Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Column > Hester: ‘Heel ‘pro-life’ allemaal, iedereen een wapen in handen’

Hester: ‘Heel ‘pro-life’ allemaal, iedereen een wapen in handen’

Hester: ‘Heel ‘pro-life’ allemaal, iedereen een wapen in handen’

Texas mag weer een schoolshooting aan de geschiedenisboeken toevoegen. Tot nu toe 19 kinderen en twee docenten lieten daar gisteren het leven op een basisschool. Texas; de staat waar ze het hardst ageren tegen het recht op abortus (pro life, pro life!) en tegelijkertijd amper opkijken van een schoolshooting meer of minder, want kom níet aan het recht voor iedereen om een wapen bij zich te dragen.

Nog meer kogels op een plek waar kinderen veilig horen te zijn

Ook de 18-jarige dader is doodgeschoten trouwens. De Amerikaanse oplossing? Bevolk scholen met gewapende beveiligers. Nog meer kogels dus op een plek waar kinderen veilig horen te zijn; wat een plan! Het is een klassiek voorbeeld van iets dat zo krom en volkomen gestoord is, dat ik niet eens moet weten waar ik moet beginnen om er tegenin te gaan. 

Mannen zijn gewoon gevaarlijker

Ik ga het toch proberen: Als ze mannen nou eens niet langer laten meebeslissen over dit soort zaken… Zou dat helpen? Wij vrouwen kunnen nasty ruzie maken, maar voor zover ik weet zijn we nog nooit een fikse oorlog gestart waarbij vele (honderd)duizenden of miljoenen slachtoffers te betreuren zijn.

Terroristische aanslagen worden vrijwel altijd gepleegd door mannen. En ook in schoolshootings heeft die sekse nagenoeg het alleenrecht op het claimen van de slachtoffers. De daders van schoolshootings zijn meestal volledig van het pad geraakte jongens of mannen. Outcasts.

Socioloog Michael Kimmel verklaarde in 2018 al eens in een interview met NRC dat schaamte en vernedering bij mannen kunnen omslaan in haat en eventueel geweld. Het heeft nou eenmaal een andere uitwerking op ze als bij vrouwen. Mannen zijn daarmee gewoon gevaarlijker, there I said it. Als je mannen dan ook nog eens wetgeving rondom wapens laat organiseren, heb je het ene probleem op het andere.

Een verloren land wat dit betreft

Corona deed het wapengeweld in Amerika behoorlijk stijgen, met 31,2%. Elk jaar telt het land 30.000 doden door kogels. President Biden kondigde in april nieuwe maatregelen rond wapenbezit aan, waaronder het verplicht laten registreren van ‘spookwapens’, wapens die mensen zelf hebben gemaakt van onderdelen die ze kochten op het internet. Juist ja: een maatregel die precies NUL zoden aan de dijk gaat zetten. Inleveren al die rotzooi. Hoge straffen op het bezit van wapens zetten. Onbegonnen werk dus.

Een verloren land, wat dit betreft. Het is wachten tot de volgende schietpartij waarbij een nieuwe reeks levens in de kiem wordt gesmoord. En in tegenstelling tot wat cellen in een baarmoeder, hebben deze levens harten gestolen en slaat hun gemis grote en onheelbare gaten in gezinnen. Heel ‘pro-life’ allemaal, iedereen een wapen in handen. Goed bezig, Amerika!

Hester Zitvast (44) is freelance journalist, moeder van vier kinderen (21, 17, 8 en een baby). Door haar Twitter-verslaving zit ze bovenop het nieuws en daar heeft ze vaak wel een mening over. Voor Flair.nl ventileert ze die opinie. Daar hoef je het als lezer natuurlijk niet altijd mee eens te zijn. Een goede (en fatsoenlijke) discussie gaat ze niet uit de weg.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Beeld: Dorian Jurne