede (en fatsoenlijke) discussie gaat ze niet uit de weg.