Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Column > Hester: ‘1.115 uithuisplaatsingen; dit is nooit meer goed te maken’

Hester: ‘1.115 uithuisplaatsingen; dit is nooit meer goed te maken’

Hester: ‘1.115 uithuisplaatsingen; dit is nooit meer goed te maken’

Hester Zitvast (44) is freelance journalist, moeder van drie kinderen (20, 17 en 7 – en zwanger van de vierde). Door haar Twitter-verslaving zit ze bovenop het nieuws en daar heeft ze vaak wel een mening over. Voor Flaironline.nl ventileert ze die opinie. Daar hoef je het als lezer natuurlijk niet altijd mee eens te zijn. Een goede (en fatsoenlijke) discussie gaat ze niet uit de weg.

Die teksten voelen ineens als een understatement

“Ik heb er niets mee, met grootspraak als ‘Ik schaam me voor dit land’ – en dat wordt nogal eens pathetisch geroepen als er weer iets niet helemaal loopt zoals we dat graag zouden zien. ‘Dit land is verrot’; ook al zo’n tekst. Doe normaal, denk ik dan. Ik zal je eens in een echt verrot land neerzetten, dan piep je wel anders met al je luxe en je twee problemen in de marge. Maar de toeslagenaffaire maakt dergelijke uitspraken ineens volstrekt legitiem. Sterker nog, dan voelen die teksten ineens als een understatement. Er is namelijk geen verontwaardiging zo groot dat ie past bij wat deze ouders is aangedaan.”

Haar kind werd uit huis geplaatst

“Ik interviewde Janet in november 2019 voor Vrouw. Ze deed haar verhaal uit de doeken. Over hoe haar papieren maar niet aankwamen bij de Belastingdienst, ook al werden ze nagenoeg op het bureau van de desbetreffende ambtenaar neergelegd. Hoe ze afdaalde in de hel van (onterechte) schulden en financiële stress, geestelijk én lichamelijk amper nog overeind bleef, om hulp vroeg en die hulp uiteindelijk ook kreeg: haar kind werd uit huis geplaatst. Dát was de handreiking die deze moeder werd gedaan. Of ze even op school wilde komen praten. Daar kreeg ze te horen dat ze niet langer in staat werd geacht voor haar kind te zorgen. Het was einde verhaal.”

Ik snap zo’n maatregel bij ouders die mishandelen

“Ik ging er vanuit dat Janet een zwaar geval was in de affaire, een van de ergst getroffenen. Want een uithuisplaatsing, dat is toch het allerlaatste waar je je toe wendt? Ze zal een uitzondering zijn geweest. Een onterechte uitzondering. Ik snap zo’n maatregel bij ouders die mishandelen, misbruiken of zo zwaar verslaafd zijn dat hun kind op de 80ste plek in de prioriteitenlijst staat. Maar niet bij deze vrouw die buiten haar schuld om in de klauwen van de overheid terecht was gekomen en alleen maar om hulp vroeg.”

Voor altijd beschadigd

“En nu is daar dat getal van 1.115 uithuisplaatsingen. Weggerukt bij hun ouders, veelal door de politie: je hoeft niet eens empathisch vermogen te hebben om te bedenken dat zoiets ongelooflijk traumatisch is voor iedereen. Verder leven in pleeggezinnen of instellingen, niet begrijpen waarom. Ja, papa en mama hadden financiële zorgen en daarover veel stress en verdriet, maar dát kon toch de reden niet zijn? En toch was het zo. Nooit meer terug te draaien. Onomkeerbaar. Voor altijd beschadigd.”

Lees ook
Hester: ‘Geef Baudets leugens en haat geen ruimte meer’

Dit is niet meer goed te maken. Nooit.

“Dat is hier gebeurd, in dit land. Dit land waarvan ik altijd dacht dat alles zo goed geregeld was. In dit land waar de regering met een “mea culpa” aftreedt en daarna weer lekker doorgaat. In dit land waar het volk met droge ogen gewoon opnieuw stemt op de mensen die verantwoordelijk waren voor het beleid, want ach; het is tóch een ver-van-je-bed-show. Het is verrot, in en in verrot. Er mag geen seconde verloren gaan in het weer bij elkaar brengen van ouders en kinderen en in het ruimschoots compenseren van het leed dat hen is aangedaan. Het is alleen hoe dan ook veel te laat en veel te weinig. Dit is niet meer goed te maken. Nooit.”