Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Column > Hester: ‘Een perfecte Brazilian Butt, maar een leeg en ongelukkig innerlijk’

Hester: ‘Een perfecte Brazilian Butt, maar een leeg en ongelukkig innerlijk’

Hester: ‘Een perfecte Brazilian Butt, maar een leeg en ongelukkig innerlijk’

Hester Zitvast (44) is freelance journalist, moeder van drie kinderen (20, 17 en 7 – en zwanger van de vierde). Door haar Twitter-verslaving zit ze bovenop het nieuws en daar heeft ze vaak wel een mening over. Voor Flaironline.nl ventileert ze die opinie. Daar hoef je het als lezer natuurlijk niet altijd mee eens te zijn. Een goede (en fatsoenlijke) discussie gaat ze niet uit de weg. 

Waar je pimpelpaars naar een hotelkamer wordt gestuurd

‘Doe normaal!’, riep ik hardop tegen de tv, terwijl ik toch echt de enige toehoorder in de woonkamer was. Ik keek naar de eerste aflevering van Ewout, waar programmamaker Ewout Genemans in de wereld van de plastische chirurgie duikt. En dan niet hier om de hoek, bij gerenommeerde Nederlandse klinieken. Nee, in Turkije, waar je je arts een paar minuten voor de operatie ontmoet, het bedrag met je operatiehemd al aan cash vanuit een boterhamzakje aftikt en nog diezelfde dag weer pimpelpaars naar een hotelkamer wordt teruggestuurd.

De nazorg mag je zelf regelen; treurig

Ik hoorde een meisje van nog maar 19, haar vader in haar kielzog, vertellen over haar ideale figuur. Ze liet het zien op Instagram. Een verre van realistisch beeld werd aan de kijker getoond; extreem slanke taille, behoorlijk dikke kont. De Kim Kardashian-look die jonge meiden inmiddels zo normaal zijn gaan vinden, dat ze het ook willen. Waar Braziliaanse dames dit figuur nog wel eens van nature hebben meegekregen, is dat voor ons kaaskoppen zelden weggelegd. Maar in de huidige maakbare wereld koop je zo’n lijf dan dus met stapels briefjes van 50 in een land waar je de taal niet machtig bent en waar je na een paar dagen creperen op een hotelkamer weer wegvliegt, heel comfortabel op een vliegtuigstoel met je gehavende lijf. De nazorg mag je zelf regelen. Het is meer dan treurig.

Ze wilde een Brazilian Butt Lift, een BBL. Vader zat er schaapachtig bij te lachen. Het had geen nut er tegenin te gaan, zei hij. Ze ging toch haar eigen gang.

Lees ook
Hester: ‘Ruud ten Wolde bewijst: social media kan ook verbinden’

Hij probeert helemaal niemand te influencen

Veelvuldig aan het woord was Melle, die we in Nederland ook zouden moeten kennen als ‘Ken’. Waar die koosnaam vandaan kwam liet zich eenvoudig raden, Melle ziet er namelijk nogal plastic uit. Hij werkt voor een bemiddelingsbureau en begeleidt klanten in een Turks ziekenhuis met een air alsof hij hoogstpersoonlijk het hele liposuctieproces uitvoert. Het komt allemaal goed, beloofde hij meerdere keren nogal hol, want hij is er voor zijn klanten. En nee, ondanks dat Melle lachend verteld dat het voor hem nooit genoeg is qua ingrepen, probeert hij helemaal niemand te influencen. Het is natuurlijk allemaal wel ‘eigen keuze’ en de meiden doen ‘uitgebreid research’ van vijf minuten – ze weten écht wel waar ze het over hebben. Uhu…

Voor altijd zichtbaar beschadigd

Dat het niet altijd even lekker verloopt, horen we van Debby, die na een ingreep necrose kreeg, desondanks toch naar Nederland werd teruggevlogen en nu met een verminkt lijf en drains uit haar buik al tijden aan de expertise van een Nederlandse, toegewijde wondverpleegkundige is overgeleverd. Daar waggel je dan door je woonkamer in je joggingbroek, voor altijd zichtbaar beschadigd omdat niemand je heeft geleerd hoe je van jezelf kunt houden zonder eruit te zien als een Instagramplaatje.

Alles voor het perfecte plaatje

Het is ziek. Het is echt ziek dat je in al je onzekerheid en hang naar perfectie zo ver gaat dat je volledig respectloos met je lijf omgaat. Want dat is het, respectloos. Je lijf verdient meer dan een ‘koopje in Turkije’. Je gezonde lijf verdient überhaupt geen volstrekt onnodige barbaarse ingrepen. Waar gaat het toch mis dat veelal heel jonge meiden zo de weg kwijtraken? Is dat alleen de invloed van social media? Schieten ouders dan in hun opvoeding tekort? Of gebeurt het omdat het kan, omdat het wordt toegestaan en voor slechts een paar duizend euro te koop is? Het blijft niet bij die ene Brazilian Butt Lift, dat weet iedereen. Er zal de komende jaren nog volop in het lijf gespoten en gesneden worden. Alles voor het perfecte plaatje, maar het innerlijk? Ik kan het mis hebben, maar ik zie daar een grote leegte en een diep ongeluk.