Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Column > Hester: ‘De hele familie Hazes is een trainwreck, behalve Roxeanne’

Hester: ‘De hele familie Hazes is een trainwreck, behalve Roxeanne’

Hester: ‘De hele familie Hazes is een trainwreck, behalve Roxeanne’

Ik vond het ongelooflijk kwetsbaar, hoe Roxeanne Hazes in De Beste Zangers vertelde hoe ze na het overlijden van haar vader haar moeder negen maanden had gemist. Dat vraagt heel wat van een kind, hardop uitspreken dat je ouders steken hebben laten vallen.

Je bent altijd geneigd loyaal te blijven en alles altijd maar te bedekken met die onvoorwaardelijke liefde die je voor hen voelt. Je wil ze geen pijn doen met jouw emoties, al helemaal niet als ze verdrietig en onnodig zijn. Maar ouders zijn niet feilloos. Ouders maken in hun eigen verdriet, in hun eigen proces en levensweg, helaas ook fouten die een leven lang littekens kunnen nalaten.

Dreetje komt niet bepaald als een stabiele vader over

Kort na de dood van André Hazes besloot Rachel (zijn op dat moment nagenoeg ex-vrouw) een boek over hem te schrijven. Zoiets doe je niet in een weekendje. Een boek schrijven kost heel veel tijd en tijd kun je nou eenmaal maar één keer gebruiken. In een periode waarin je kinderen je harder nodig hebben dan ooit, was dit mijn keuze niet geweest. Dat boek had later ook wel gekund. Eerst veiligheid bieden. Er altijd zijn, ook ’s nachts. Samen huilen. Heel veel praten. Je kinderen missen al een ouder. Je telt voor twee op zo’n moment.

Lees ook
Hester: ‘Van opvoeden moet je geen wedstrijdje maken, Robert ten Brink’

Rachel was er dus niet, vertelde Roxeanne – en daar heeft ze nog steeds last van. Het was de zoveelste bom in Huize Hazes, dit keer gegooid door degene die alles het best voor elkaar heeft. Zowel Rachel als André als wat vrienden en familieleden vielen Roxeanne via social media aan en roemden Rachels onovertroffen moederschap. André Hazes was blijkbaar het telefoonnummer van zijn moeder kwijt en liet haar via Instagram weten dat hij dankzij zijn moeder is geworden wie hij nu is.

Een compliment afkomstig van iemand die kampt met problematisch drank- en drugsbruik en een op z’n zachts gezegd turbulent en rommelig liefdesleven leidt. Laten we het netjes stellen: Dreetje komt niet bepaald als een heel stabiele vader voor mini Dré over. Zoals Yvonne Coldeweijer terecht opmerkte: ‘Je gaat in en uit het leven van je kind.’

De ene shitstorm wisselt de andere af bij de familie Hazes

Goed, wij zijn er natuurlijk niet bij geweest in 2004. Wij hebben er niet bovenop gezeten en we weten niet wat er daar precies in Vinkeveen is gebeurd. Wel weet ik dat je wat een kind in zijn of haar jeugd als traumatisch heeft ervaren, niet moet afdoen als ‘rijke fantasie van een jong meisje’. Of ‘uitspraken van iemand die je op alle mogelijke manieren probeert klein te krijgen’. Zoiets moet je serieus nemen. Voor zoiets moet je kritisch naar jezelf durven kijken en je moet durven open staan voor eventuele fouten die je hebt gemaakt. Het was vast niet slecht bedoeld allemaal. Het pakte alleen voor Roxeanne heel slecht uit.

Laten we eerlijk zijn, deze familie is gewoon een trainwreck. De ene shitstorm wisselt de andere af en van harmonie is in geen enkel opzicht sprake. Vrijwel iedere week bieden ze wel opnieuw voer voor roddels, behalve Roxeanne. Die leeft haar leven behoorlijk in de luwte, oogt gelukkig met haar gezin en lijkt de cirkel te hebben doorbroken. Ze is niet onbeschadigd, dat hebben we allemaal kunnen horen. Hoe triest is het dat jaren later je bloedeigen moeder dan nog steeds geen oog voor je heeft. Dat ze nog steeds niet haar armen om je heen slaat en er voor je is…

Hester Zitvast (44) is freelance journalist, moeder van vier kinderen (21, 17, 8 en een baby). Door haar Twitter-verslaving zit ze bovenop het nieuws en daar heeft ze vaak wel een mening over. Voor Flair.nl ventileert ze die opinie. Daar hoef je het als lezer natuurlijk niet altijd mee eens te zijn. Een goede (en fatsoenlijke) discussie gaat ze niet uit de weg.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.