Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Column > Hester over vrouw in bijstand die ‘boodschappenboete’ moet betalen: ‘Vernederend’

Hester over vrouw in bijstand die ‘boodschappenboete’ moet betalen: ‘Vernederend’

Hester over vrouw in bijstand die ‘boodschappenboete’ moet betalen: ‘Vernederend’

Hester Zitvast (43) is freelance journalist, moeder van drie kinderen (20, 17 en 7 – en zwanger van de vierde). Door haar Twitter-verslaving zit ze bovenop het nieuws en daar heeft ze vaak wel een mening over. Voor Flaironline.nl ventileert ze die opinie. Daar hoef je het als lezer natuurlijk niet altijd mee eens te zijn. Een goede (en fatsoenlijke) discussie gaat ze niet uit de weg.

Ooit wilde ik rechten studeren.

Ik had de gemeente als rechter vierkant uitgelachen

Het is maar goed dat dit plan niet van de grond is gekomen, want ik zou een heel slechte in dat vakgebied zijn. Ik zou alles afhandelen op gevoel en dus ook zo weer werkloos op straat staan. Want een vrouw in de bijstand de boodschappen die ze van haar dochter kreeg terug laten betalen? Geen haar op mijn hoofd. Ik had de gemeente die daarom vroeg als rechter vierkant uitgelachen. En misschien wel een boete opgelegd, voor onmenselijk gedrag. In de werkelijkheid mocht de vrouw voor wie deze zaak géén hypothese is ruim €2.800 terugbetalen. Ik krijg de gedachte aan oppergraaier Sywert van Lienden maar niet uit mijn gedachten. Sywert jatte met zijn sluwe mondkapjesdeal een slordige 9 miljoen van de overheid en komt daar vooralsnog mee weg ook. Net als talloze andere fraudeurs en oplichters die zichzelf maar eindeloos blijven verrijken ten koste van anderen. Het zijn vooral de mensen die al ieder dubbeltje moeten omkeren die in dit land het hardst gepakt worden, krijg ik steeds meer het idee.

Lees ook
Hester over Afghanistan en Bas Smit: ‘Beetje moeite met het meehuilen met de wolven’

Hoe voel je je dan, een dag later?

Ja zal maar zo’n gemeente zijn, dat je schaamteloos jaagt op mensen in de bijstand die misschien wel boodschappen van hun kinderen krijgen en ook nog een auto én motor bezitten en dus – in de ogen van de lokale ambtenaren dan – fout bezig zijn. Dat je dan gaat procederen en heel, heel veel kosten (€ 4.863) maakt. En uiteindelijk de vlag uit kunt hangen omdat je ruim € 2.800 terugkrijgt. Hoe voel je je dan, een dag later? Als je wakker wordt en aan een nieuwe werkdag begint? Een held? Heb je dan iets bijgedragen aan een mooie samenleving, denk je? De vrouw in kwestie mag met de vordering nog in haar handen knijpen ook. De gemeente had namelijk ingezet op €7.000…

Het is allemaal zo krom als een hoepel

De kwestie die vandaag tot een einde kwam, sleept inmiddels al jaren en moet de vrouw waar het om gaat waarschijnlijk al die tijd slapeloze nachten bezorgen. Was ze maar bij haar dochter thuis gaan eten – dan was er vast niets aan de hand geweest. Of had ze de boodschappen maar bereid, als kliekjes in een Tupperwarebakje gekregen. Het is allemaal zo krom als een hoepel. Zoals iemand op Twitter terecht omschrijft: ziek, vernederend en onrechtvaardig. Laten we vooral voortaan een keer extra nadenken, voordat we omkijken naar een ander die het minder heeft, is het signaal. De overheid gluurt mee en heeft er geen enkele moeite mee harteloos in te grijpen.

Het is vast 100% fair, de uitspraak van vandaag. En helemaal volgens de wet enzo. Maar het wil er bij mij niet in dat je zoveel tijd, geld en energie steekt om een stukje medemenselijkheid af te straffen.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.