Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Column > Hester: ‘Alle botten van je baby breken; dan mag je toch nooit meer zwanger raken?’

Hester: ‘Alle botten van je baby breken; dan mag je toch nooit meer zwanger raken?’

Hester: ‘Alle botten van je baby breken; dan mag je toch nooit meer zwanger raken?’

Soms lees je nieuwsberichten waarvan je zou willen dat je ze nooit gelezen had. Of toch weer wel, want onze ogen ervoor sluiten kan écht niet. Kindermishandeling is voor veel kleintjes aan de orde van de dag, Nederland alleen al telt naar schatting 119.000 slachtoffers per jaar.

Deze kinderen hebben geen veiligheid van lieve ouders die voor ze door het vuur gaan en zielsveel van ze houden. Ze zijn niets meer dan een levende boksbal  – een welkom doel voor een papa of mama die zijn of haar frustraties toch ergens op moet uiten. Ja of juist uiten op dat kind, want het maakt rommel. Het doet iets stouts. Of het huilt zoveel.

Misschien wel het foutste wiegje denkbaar

De Rotterdamse baby Sophia (*) wordt in het voorjaar van 2019 geboren in het verkeerde wiegje, misschien wel het foutste wiegje denkbaar. Haar moeder slaat haar als ze nog maar zes weken oud is zo hard en vaak, dat ze alle botten in haar lijfje breekt. Mijn eigen dochter is tien weken en als ik naar haar kijk en dan denk aan wat Sophia heeft moeten doorstaan, word ik letterlijk misselijk.

‘Ik sloeg haar met mijn vlakke hand. Mijn handpalm deed de volgende dag pijn’, heeft haar 26-jarige moeder verklaard. Ze kan zich er overigens niet veel meer van herinneren, want ze was onder invloed van bier, joints en antidepressiva. 

De ambulancebroeder is nu pleegvader van Sophia

Pas twee dagen na de woede-uitbarsting van mama wordt Sophia dan toch maar even naar de huisarts gebracht. Eerder durven ze niet, want wat als de moeder de gevangenis in moet? Het idee alleen al… Het meisje moet al die tijd helse pijnen hebben doorstaan.  De ambulancebroeder die haar die dag onder zijn hoede neemt, is nu Sophia’s pleegvader – het enige hartverwarmende aan dit verhaal. Het getraumatiseerde meisje weigert zich nog steeds te laten troosten door volwassenen. Bij verdriet wiegt ze zichzelf heen een weer als troost. Je hart breekt.

Lees ook
Hester: ‘Lil’ Kleine hoort geen voorbeeld voor je kind te zijn’

Laat haar op z’n minst gedwongen anticonceptie krijgen

De aanklager wil niet dat de moeder, die inmiddels bijna een jaar heeft vastgezeten, opnieuw de gevangenis in moet. Er moet ook rekening met haar worden gehouden, vindt ze. De aanklager stelt dat de moeder mogelijk ‘overvraagd’ was en daardoor begon te slaan. Het zal allemaal wel. Hoe overvraagd je ook bent, je slaat nooit, maar dan ook nooit een kind. Een baby van zes weken nota bene; alle botten gebroken, getraumatiseerd voor het leven. Daar past vrijheid niet bij, die kans heb je dan verkeken.

Zo’n vrouw laat zich ongetwijfeld binnen de kortste keren opnieuw bezwangeren om een volgend kind een valse start in het leven te geven. Laat haar op z’n minst gedwongen anticonceptie krijgen voor de rest van haar vruchtbare tijd. Sterilisatie desnoods. Dat ze zichzelf met drank en drugs zo van het pad trekt is haar probleem. Sophia kon niet op tijd beschermd worden, een eventueel volgend kind wel. De straf kan me inderdaad niet hoog genoeg zijn. De uitspraak volgt over twee weken.

Hester Zitvast (44) is freelance journalist, moeder van vier kinderen (21, 17, 8 en een baby). Door haar Twitter-verslaving zit ze bovenop het nieuws en daar heeft ze vaak wel een mening over. Voor Flaironline.nl ventileert ze die opinie. Daar hoef je het als lezer natuurlijk niet altijd mee eens te zijn. Een goede (en fatsoenlijke) discussie gaat ze niet uit de weg.

Lees alle columns van Hester Zitvast op Flair.nl. Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

(*) Sophia is niet de echte naam van het kind