Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Column > Hester: ‘Ik kan die oliedomme kop van Andy van der Meijde niet meer zien’

Hester: ‘Ik kan die oliedomme kop van Andy van der Meijde niet meer zien’

Hester: ‘Ik kan die oliedomme kop van Andy van der Meijde niet meer zien’

Agressie, dat is wat het bij me opwekt. De meer dan walgelijke reclames van online casino’s waarin reeds stinkend rijke BN’ers (enkele zelfs mét rijk verslavingsverleden) anderen overhalen hun geld uit te geven aan gokken, zijn me een doorn in het oog. Ik kan de oliedomme kop van Andy van der Meijde niet meer zien.

En hetzelfde geldt voor de volgevreten Wesley Sneijder. Onbegrijpelijk vond ik het ook dat zo ongeveer ‘het geweten van Nederland’, Ellie Lust, zich door een dikke cheque heeft laten verleiden haar naam te verbinden aan iets waardoor duizenden en duizenden gezinnen in de dikke ellende zitten.

Ellie deed het uiteraard wel met een opgeheven vingertje. Gokken mag, maar met mate, stelt ze. Dat is een beetje hetzelfde als je een alcoholist een geopende fles wijn voor de neus zet. ‘Hier, geniet er nou maar van. Maar neem niet meer dan een glaasje hè?’ Drinken doe je met mate.’ ZO.WERKT.HET.NIET.

Je jonge leven starten met schulden

Gokken is nothing but trouble. Het geeft een kortdurende kick, heel misschien een keer een euforisch gevoel als je wint. Maar onder de streep vooral heel veel spijt, omdat het je altijd meer kost dan het je oplevert. Het is zo makkelijk gedaan: online wat coins kopen, wat spins aan een wiel geven en hop: weg €100. Nou, dan maar nog een keer een bedrag inzetten en nog eens en nog eens.

Lees ook
Hester: ‘Well done, Robert, Paul en Matthijs: horken van de Nederlandse showbizz’

Stom? Ja, hartstikke stom. Ik begrijp er ook niets van, maar in het brein van een verslaafde iets wat moet. De drang die kick nog eens te krijgen is zo groot, dat ze later wel zien hoe ze de rekeningen kunnen betalen. Corona heeft als een vliegwiel voor gokverslavingen gezorgd, als je het mij vraagt – en vooral onder jongeren. Ongeveer 17 procent van de accounts is aangemaakt door mensen tussen 18 en 24 jaar. Uit verveling je geld er doorheen jagen met de domste spelletjes; dat dit legaal kan is een schande. Probeer je jonge leven maar eens eerlijk te starten met schulden. Dat kan niet.”

Als het kalf verdronken is…

Wat de grootste schande is, is dat BN’ers die helemaal loaded zijn zich ervoor lenen online gokken te promoten. Heb je dan werkelijk geen moreel kompas? Geen enkel besef dat jouw enthousiasme over online gokken voor jongeren of mensen met een iets zwakke ruggengraat nét dat zetje kan zijn om hun hele maandsalaris er doorheen te jassen? Draait alles voor jou om geld? Ik vind het een crimineel gebeuren, niets meer, niets minder. 

Vanaf vandaag mogen er geen oud-voetballers of bekende Nederlanders meer worden ingezet. Hoe noemen ze dat ook alweer? Als het kalf verdronken is, dempt men de put? Nederlandse klinieken sinds zien de inwerkingtreding van de nieuws kansspelwet van oktober 2021 een stijging van het aantal nieuwe verslaafden tot wel 50%. Alleen al de Nederlandse Loterij zag de omzet met bijna 100 miljoen stijgen.

Well done, overheid. Dit zal ook wel weer iets worden waar jullie met terugwerkende kracht over zeggen: ‘Dat was niet heel handig van ons.’ Maar goed, laat het vooral met halfbakken beleid nog jaren dooretteren. Gelukkig hebben jullie de GGZ wel lekker op orde! OH NEE, ook niet! Nou, dan ruimen de gezinnen die door dat ellendige gokken aan diggelen vallen in de tussentijd zelf de scherven wel op.

Hester Zitvast (44) is freelance journalist, moeder van vier kinderen (21, 17, 8 en een baby). Door haar Twitter-verslaving zit ze bovenop het nieuws en daar heeft ze vaak wel een mening over. Voor Flair.nl ventileert ze die opinie. Daar hoef je het als lezer natuurlijk niet altijd mee eens te zijn. Een goede (en fatsoenlijke) discussie gaat ze niet uit de weg.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.