Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Column > Hester: ‘Je zit er natuurlijk niet op te wachten, op een stel niet-zindelijke buitenlanders. Wat?’

Hester: ‘Je zit er natuurlijk niet op te wachten, op een stel niet-zindelijke buitenlanders. Wat?’

Hester: ‘Je zit er natuurlijk niet op te wachten, op een stel niet-zindelijke buitenlanders. Wat?’

Hester Zitvast (44) is freelance journalist, moeder van drie kinderen (20, 17 en 7 – en zwanger van de vierde). Door haar Twitter-verslaving zit ze bovenop het nieuws en daar heeft ze vaak wel een mening over. Voor Flaironline.nl ventileert ze die opinie. Daar hoef je het als lezer natuurlijk niet altijd mee eens te zijn. Een goede (en fatsoenlijke) discussie gaat ze niet uit de weg. 

Ken je dat? Dat je naar iets zit te kijken en alles in je roept: ‘Dit is De Speld! Het is satire! Dit kan toch niet waar zijn?’ Maar dat het dan tóch bloedserieus is. Ik had dat bij het zien van het filmpje van het ongetwijfeld gepensioneerde boomer-echtpaar uit Harskamp op PowNed. Zij noemde de Afghaanse vluchtelingen met het schuim rond de mond landverraders. Hij voegde daar vanaf de tweede ring heldhaftig de term NSB’ers aan toe. Het stel kwam op de fiets mee-protesteren, want je zit er natuurlijk niet op te wachten als dorp, op een stel niet-zindelijke (ik maak geen grap, ze zei het echt) buitenlanders.

Let wel, de opvang is tijdelijk

Laten we het even helder in beeld krijgen. Want wat gaat er nou gebeuren. Wel Legerplaats Harskamp, een militair complex van de Koninklijke Landmacht, is – naast nog drie andere opvanglocaties in Nederland – aangewezen als tijdelijke noodopvangplaats voor maximaal 800 Afghanen. Let wel: tijdelijk. En dat is zo’n 250 lokale jongeren op zo’n manier in het verkeerde keelgat geschoten. Zij schreeuwden flink aangeschoten met kratten bier in de handen leuzen met kratten als ‘Eigen volk eerst’ en staken daarbij vuurwerk af en autobanden in de brand; immers dé beste manier om een zinnig debat te voeren.

Zoals zoveel Nederlanders heb ik de beelden met gekromde tenen bekeken. En met plaatsvervangende schaamte ook. Het zal je kind zijn, dat zich daar zo leeghoofdig en lallend laat gaan. Of het zullen je ouders zijn, op die fiets, fulminerend over Afghaanse incontinentie (?) en de Tweede Wereldoorlog. Tegen zoveel onsamenhangende waanzin is geen goed gesprek opgewassen. Het raakt kant noch wal. Het is als een ontspoorde discussie op Facebook: vol spelfouten, scheldwoorden en leugens, maar we kunnen die emotie niet negeren.

Lees ook
Hester over vrouw in bijstand die ‘boodschappenboete’ moet betalen: ‘Vernederend’

De ellendige situatie mag niet tot in de achtertuin komen

Ik denk dat we eerlijk moeten zijn en vrijwel allemaal wel zo onze zorgen zouden hebben, als er ineens 800 mensen uit een land van oorlog aan je kleine dorpje worden toegevoegd. Ook in het mondaine linkse Amsterdam – om maar eens iets te noemen – zou er opstand komen, alleen dan verweren de mensen zich misschien iets meer onderbouwd, met een bekakte R en met een goed glas sauvignon in de handen. Ons algemene medeleven reikt veelal niet verder dan een ‘Wat erg hè’, vanaf onze veilige bank. De ellendige situatie mag vooral niet tot in de achtertuin komen. Het moet allemaal wel leuk blijven, natuurlijk.

Mensen houden niet van verandering en we zijn vaak bang voor het onbekende. Maar laten we die angst nou eens aan de kant zetten en realistisch blijven. Dit zijn mensen die helemaal nooit weg hadden willen gaan. Mensen die niets meer doen dan proberen te overleven. Nul bezittingen, nul perspectief. Je kunt ze uitkafferen en terug naar hun eigen land wensen, je kunt je ook zinnig maken en iets voor ze betekenen. En als je je dan niet direct op wil werpen als vrijwilliger, hou dan gewoon je kortzichtige mond. Jouw wieg heeft zonder dat je daar iets voor hebt hoeven doen geheel toevallig in een veilig land, in een warm en geborgen huis gestaan.

Gelukkig zijn er ook mensen die de Afghanen warm verwelkomen

Dat er hier vrede is, is niet jouw verdienste. Het is je aan komen waaien. Doe iets me je voorrecht. Een autoband in de hens steken terwijl je je het licht uit de ogen zuipt draagt NIETS bij. Verplaats je in hen die liever ook niet hutjemutje in een paviljoen op een legerkazerne in Nederland hadden gezeten. Gelukkig zijn er ook zat mensen die de Afghanen met een spandoek warm verwelkomen. Zij zijn wat stiller en zetten hun welkom geen kracht bij met het oorverdovende en ongepaste geknal van nitraten. Laten we de hoop op medemenselijkheid niet verliezen.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.