Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Column > Hester: ‘Een dikke middelvinger van Europa naar Poetin’

Hester: ‘Een dikke middelvinger van Europa naar Poetin’

Hester: ‘Een dikke middelvinger van Europa naar Poetin’

‘De mooiste week van het jaar’, zo noemen mijn beste vriend en ik de week van het Eurovisie Songfestival. We zijn fan en ieder jaar uiteraard vooral voor Nederland, maar ook voor het beste liedje. En vaak een beetje voor België, want dat zijn toch onze buren.

Tranen in mijn ogen

We schreeuwen om het hardst als we landen betrappen op vriendjespolitiek, maar we staan op onze achterste benen als België ons niet de douze points toekent. Het is allemaal politiek, al jaren en dat is zeker zo nu en dan irritant, maar ergens ook weer prima. Het is onderdeel van, of je het er nou mee eens bent.

Dit jaar vond ik het politieke aspect geweldig. Een overweldigend aantal publieksstemmen voor Oekraïne; ik kreeg daar echt wel een beetje de tranen van in mijn ogen. Het is een dikke middelvinger van de rest van Europa naar Poetin. Niet dat hij zich daar ook maar iets van aan zal trekken, maar toch: de vinger is opgestoken en dat voelt toch beter dan lijdzaam toekijken hoe een land, volgens de plannen van één gek, volledig kapotgeschoten wordt.

Wij kunnen ons daar niets bij voorstellen

Daar stonden ze dus hun ‘final performance’ te geven voor een uitzinnig publiek in Turijn. Misschien niet het beste lied, wel het belangrijkste voor Europa. Wat moet dat een dubbel gevoel teweeg hebben gebracht. Een halve dag later, terwijl wij een beetje onze traditionele Songfestivalkater uitbrakten in het zonnetje, nam frontman Oleg Psioek afscheid van zijn vriendin om zich te melden bij het leger.

Achtergrondzander Sasha Tab nam afscheid van zijn vrouw en twee kinderen. Over tot de orde van de dag. En voor Oekraïners is die orde vluchten of vechten. Wij kunnen ons daar in al onze vrijheid toch niets bij voorstellen?

Lees ook
Hester: ‘Is juice brengen pesten? Als je feiten brengt niet, nee’

Songfestival in Oekraïne

Niet iedereen is het eens met de winst van Oekraïne. Het Songfestival zou veel te politiek worden op deze manier. Nou, so be it. Het is een festival dat drijft op emotie. En dit keer ligt de Europese emotie overduidelijk daar waar ie zijn moet: bij de oorlog.

Op Twitter lees ik dat de winst geen dikke middelvinger naar Poetin, maar naar de andere deelnemers is. Nou was er wat mij betreft qua liedje geen andere overtuigende winnaar, maar los daarvan denk ik dat al die andere deelnemers net zo in de wedstrijd staan als het gros van Europa: dit was een politiek statement dat niet genoeg gegeven kan worden. Dan maar niet zelf winnen.

En nu volgend jaar dan dus het Songfestival in Oekraïne. Dat zal lastig worden, maar er zullen zat landen zijn die deuren wagenwijd open willen zetten. Wat mij betreft doen we het hier in Nederland nog een keer, want hoezeer Italië ook z’n best deed, dit deden ‘wij’ met Jan, Chantal, Edsilia en Nikki veel en veel beter, toch? De draaiboeken liggen nog wel ergens, gok ik. Ze hoeven alleen nog maar even vertaald te worden.

Hester Zitvast (44) is freelance journalist, moeder van vier kinderen (21, 17, 8 en een baby). Door haar Twitter-verslaving zit ze bovenop het nieuws en daar heeft ze vaak wel een mening over. Voor Flair.nl ventileert ze die opinie. Daar hoef je het als lezer natuurlijk niet altijd mee eens te zijn. Een goede (en fatsoenlijke) discussie gaat ze niet uit de weg.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.