Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Column > Hester over Afghanistan en Bas Smit: ‘Beetje moeite met het meehuilen met de wolven’

Hester over Afghanistan en Bas Smit: ‘Beetje moeite met het meehuilen met de wolven’

Hester over Afghanistan en Bas Smit: ‘Beetje moeite met het meehuilen met de wolven’

Hester Zitvast (43) is freelance journalist, moeder van drie kinderen (20, 17 en 7 – en zwanger van de vierde). Door haar Twitter-verslaving zit ze bovenop het nieuws en daar heeft ze vaak wel een mening over. Voor Flaironline.nl ventileert ze die opinie. Daar hoef je het als lezer natuurlijk niet altijd mee eens te zijn. Een goede (en fatsoenlijke) discussie gaat ze niet uit de weg.

Eerlijk? Ik heb wel moeten vragen wat er nou in godsnaam aan de hand was in Afghanistan. An sich zit ik bovenop het nieuws, maar het is ook weer niet zo dat ik me tot over mijn oren verdiep in oorlogen – ik snap ze doorgaans niet namelijk. Het wil er bij mij niet in dat je de, zeg met een beetje geluk 85 jaar dat je hier op aarde rondloopt, vult met het zaaien van dood en verderf. Het moet zo rommelig zijn, zo vrijwillig te willen leven in kapotgeschoten steden en dan de hele dag maar nadenken of je wel genoeg munitie voor die dag hebt.

Afvinken van je to-do-list

Ik voelde me er een beetje alleen in, in mijn onwetendheid. Alle virologen op social media hadden zich blijkbaar in een spoedcursus omgeschoold tot oorlogsdeskundigen en vanuit de luie stoel bekritiseerden ze overheid, de situatie ter plaatse en en passent sowieso even de hele wereld. En dan had je nog de influencers die er uiteraard weer op geheel eigen wijze mee omgingen, met de volop gedeelde dramatische beelden die overal opdoken. Lekker meehuilen met de wolven in het bos in je Insta-stories – kun je dat maatschappelijk onderdeel ook weer afvinken van je dagelijkse to-do-list.

‘Heb je enig idee waar je het over hebt’, zou ik die types het liefst vragen. Want vertel eens, wat behelst de politieke situatie in Afghanistan nou precies? En wie zijn dat nou, de Taliban? Is dat hetzelfde als Al-Qaida? En hoe heet hun leider? Grote kans dat de influencers met de spreekwoordelijke bek vol tanden staan (maar dan wel in hun gesponsorde, beeldige outfit of course). Ze delen volop plaatjes met ‘diepzinnige teksten’, een soort variant op Facebook-Gerda’s filosofische tegeltjes, maar waar de klepel hangt van de klok waaraan ze lellen weten ze niet.

Lees ook
Hester over ‘vechten’ tegen kanker: ‘Kanker overwin je niet, het is geen gevecht’

Ik denk inderdaad dat de vrouwen in Afghanistan daarmee gered zijn

Er niets over zeggen wekt de neiging van ‘niet betrokken zijn’. Influencer Bas Smit trekt dat gegeven naar een geheel nieuw level: deze ongelooflijk barmhartige weldoener laat zijn ruim 850.000 volgers (met smiley) weten dat hij zijn vier strandbedjes, fles rosé en taart in het mondaine Marbella voor een dagje laat voor wat het is: hij doneert de gehele besparing aan de hartverscheurende situatie in Afghanistan. Het schijnt dat er as we speak bij de hemelpoort alvast een erehaag van miljoenen dankbare dolende geesten voor hem wordt gevormd.

Dan Stichting Because we Carry. Dat roept vrouwen van over de hele wereld op een vuist te maken en daarvan een selfie online te zetten. Ik denk inderdaad dat de vrouwen in Afghanistan daarmee gered zijn. Ongelooflijk nobel allemaal. Ontroerend ook en zo mooi passend in deze tijd van eindeloos individualisme.

In deze onbegrijpelijke shit

Och mensen, het is niet erg om iets niet te weten. Om er geen reet van te begrijpen. Om iets niet op jezelf te betrekken en tóch betrokken te zijn. JIJ hoeft niet op de foto met je handje in de lucht omdat elders oorlog is. Jouw donatie hoeft niet openbaar, want ‘wat je niet ziet, bestaat niet’. In deze onbegrijpelijke shit volstaat gepaste stilte misschien wel veel meer. Doneren zonder het van de daken te schreeuwen is óók een optie. Je oprecht verdiepen (dus in iets meer dan een voorbedrukt Facebooktegeltje) maakt dat je misschien niet enerzijds gilt dat het allemaal afschuwelijk is en anderzijds wel de grenzen van je eigen land hermetisch gesloten wil houden. Kijk anders online ‘Het Afghanistan dat je niet kent’ van NOS op 3 door Emil van Oers eens. Dat zijn elf écht nuttig bestede minuten.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.