Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Column > Hester: ‘Derksen bekent een verkrachting; haal hem van de buis’

Hester: ‘Derksen bekent een verkrachting; haal hem van de buis’

Hester: ‘Derksen bekent een verkrachting; haal hem van de buis’

Johan Derksen vertelde twee dagen geleden op nationale televisie, als nieuwe vorm van entertainment, hoe hij ooit een kaars in een bewusteloze vrouw stak. ‘Een jeugdzonde’, noemde hij het en hij verwees ook naar de jaren ’60 en ’70, waarin hij opgroeide: ‘Toen waren met z’n allen veel ruimdenkender.’

Ja, dat weten niet veel mensen meer, maar die tijd werd echt gekenmerkt door mannen die bij wijze van tijdverdrijf in liederlijke toestand kaarsen in vrouwen staken. Zo heeft ieder tijdperk z’n gekkigheden, niet? Niet zo moeilijk over doen hoor. Tegenwoordig noemen we dat inderdaad verkrachting.

Maar goed, tegenwoordig zijn we ook wel hypergevoelig, want zeg nou eerlijk: een (geur)kaars moet toch kunnen? En Derksen biechtte het ook op met een nobel doel. Hij stak hand in eigen boezem, want hij vond het niet kunnen Johnny de Mol met de grond gelijk te maken, terwijl hij zelf ook niet helemaal zuiver op de graat is. Je zou er bijna ontroerd door raken, dat broederschap.

Zwijgen is niet toestemmen

Waarom krijgt deze man nog een podium? Echt alles, maar dan ook alles is fout aan dit verhaal. De misdaad (want dat is het), het lachen, het bagatelliseren, het geen excuses willen aanbieden: alles. Ik heb het niet met alle vrouwen op aarde besproken, maar ik denk dat ik namens een groot deel van hen spreek (zo niet allemaal) dat wij geen kaars in onze vagina blieven, als we om wat voor reden ook niet bij kennis zijn. Als we er al een kaars in willen, dan horen mannen dat vanzelf. Zo niet; afblijven.

Het is allemaal zo moeilijk niet: om iets met ons te doen heb je toestemming nodig. ‘Consent’, noemen de nieuwe generaties dat. Het hoeft echt niet contractueel opgesteld en ondertekend met het eigen bloed, maar in enige vorm van overleg is het minste – logisch toch? Dat iemand zwijgt omdat ie out is, maakt het nog geen consent. Dit is misschien even een puntje waar mannen een aantekening voor zichzelf moeten maken: Zwijgen is niet toestemmen.

Lees ook
Hester: ‘Vluchtelingen opvangen naast een schietterrein, hoe verzin je het’

Derksen moet van de buis

Ik vraag me af of de vrouw in kwestie weet dat het over haar gaat. Kan ze het zich nog herinneren? Is het iets wat zich steeds weer aan haar gedachten opdringt als ze die besnorde kop ergens ziet? Hoe akelig moet het zijn jouw verhaal als ‘lollige anekdote’ voorbij te horen komen? En dan de andere mannen aan de tafel te zien schuddebuiken? Ik denk dat mijn tv het niet had overleefd. En ik denk dat het voor mij ook het laatste zetje zou zijn om alsnog aangifte te doen; de bekentenis ligt er immers al.

‘Niet alle mannen zijn zo’, hoor je veel mannen zeggen als het over dit soort zaken gaat. Nee, niet alle mannen. Maar het andere geslacht staat er de laatste tijd wel steeds minder goed op, of niet? Het is heel simpel: Derksen moet van de buis. Hij heeft op televisie bekend iemand te hebben verkracht en er wordt nog om gelachen ook, dus laat die hele kliek om hem heen ook lekker met pensioen gaan.

Zal John de Mol het aandurven om ze de laan uit te sturen? Het zero tolerance-beleid dat hij tijdens The Voice-gate nog predikte? Ik gok van niet. Het zijn tenslotte wel kijkcijferkanonnen en die mogen best zo nu en dan een kaars in een bewusteloze vrouw steken. We moeten niet te veel willen deugen hoor. 

Hester Zitvast (44) is freelance journalist, moeder van vier kinderen (21, 17, 8 en een baby). Door haar Twitter-verslaving zit ze bovenop het nieuws en daar heeft ze vaak wel een mening over. Voor Flair.nl ventileert ze die opinie. Daar hoef je het als lezer natuurlijk niet altijd mee eens te zijn. Een goede (en fatsoenlijke) discussie gaat ze niet uit de weg.