Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Column > Hester: ‘Verbod op vleesreclames betuttelend? Zo gaat er nooit iets veranderen, hè?’

Hester: ‘Verbod op vleesreclames betuttelend? Zo gaat er nooit iets veranderen, hè?’

Hester: ‘Verbod op vleesreclames betuttelend? Zo gaat er nooit iets veranderen, hè?’

We vinden alles al snel betuttelend in Nederland. Betuttelend is een beetje de vlag waaronder we alle regeltjes hangen die ons niet zo goed uitkomen. Dat je niet meer mag roken in restaurants, was destijds echt ongelooflijk betuttelend. En dat er nu een roep komt om een rookverbod op terrassen is helemaal het toppunt van vertrutting; je zit toch buiten?

Laat de niet-rokers lekker binnen gaan zitten met hun eeuwige gezeik. Een beperking op vliegen? Wat een waanzin zou dat zijn, we hebben toch zeker wel recht op zes keer Ibiza per jaar? En als wij de behoefte voelen iedere avond een romantische sfeer te creëren met een hout gestookte open haard, moet dat gewoon kunnen.

Verbod op reclames voor vlees

De roep om minder vleesconsumptie is óók al zo’n stukje kleinburgerlijk gezeik. Alsof het ook maar een beetje uitmaakt dat je niet meer iedere dag bij lunch en diner vlees eet. Druppel op een gloeiende plaat, toch? Maar mensen…als we er allemaal zo over denken, dan gaat er nooit iets veranderen, hè?

Het Haarlemse verbod op vleesreclames, schoot de burger uiteraard in het verkeerde keelgat. We vinden dat we er recht op hebben, op een uitsmijter rosbief als ontbijt, een broodje bal in de middag en dan ’s avonds lekker een niet-geprinte biefstuk bij Loetje of een barbecue vol dier – het is tenslotte nog een beetje zomer.

Lees ook
Hester: ‘Valt een man je verbaal lastig? Scheld hem dan de huid vol!’

Vega is voor hipsters en geitenwollen sokken. Van die linkse zeikstralen, die alles aan banden willen leggen. Maar proberen veelal hooguit ook maar iets bij te dragen aan het klimaat, aan het behoud van onze planeet. Voor de meeste mensen nog steeds een ver-van-hun-bedshow of zelfs een verzinsel van de media. Maar klimaatverandering is geen mening, het is een feit. En als wij niet met z’n allen ook maar een beetje effort gaan leveren, dan kunnen onze kinderen als ze later groot zijn de koeien gewoon well-done uit de wei halen. Dan garen ze daar alvast, in plaats van op de barbecue.

Verandering is altijd lastig, het gaat zelden vanzelf

Ik ben geen vegetariër, not even close. Ik vind vlees lekker en zou willen dat ik de ballen had er helemaal een punt achter te zetten, achter dat deel van mijn consumptiepatroon. Wel heb ik een knop omgezet. Ik wil vanaf nu minstens de helft van de week vegetarisch eten, in plaats van twee dagen in de week.

Dat wordt een bittere pil voor mijn oudste (21), die een maaltijd geen maaltijd vindt als er geen dier voor gestorven is. Maar hij doet het er maar mee. Het is zijn toekomst, zijn wereld, maar óók zijn gezondheid. Dat de vleessector roept dat vlees ‘bij Nederland hoort’ is tranentrekkend ontroerend, maar wel grote onzin en behoorlijk ‘wij van WC-eend’ natuurlijk.

Vlees is bij Nederland gáán horen. Waar er vroeger eens in de week op zondag een lapje vlees op het bord kwam, vinden we nu een burger van 250 gram doodnormaal. Bestellen we steaks van 300 gram in restaurants. Verandering is altijd lastig, het gaat zelden vanzelf. We moeten er allemaal moeite voor doen en als we daarin gepusht worden mag je dat best betuttelend vinden. Het lijkt me allemaal een heel stuk minder dramatisch dan darmkanker op jonge leeftijd of een wereld op omvallen. Niet?

Hester Zitvast (44) is freelance journalist, moeder van vier kinderen (21, 18, 8 en een baby). Door haar Twitter-verslaving zit ze bovenop het nieuws en daar heeft ze vaak wel een mening over. Voor Flaironline.nl ventileert ze die opinie. Daar hoef je het als lezer natuurlijk niet altijd mee eens te zijn. Een goede (en fatsoenlijke) discussie gaat ze niet uit de weg.