Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Column > Hester: ‘De wereld heeft meer mensen als Marina nodig’

Hester: ‘De wereld heeft meer mensen als Marina nodig’

Hester: ‘De wereld heeft meer mensen als Marina nodig’

Je moet het maar durven: tijdens een live-uitzending van de Russische staatszender Channel One met een protestbord de studio inrennen, achter de presentatrice gaan staan en dan roepen dat de oorlog moet stoppen.

We hebben meer mensen als Marina nodig

Hier in Nederland zou je voor zoiets hooguit een studioverbod krijgen. Of een boze, ietwat geïrriteerde blik van de mensen die je ermee hebt lastiggevallen. In Rusland moet je nog maar zien of je de komende jaren het daglicht nog gaat zien. Vijftien jaar cel riskeert Marina Ovsyannikova, een medewerkster van diezelfde omroep. Ze is tot inkeer gekomen en zegt zich te schamen voor alle jaren dat ze mee heeft gewerkt aan Kremlinpropaganda.

In een eerder gemaakte video zegt ze: ‘We hebben stilzwijgend naar dit onmenselijke regime gekeken. Nu zal de hele wereld zich van ons afkeren en zullen onze nakomelingen niet in staat zijn om de schande van deze oorlog van zich af te spoelen.’ Ze geeft onomwonden Poetin de schuld van de oorlog. We hebben meer mensen als Marina nodig.

Haar advocaten krijgen geen contact met haar

Maar ja, wees maar eens zo dapper. Marina is inmiddels spoorloos verdwenen, haar advocaten krijgen geen contact met haar. Ik heb zo het angstige vermoeden dat ze niet in alle comfort is opgevangen om even in alle redelijkheid te praten over wat ze nou bedoelde, met die tekst op haar protestbord. Weet je nog, hoe bepaalde Nederlanders durven te roepen dat we hier in een dictatuur leven? Nederlanders die mond vol hebben van Fake News en Main Stream Media? Ze zouden een enkeltje Moskou moeten krijgen, allemaal.

De opstand moet groter

Deze Marina is een heldin, een echte heldin. En pas als er veel meer mensen opstaan zoals zij, maakt de gemiddelde Rus een kans te horen er geen sprake is van een “speciale operatie” om Oekrainse nazi’s te raken, maar van een ordinaire oorlog waarmee Poetin zijn macht wil uitbreiden. Je moet maar durven wat Marina deed. Een andere Russin schreef in de sneeuw ‘geen oorlog’ en moet zelfs dat al bekopen met een gevangenisstraf. Bijna 15.000 Russen werden tot nu toe gearresteerd bij demonstraties. Ergens heeft dat z’n grenzen natuurlijk. De opstand moet groter.

Lees ook
Hester: ‘Zwemdiploma’s horen toch minstens aan landelijk gestelde eisen te voldoen?’

Ik zou mijn mond houden, vrees ik

Marina is moeder van twee kinderen en gek op honden, zo schrijft ze op Facebook. Ik heb me proberen voor te stellen wat ik zou doen, als ik in haar schoenen stond. Toch maar mijn mond houden, vrees ik, uit angst voor ellende voor mijn gezin. En voor mezelf ook, uiteraard. Dan toch net iets liever gefrustreerd, maar veilig in je eigen huis, dan gemarteld in een cel waar de ratten vrij spel hebben.

Ik hoop dat er meer Marina’s zijn en opstaan om te vechten voor de waarheid. Ik heb daar een immense bewondering voor. Marina’s denken niet alleen aan zichzelf, maar aan het grotere geheel. Iets wat je alleen maar kunt respecteren.

Hester Zitvast (44) is freelance journalist, moeder van vier kinderen (21, 17, 8 en een baby). Door haar Twitter-verslaving zit ze bovenop het nieuws en daar heeft ze vaak wel een mening over. Voor Flaironline.nl ventileert ze die opinie. Daar hoef je het als lezer natuurlijk niet altijd mee eens te zijn. Een goede (en fatsoenlijke) discussie gaat ze niet uit de weg.

Lees alle columns van Hester Zitvast op Flair.nl. Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.