Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Column > Hester: ‘Valt een man je verbaal lastig? Scheld hem dan de huid vol!’

Hester: ‘Valt een man je verbaal lastig? Scheld hem dan de huid vol!’

Hester: ‘Valt een man je verbaal lastig? Scheld hem dan de huid vol!’

Glad ijs, daar begeef ik me waarschijnlijk op als ik zeg dat we moeten uitkijken dat we met het hele #MeToo niet overboord moeten slaan en ook zelf eens wat klappen moeten uitdelen. Veel mannen zijn afschuwelijke horken, punt. Schaamteloos, seksistisch, ongegeneerd, lomp, lelijk; you name it.

Ze hebben ofwel een verkeerde opvoeding gehad of ze hebben met elkaar bedacht dat het geoorloofd is je te gedragen als een respectloze zak. Of het zijn gewoon intrinsieke eikels. Dan zijn ze zo geboren – denk daar maar eens over na als je babyzoon een schone luier geeft.

We zijn toch niet op ons mondje gevallen?

Dat ze met hun handen van ons af moeten blijven als we daar geen toestemming voor geven, daarover mag nooit ook maar één seconde discussie ontstaan. Maar als ze in al hun horkerigheid vulgair lopen te brallen onder de vlag van een leuk Formule 1-feestje, dan mogen wij vrouwen best wat meer weerbaarheid tonen. Wij zijn toch ook niet op ons mondje gevallen?

Lees ook
Hester: ‘Niemand had gisteren in de schoenen van Linda de Mol willen staan’

Bij de Vrouwenfanclub F1 zijn tientallen meldingen binnengekomen van grensoverschrijdend gedrag. Mannen die vrouwen in billen of borsten knepen; je zou ze de handjes moeten afhakken en dat meen ik uit de grond van mijn hart. Als je na alles wat er de afgelopen jaren over dit onderwerp besproken is nog steeds denkt dat je met je tengels ongevraagd aan vrouwen mag zitten, dan moet je het maar voelen. Desnoods beginnen we met een vinger. Ook al heel naar namelijk.

Maar dames, kom op. Als ze mannen je ‘pijpslet’ noemen, dan trek je toch je scheur open en dan scheld je ze in bijzijn van hun vrienden helemaal verrot? Dan ga je toch niet een dag later lafjes je beklag doen bij een fanclub? Wat denk je daarmee te bereiken? Je bereikt er die mannen die zich misdragen zeker niet mee. Die weten waarschijnlijk niet eens dat het over hen gaat, lam of opgefokt door testosteron als ze afgelopen weekend waren.

Dit gevecht winnen we niet met klagen

Zo’n man heeft daar ter plekke nul tegengeluid gehoord. En denk maar niet dat de fanclub of de politie hem opspoort om eens een hartig woordje met hem te wisselen. Jij had daar in actie kunnen komen. Had groepen dat hij normaal moet doen, dat je zo niet tegen een vrouw praat. Was naar hem toegelopen en had hem met luide stem gevraagd of hij het oké zou vinden als zijn zus, moeder of vriendin zo toegeschreeuwd zou worden. Ik weet zeker dat je bijval van andere vrouwen had gekregen.

En sterker nog; ook van andere mannen, want niet iedere man is een hork. Dit gevecht winnen we niet met klagen of aangifte doen. Dit gevecht winnen we alleen als we eens van ons af gaan bijten. We zijn verbaal zo sterk, we kunnen echt wel onder woorden brengen hoe we ons voelen als iemand ons uitmaakt voor ‘pijpslet’ of ‘lekker ding’ – als we daar niet op zitten te wachten.

Gooi maar eens een glas bier in iemands gezicht. Mannen hebben sterkere signalen nodig voor ze stoppen, dat blijkt maar weer. Gééf ze dat signaal.

Hester Zitvast (44) is freelance journalist, moeder van vier kinderen (21, 18, 8 en een baby). Door haar Twitter-verslaving zit ze bovenop het nieuws en daar heeft ze vaak wel een mening over. Voor Flaironline.nl ventileert ze die opinie. Daar hoef je het als lezer natuurlijk niet altijd mee eens te zijn. Een goede (en fatsoenlijke) discussie gaat ze niet uit de weg.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.