Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Column > Hester: ‘Kon Chris Rock nou niets beters verzinnen dan een grap over Jada’s uiterlijk?’

Hester: ‘Kon Chris Rock nou niets beters verzinnen dan een grap over Jada’s uiterlijk?’

Hester: ‘Kon Chris Rock nou niets beters verzinnen dan een grap over Jada’s uiterlijk?’

Het is onmogelijk te missen; het overschreeuwt namelijk nogal het nieuws over – ik noem maar wat – de oorlog tussen Rusland en Oekraïne: Will Smith heeft Chris Rock tijdens de Oscaruitreikingen een lel verkocht en verrot gescholden. Dat deed hij, omdat Chris een opmerking maakte over het uiterlijk van Wills vrouw, Jada Pinkett-Smith.

Het is een wel dingetje, vooral voor mannen, om vrouwen af te rekenen op hun uiterlijk. Maar in welk tijdperk leven we nou helemaal? Wordt het niet eens tijd dat er een einde komt aan dergelijke goedkope grappen? En op die eeuwige beoordeling op looks?

Gaan we het ook nog over de inhoud hebben?

Het doet er bij een vrouw in zeer grote mate toe hoe ze eruitziet. Je hoeft in theorie niet over heel veel kwaliteiten te beschikken als je een goed hoofd en een lekker lijf hebt; voor mooie vrouwen gaan veel meer deuren open. Ben je dik, heb je een huidziekte, heb je een grote neus of heel vlassig haar, zul je je toch net iets meer moeten bewijzen om dezelfde doelen te behalen – een baan bijvoorbeeld. Dat gaat geen werkgever nooit toegeven natuurlijk. Nee, die kijkt écht alleen naar opleiding en werkervaring – not.

In diezelfde lijn lijkt het ook geoorloofd altijd maar iets te vinden van het uiterlijk van een vrouw. ‘Haar reet is beeldvullend’, hoorde ik pas nog zeggen over een presentatrice op tv. Of: ‘Die heeft die job ook alleen maar gekregen omdat ze van die grote tieten heeft.’ Vrouwen zien we liever niet te mannelijk en al helemaal niet met een afwijkend kapsel. Maar gaan we het ook nog een keer over de inhoud hebben? Of wordt daar geen seconde over nagedacht?

Lees ook
Hester: ‘Ook goeroes als Arie Boomsma hebben het leven niet onder controle’

Ergens snap ik zijn woede wel een beetje

Mannen mogen veel makkelijker dik of lelijk zijn. Hun haar millimeteren of een enorme baard laten groeien. Als er aan een talkshowtafel een man aanschuift (en dat gebeurt nog al eens), zul je op Twitter zelden een bericht over zijn uiterlijk lezen – veel eerder of wat hij te vertellen heeft. Zit er een vrouw, met alle expertise denkbaar, om haar verhaal te doen, lees je dat haar jurk te strak zit en haar voorhoofd te strak getrokken is. Wat ze zegt? Geen idee. Haar decolleté leidt teveel af. 

Het voorval tijdens de Oscar-uitreikingen is weer een treurig voorbeeld van extreme oppervlakkigheid. Even lollig doen om iemand kapsel, waar in Jada’s geval een oorzaak voor is; ze schijnt de haarziekte alopecia te hebben. Maar ook al had ze die niet. Ook al had ze besloten alles te scheren omdat ze dat gewoon mooier vindt, dan moet ze dat vooral lekker zelf weten. Daar hoef je niet voor een zaal vol en een miljoenenpubliek thuis voor de buis lollig over willen doen. Jada tekende niet in voor The Roast, ze zat er omdat haar man genomineerd was. En naar huis ging met een Oscar voor beste acteur.

Wat mij betreft won hij geen prijs voor zijn uithaal, maar ergens snap ik zijn woede wel een beetje. Hou gewoon eens op met zulke kansloze opmerkingen.

Hester Zitvast (44) is freelance journalist, moeder van vier kinderen (21, 17, 8 en een baby). Door haar Twitter-verslaving zit ze bovenop het nieuws en daar heeft ze vaak wel een mening over. Voor Flaironline.nl ventileert ze die opinie. Daar hoef je het als lezer natuurlijk niet altijd mee eens te zijn. Een goede (en fatsoenlijke) discussie gaat ze niet uit de weg.