Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Column > Hester: ‘Logisch dat veel mensen schrikken van geldbuffer-advies van 18.250 euro’

Hester: ‘Logisch dat veel mensen schrikken van geldbuffer-advies van 18.250 euro’

Hester: ‘Logisch dat veel mensen schrikken van geldbuffer-advies van 18.250 euro’

Hester Zitvast (43) is freelance journalist, moeder van drie kinderen (20, 17 en 7 – en zwanger van de vierde). Door haar Twitter-verslaving zit ze bovenop het nieuws en daar heeft ze vaak wel een mening over. Voor Flaironline.nl ventileert ze die opinie. Daar hoef je het als lezer natuurlijk niet altijd mee eens te zijn. Een goede (en fatsoenlijke) discussie gaat ze niet uit de weg.

Wie zich het afgelopen weekend op social media heeft begeven kon er niet omheen: het NIBUD (Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting) adviseert een geldbuffer €18.250. Wie zich er vervolgens ook daadwerkelijk toe zet het gehele artikel op AD  te lezen, komt erachter dat het gebaseerd is op een bepaald inkomen, maar de toon is gezet. Veel mensen zijn al blij dat ze aan het einde van de maand überhaupt nog iéts aan salaris overhouden.

Er zijn jaren geweest dat ik amper aan sparen deed. Er was altijd wel een reis of een grote aankoop waar ik probleemloos de tegoeden voor plunderde, maar ergens knaagde dat altijd wel. Als ik dan weer een publicatie tegenkwam waarin bijvoorbeeld het gemiddeld spaarbedrag van Nederlanders bekend werd – of ik las een advies zoals het Nibud nu ook weer geeft, kreeg ik de vlekken in mijn nek. Sparen in voor ons Hollanders toch een soort heilige graal.

De ogenschijnlijk perfecte richtlijn is iets om bloednerveus van te worden

Inmiddels sparen we wel en brengt een Nibud-advies mij niet meer van mijn stuk. Maar ik kan me ontzettend goed voorstellen dat het veel mensen boos maakt. Uit cijfers van het CBS blijkt dat meer dan een miljoen mensen onder de lage-inkomens grens leven. In zo’n geval is het een kwestie van overleven en is sparen een absolute luxe. Maar onderschat ook de dagelijkse geldstruggles van mensen die net boven die grens zitten niet. Na aftrek van woonlasten, verzekeringen en de dagelijkse boodschappen komen veel van die mensen tot de conclusie dat het weer geen vetpot is. En dan is een bedrag van €18.250 euro, dat als dé ogenschijnlijk perfecte richtlijn rondzingt in de media, iets om bloednerveus van te worden.

Financiële stress veroorzaakt niet alleen geestelijke, maar ook fysieke klachten. De afgelopen jaren heb ik tal van ’toeslagenaffaire-ouders’ geïnterviewd. Hun zorgen gingen zonder enige uitzondering zoveel verder dan die aanhoudende blauwe enveloppen op de deurmat. Ze waren niet zelden emotioneel en lichamelijk volledig opgebrand. De stress had invloed op hun relaties, op hun werk: op alles eigenlijk.

Lees ook
Hester over #prikspijt: ‘Vaccins weigeren en vervolgens tóch doodziek worden van corona’

Iets minder tendentieus brengen

Als het al lastig rondkomen is, schieten adviezen over geldbuffers in het verkeerde keelgat. En dat ligt in dit geval niet aan het NIBUD, maar aan de manier waarop het AD het bericht brengt. Zo begint de tekst met ‘Sparen, het is makkelijker gezegd dan gedaan. Voor een vakantie of nieuwe auto is het nog wel te doen.’ Een week geleden berichtte dezelfde krant nog dat bijna 800.000 Nederlanders niet op vakantie kan, omdat ze het geld niet hebben. Hoezo dus: ‘Sparen voor een vakantie is nog wel te doen’.

Ook de bijbehorende poll (Ik heb 18.250 euro of meer als geldbuffer achter de hand: Ja/Nee) zal veel mensen tegen de haren instrijken. ‘Dat bedrag heb ik zo ongeveer aan schuld uitstaan’, heb ik al meerdere keren op social media gelezen.

Dit soort berichten dan maar niet meer brengen? Natuurlijk wel. Maar misschien iets minder tendentieus. De werkelijke NIBUD-boodschap is ‘probeer 10% van je maandelijkse inkomen opzij te zetten’. Niet zo spannend natuurlijk, maar op die onnodige onrust zit dan ook helemaal niemand in deze toch al wat kwetsbare groep te wachten.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.