Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Hester Zitvast > Hester over Meiland-rel: ‘Een kwestie van niet hardop zeggen wat je kortzichtige geest niet kan verwerken, dat heet fatsoen’

Hester over Meiland-rel: ‘Een kwestie van niet hardop zeggen wat je kortzichtige geest niet kan verwerken, dat heet fatsoen’

Hester over Meiland-rel: ‘Een kwestie van niet hardop zeggen wat je kortzichtige geest niet kan verwerken, dat heet fatsoen’

“We vinden het mooi in Nederland, mensen met het hart op de tong. Mensen die gewoon alles roepen wat er in hun hoofd opkomt – of ze daar nou een ander mee kwetsen of niet. Wij hebben de vrijheid van meningsuiting heel hoog in het vaandel staan en terecht, maar die medaille heeft ook een keerzijde.

Alles kán hier gezegd, maar moet het ook? Als het aan Erica Meiland ligt wel. Zij noemt Turkse Nederlanders in haar boek klaplopers die allemaal geld naar Turkije sturen en omschrijft vrouwen die een boerka dragen denigrerend als pinguïns. Tegen een hoofddoek kan ze niet: ‘Dat moet er gewoon niet zijn.’ Erica is de maat der dingen, zij bepaalt. Het werden dure uitspraken. Kaartenbedrijf Hallmark zette de samenwerking met de excentrieke familie stop. Matrassenfabrikant Emma ziet af van het sponsoren van Maxime Meiland.”

Ik kan zat BN’ers opnoemen met wie ik als merk niets te maken wil hebben

“‘Cancelcultuur!’, gilde het volk verontwaardigd op social media. Geert Wilders cancelde op zijn beurt openlijk de matrassen en de kaarten: dat zal ze leren! Dan maar geen lieve handgeschreven kerstgroet van de PVV-leider voor familie en vrienden. Het mocht geenszins een trend gaan worden dat merken bepalen hoe anderen moeten denken, punt.

Ik heb de kromme beredenering eens rustig tot me genomen. Doen Hallmark en Emma dat? Leggen zij de Meilandjes door de contracten te beëindigen op hoe ze moeten denken? Nee, natuurlijk niet. Ze willen er alleen niet mee geassocieerd worden en dat is hun volste recht, of niet? Ik kan zat BN’ers opnoemen met wie ik als merk echt helemaal niets te maken zou willen hebben (Gordon en Li’l Kleine bijvoorbeeld) en óók zat BN’ers met wie ik jaren geleden misschien wel in zee had willen gaan, maar inmiddels niet meer (Doutzen Kroes, Lieke van Lexmond, Giel Beelen). Ik leg ze daarmee mijn denkwijze niet op, ik wil er alleen niets mee te maken hebben. Waar zij het recht hebben te vinden wat zij vinden, heb ik datzelfde privilege.”

Lees ook:
Hester Zitvast: ‘Waar zijn je principes, Doutzen?’

Je hoef gewoon niet alles te zeggen

“Hoofdschuddend las ik de vele uitspraken met de strekking: ‘Je mag tegenwoordig ook niets meer zeggen!’ Nee, het is inderdaad een gotspe. De hele familie Meiland is opgepakt naar aanleiding van de uitspraken en zit nu al weken op water en brood in een cel waar ze dagelijks martelingen doorstaan in onze gecensureerde dictatuur. Of ze ooit nog vrijkomen is nog maar de vraag. OH NEE! Ze zijn alleen maar wat geldschieters kwijtgeraakt en leven verder vrolijk door in luxe en de schijnwerpers. Het is allemaal wat.

Je hoeft gewoon niet alles te zeggen. Als Erica niet tegen homoseksualiteit had gekund (‘Dat moet er gewoon niet zijn!’) had die ophef er net zo hard geweest; sterker nog, harder denk ik. Het is geen kwestie van deugen. Het is een kwestie van soms gewoon even niet hardop zeggen wat je kortzichtige geest niet verwerken kan en we hebben daar ook een woord voor: FATSOEN.”

Hester Zitvast (44) is freelance journalist, moeder van drie kinderen (20, 17 en 7 – en zwanger van de vierde). Door haar Twitter-verslaving zit ze bovenop het nieuws en daar heeft ze vaak wel een mening over. Voor Flaironline.nl ventileert ze die opinie. Daar hoef je het als lezer natuurlijk niet altijd mee eens te zijn. Een goede (en fatsoenlijke) discussie gaat ze niet uit de weg.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.