Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Column > Hester: ‘Geef Baudets leugens en haat geen ruimte meer’

Hester: ‘Geef Baudets leugens en haat geen ruimte meer’

Hester: ‘Geef Baudets leugens en haat geen ruimte meer’

Hester Zitvast (44) is freelance journalist, moeder van drie kinderen (20, 17 en 7 – en zwanger van de vierde). Door haar Twitter-verslaving zit ze bovenop het nieuws en daar heeft ze vaak wel een mening over. Voor Flaironline.nl ventileert ze die opinie. Daar hoef je het als lezer natuurlijk niet altijd mee eens te zijn. Een goede (en fatsoenlijke) discussie gaat ze niet uit de weg.

Ik ben fel tegen de verspreiding van leugens en haat

Het had iets intens treurigs, de aanblik van het Fvd-gezelschap in Heerhugowaard. En stel witte mensen – mannen voornamelijk – ongeïnspireerd met de handen in de zakken achter Thierry Baudet die (petje op) van zijn bedorven hart weer eens geen moordkuil maken. Dééd hij dat maar. Want hoewel ik enorm voor de vrijheid van meningsuiting ben – uiteraard! – ben ik ook fel tegen de verspreiding van flagrante leugens en haat. En daar heeft deze kwaadaardige clown nogal een handje van.

Zijn aanhang is als een eencellige verliefde bakvis

Baudet verklaarde dat de kans dat een blanke hetero aids krijgt, kleiner is dan dat hij door de bliksem wordt getroffen. “Eigenlijk bestaat aids niet voor blanke hetero’s”, was zijn letterlijke tekst. De zoveelste leugen, de zoveelste schadelijke en uitermate kwalijke tekst en het erge is; het maakt zijn aanhang helemaal niet uit. Zijn aanhang is als een eencellige verliefde bakvis die alleen nog maar als een trekpop schaapachtig kan lachen, knikken en een klappen – volledig gehersenspoeld door waanzin lijkt wel.

Ach laat ‘m, hij is het niet waard

Na een beetje uitglijder mag Baudet er nog wel eens in een talkshow over praten, waar de bagger uit zijn mond ineens allemaal een interpretatiefout blijkt te zijn. In een woordenbrij waar niemand tussenkomt en waar geen touw aan vast te knopen is, weerlegt hij – mind you, in zijn ogen dan – de discussie. Hij is als een gladde paling die je eens even stevig beet zou willen pakken, maar die met veel gekronkel toch weer uit je vingers glipt, waarna je je schouders ophaalt en zeg: ‘Ach laat ‘m. Hij is het niet waard.’

Hoezo stemmen mensen op iemand met zo’n morele standaard?

En hij is het ook niet waard, echt niet. Maar alle Aids-slachtoffers die hij daar in Heerhugowaard weer genadeloos schoffeerde wél. Dat zo’n man hier ook maar iets op het politieke toneel te zeggen heeft, is om te janken. We hebben dan wel vier jaar naar Amerika gewezen en afkeurend op ons voorhoofd getikt; grote kans dat er ergens iemand in je directe omgeving zijn of haar stem in volle overtuiging heeft gegeven aan een gewetenloze man die de holocaust tussen aanhalingstekens plaatst en racistische uitspraken niet schuwt. Hoezo stemmen mensen op iemand die er zo’n morele standaard op nahoudt? Op een complotwappie? Op een volslagen gek? Wat verwachten deze mensen nou zelf van zo’n “politiek leider”?

Eindelijk iemand die paal en perk stelt

Talkshowhost Humberto Tan sprak zich gisterenavond uit over Baudets speech, een fragment dat inmiddels volop gedeeld wordt op social media : “De broer van Mark Rutte, de broer van Eberhard van der Laan, mijn broer: alledrie overleden aan de gevolgen van aids. Zoals zoveel mannen en vrouwen zijn overleden aan aids. Maar Baudet vindt het nodig om al dat leed te bagatelliseren. En te overgieten met een racistisch homofoob sausje. Dat in het weekend dat het betaalde voetbal de regenboogfamilie omarmd heeft en zichtbaar steunt.” Als je goed luistert hoor je de opgeluchte zucht van weldenkend Nederland: ‘Eindelijk iemand die paal en perk stelt.’ Niets gezellig rondetafelgesprekje met een glas wijn en een nootje, maar een grens. Een grens die al veel eerder had moeten worden getrokken.

Deze man is niet wat dit land nodig heeft

Natuurlijk sprak Baudet gisterenavond in een tweet alles weer tegen, de gladde paling is wat dat betreft zo voorspelbaar als een langspeelplaat die al maanden op repeat staat. Deze man is NIET wat dit land nodig heeft, echt niet. Laat hem naakt aan de rand van een zwembad gaan liggen of zijn tussenschot eruit snuiven aan lavendelzakjes om rustig te worden – volop mogelijkheden. Maar geef zijn racisme, haat en leugens geen ruimte meer, spreek ze tegen zoals Humberto dat deed.