Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Column > Hester over Voice-rel: ‘Haal die BN’ers toch weg achter entertainmentdesks’

Hester over Voice-rel: ‘Haal die BN’ers toch weg achter entertainmentdesks’

Hester over Voice-rel: ‘Haal die BN’ers toch weg achter entertainmentdesks’

“Soms is het beter te zwijgen, denk ik steeds vaker als ik BN’ers aan een desk in entertainmentprogramma’s hun praatjes hoor houden. Niet zelden zijn de frasen extreem hol en is over alles een sausje van belangenverstrengeling gegoten.

In ’t Gooi is iedereen met elkaar bevriend – of juist niet – of heeft men het (ooit) met elkaar gedaan; Nederland is veel te klein om afstand te houden. Het wordt hier al snel ‘Wij van WC-eend’ en dat hoeft helemaal niet erg te zijn als het gaat om iets onzinnigs als de aanschaf van een nieuwe hond of een bruiloft op Ibiza. Maar als het onderwerp ook maar een beetje beladen of gevoelig is, koop je voor al die dubbele agenda’s niets getuige Anouk Smulders inzake Borsato-gate en nu ook weer Ronald Molendijk die als goede vriend van Jeroen Rietbergen wist te vertellen dat Jeroen ‘nou eenmaal een flirt was’. Met andere woorden: ‘Laten we er nou niet zo’n big deal van The Voice-gate maken. Beetje grensoverschrijdend gedrag hoort erbij! We kunnen tegenwoordig ook nérgens meer tegen hè?’. Schokkend vind ik dat.”

Die laatste vraag moet je helemaal niet willen stellen

“Het moet ook niet te doen zijn, je mening geven over iemand van wie je niet gezien hebt hoe slecht hij is. Of van wie je het nooit hebt willen zien. Maar doe het dan ook niet. Hou die mening dan bij je of deel ‘m alleen aan de keukentafel met je eigen familie en vrienden. Er zijn zat mensen met voldoende kennis van zaken die ook aan zo’n desk kunnen plaatsnemen. Die niet ieder woord op een weegschaal leggen omdat ze anders morgen misschien geen vrienden of baan meer hebben. BN’ers die praten over BN’ers; het klopt gewoon niet. Natacha Harlequins hart gaat natúúrlijk uit naar Linda de Mol, daar was ze immers diverse keren te gast, ondermeer op de ons-kent-ons-bank in Linda’s Wintermaand. Nou gaat mijn hart ook uit naar Linda, alleen niet omdat ik haar persoonlijk ken en dat is dan toch een ander verhaal. Ook Patty Brards opmerking of er wel een machtsrelatie tussen bandleider en kandidaat bestaat is nogal dubieus. A: Wat denkt ze zelf? B: Wie neemt ze hier in bescherming? Die laatste vraag moet je helemaal niet willen stellen.”

Nederland is te klein om afstand te houden

“We zijn er de komende weken nog niet, The Voice-gate zal op alle mogelijke manieren het nieuws – en dan vooral het nieuws in entertainmentprogramma’s en talkshows – gaan beheersen, helemaal na de BOOS-uitzending van Tim Hofman aankomende donderdag. Willen we weten van Johnny de Mol in HLF8 van de situatie vindt? Hebben we nog meer behoefte aan de slappe input van iemand als Ronald Molendijk? Heeft Anouk Smulders er misschien nog iets zinnigs over te zeggen? Iedereen dekt iedereen en wij kijkers moeten het doen met tenenkrommende uitspraken, bewuste vaagheden of vals sentiment. Misschien is dit wel het moment om het roer op dit gebied eens om te gooien. Zet echte deskundigen, journalisten – no strings attached, op de plek waar nu BN’ers voortdurend in de spotlights staan. Nogmaals, Nederland is veel te klein om afstand te houden.”

Hester Zitvast (44) is freelance journalist, moeder van vier kinderen (20, 17, 7 en een baby). Door haar Twitter-verslaving zit ze bovenop het nieuws en daar heeft ze vaak wel een mening over. Voor Flaironline.nl ventileert ze die opinie. Daar hoef je het als lezer natuurlijk niet altijd mee eens te zijn. Een goede (en fatsoenlijke) discussie gaat ze niet uit de weg.