Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Column > Hester: ‘Eén sinterklaasliedje zingen, Tim en je bent een racist en toxic as fuck’

Hester: ‘Eén sinterklaasliedje zingen, Tim en je bent een racist en toxic as fuck’

Hester: ‘Eén sinterklaasliedje zingen, Tim en je bent een racist en toxic as fuck’

Woke laat zich niet in kaders plaatsen. Zo bleek afgelopen weekend maar weer, toen uberwoke-Nederland presentator en programmamaker Tim den Besten een sinterklaasliedje hoorde zingen op tv. Tim had zijn vriend Nicolaas Veul op een boot zien staan, begon daarop als reactie lekker hysterisch te gillen en ‘Sinterklaasje kom maar binnen met je knecht’ te zingen en op dat moment schakelde het beeld naar de boot waar ook zwarte mannen op stonden.

HOP: rel geboren, want Tim kon het maar op één manier bedoeld hebben; Tim zag de zwarte mannen als pieten, de vieze, vuile, gore racist. ‘Kick Out Zwarte Piet’ ging er op Instagram mee aan de haal, want de meest overtrokken reacties opleverde. ‘That song is RACIST. PUNT!!! Yet here this white man is comfortable singing a racist song while working on national tv. While Black journalists are going through hell in this white media landscape for simple existing.

Of: ‘Pride shouldn’t be about white skinny abled bodies cis men. These people are still toxic as fuck even though they are part of the LGBTQI+ community. The are racist, transphobic, fatphobic, ableist people. And it was proved yet again.’

Ik verzin het niet. Ik pluk het zo van The Gram.

Wat willen jullie nou?

We zijn de weg kwijt, echt. Ik vind ook 100% dat we van Zwarte Piet af moeten en dat een tekst als ‘met je knecht’ niet kan. Maar we zijn allemaal mensen en een ‘slip of the tongue’ is nou eenmaal snel gemaakt. Ik ben 44 en opgegroeid met dit lied. Zoiets wis je niet ineens uit een geheugen, was dat maar zo.

Gisteren hoorde ik een groepje tienerjongens in de tuin van hun ouders zonder enige interventie: ‘Hey nigger! Hey k*nigger! Vuile buitenlander!’ tegen elkaar schreeuwen. Kijk, dát is racistisch. Dat verdient een klap met de vlakke hand in het gezicht. Maar Tim om deze spontane zangsessie naar zijn vriend in een racistische hoek drukken, op social media aan de schandpaal te nagelen en hem te overladen met haatberichten schiet ieder doel voorbij.

Iemand ’toxic as fuck’ noemen, op basis van één actie het stempel racisme drukken: dat is pas toxic as fuck? Wat willen jullie nou? Krijsend als een boos kind met veel krachttermen en grootse woorden de wereld naar je hand zetten? Want van ‘verbeteren’ is als je het mij vraagt op deze manier weinig sprake.

Lees ook
Hester: ‘Vrouwenhaat stopt pas als mannen elkaar erop aanspreken’

Had Tim opgebeld, had hem een mail gestuurd

Dit brengt geen dialoog, het brengt hooguit een noodgedwongen knieval om verdere ophef te voorkomen. En zelfs dát is niet goed, want dan is het weer niet oprecht genoeg.  Niets is goed genoeg lijkt wel, als wit persoon kun je maar beter gewoon je bek houden, je hebt er tóch geen verstand van. Ik constateer een verontrustende trend uit een hoek die (TERECHT!) om inclusiviteit gilt, maar ondertussen steeds meer kampen creëert.

Ga fatsoenlijk in gesprek. Had Tim opgebeld, had hem een mail gestuurd. Had teksten dat je hoopt dat hij ontslagen wordt en al net zo is als zijn voorouders bij je gehouden. Niet eens gedacht, want doe normaal – hij heeft geen moord gepleegd. We raken door deze aanpak verder van elkaar verwijderd dan nodig en dat is doodzonde.

Het spijt Tim, hij moest er zelfs zojuist kei- en keihard om huilen bij Natasja Gibbs op Radio1. Het spijt mij ook. Het spijt me dat we er als samenleving op dit vlak zo’n compleet overtrokken, hypergevoelig zooitje van maken. Dat we louter slecht over elkaar kunnen denken.

Bekijk hieronder de Instagram-post van KO Zwarte Piet:

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door kozwartepiet (@kozwartepiet)

Hester Zitvast (44) is freelance journalist, moeder van vier kinderen (21, 17, 8 en een baby). Door haar Twitter-verslaving zit ze bovenop het nieuws en daar heeft ze vaak wel een mening over. Voor Flair.nl ventileert ze die opinie. Daar hoef je het als lezer natuurlijk niet altijd mee eens te zijn. Een goede (en fatsoenlijke) discussie gaat ze niet uit de weg.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.