Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Column > #geenrozewolk: ‘Als de coronacrisis je angsten aanwakkert’

#geenrozewolk: ‘Als de coronacrisis je angsten aanwakkert’

#geenrozewolk: ‘Als de coronacrisis je angsten aanwakkert’

Tilda Timmers is de trotse moeder van Livia en Emmi, en kampte een aantal jaar geleden met een postnatale depressie. Als ervaringsdeskundige helpt ze vrouwen zónder roze wolk en schrijft ze wekelijks voor Flaironline.nl een blog om deze moeders te helpen. Deze week richt ze zich tot ouders die angsten ervaren in tijden van de coronacrisis.

Eerste stapjes naar het oude leven

Deze week gingen de KDV’s en scholen weer open. Voor veel ouders een enorme opluchting na al het multitasken en overvraagd worden van de afgelopen maanden. Nu – na acht weken – gaat alles langzaamaan weer opstarten, beginnen of hervatten. Ik vind het zelf heel fijn dat het oude leven weer een beetje terugkomt. Ik zeg met opzet een beetje, want we zijn nog lang niet terug bij het oude leven. Maar het begin is gemaakt en dat brengt voor veel ouders hoop. Echter, zijn er ook moeders en vaders voor wie dit anders voelt. Deze ouders vinden het lastig om alle veiligheid die ze in hun gezin in de afgelopen periode hebben opgebouwd, weer los te laten en dat is heel begrijpelijk.

Veel angst in tijden van coronacrisis

Ik zie veel moeders in mijn praktijk en om mij heen die worstelen met angsten. Angst om ziek te worden, om een dierbare te verliezen of dat hun kindje besmet raakt met het virus. Zolang je in je quarantainebubbel zit en het coronavirus buiten de deur kan houden (voor jouw gevoel), voelt dit veilig. Maar als je kindje weer naar de opvang of naar school gaat, komt hij of zij weer in aanraking met andere kinderen en volwassenen. Dit betekent automatisch ook meer blootstelling aan potentiële coronapatiënten. Veel mensen weten nog niet of ze het virus (al gehad) hebben, omdat het testen op Covid-19 nog in de opstartfase zit.

Schijnveiligheid

Daarom wordt er ook aangeraden om zoveel mogelijk thuis te blijven en nog steeds voor de echt noodzakelijke dingen naar buiten te gaan. Ik zie alleen overal weer mensen massa’s ontstaan – zowel in de stad als op het strand, de bossen, etc. Dus die relatieve veiligheid die je hebt opgebouwd als gezin, komt voor veel ouders in het gedrang. Nu was deze veiligheid een soort schijnveiligheid, want je had het eerst ook niet onder controle. Het coronavirus kon immers nog steeds bij jullie als gezin komen. Maar de situatie voelde voor jullie relatief veilig, zo in jullie quarantainebubbel. Dit geeft voor angstige moeders dan weer een gevoel van controle. Op dit moment moet je die controle weer loslaten en dat is extra moeilijk voor deze moeders die sneller last hebben van angsten. Dat is mijns inziens heel begrijpelijk.

Beren op de weg

Veel mama’s die ik zie in mijn praktijk, zien veel beren op de weg. Hoe begrijpelijk ook, het denken in doemscenario’s heeft niet zoveel zin. Je weet namelijk helemaal niet wat er gaat gebeuren. Dus het invullen van wat er misschien zou kunnen gaan gebeuren, kost je nodeloos veel energie. Deze energie heb je nu juist zo hard nodig voor je gezin en jezelf. Voor jou als moeder voelt dit alles als een reële angst, maar vaak is dit niet zo. Door de angsten te aanvaarden voor wat ze zijn: van voorbijgaande aard zullen ze minder vat op je krijgen. Daarnaast is het ervaren dat bepaalde dingen weer goed komen of wel loslopen ook heel belangrijk. Dat geeft weer een gevoel van vertrouwen. Weet dat deze angsten jou niet definiëren. Het zegt niks over wie je bent of jouw capaciteiten als moeder. Onthoud: je bent niet wat je denkt.

Loslaten 2.0

Deze week staat dan ook in het teken van loslaten 2.0. Hoe fijn het ook is dat je weer wat tijd voor jezelf hebt, dat andere stukje vol onzekerheid en angst is er soms ook en mag er gewoon zijn. Benader jezelf met een milde blik en wees niet te streng voor jezelf. Leg de lat zo laag mogelijk voor jezelf. Je mag dit spannend vinden. Dat is echt helemaal oké. Accepteer je gedachten en laat ze vervolgens gaan. Je bent hier niet alleen in, er zijn veel moeders die hiermee worstelen op dit moment. Praat erover met andere mama’s in je nabije omgeving of iemand waarbij je je veilig voelt. Gooi het open, dat geeft weer wat lucht.

Word je overspoeld door angst en onzekerheid?

Merk je dat je wakker ligt door bovenstaande, en dat je wordt overspoeld door stress, angstige gedachten en emoties? Mail dan naar info@froufroubegeleiding.nl. Ik ga je hiermee helpen!”

Lees ook
#geenrozewolk: ‘Hoe je je mindset positief houdt tijdens de coronacrisis’

Over Tilda

Tilda is moeder van Livia (6) en Emmi (2). Samen met haar man Tim woont ze in Amersfoort. Tilda is ervaringsdeskundige en therapeut voor moeders zonder roze wolk. In haar praktijk Frou Frou Begeleiding doet ze naast een op een sessies ook Skype-consulten. Tevens heeft Tilda een boek geschreven: Toen kreeg ik weer lucht. Binnenkort verschijnt haar podcast voor moeders zonder roze wolk. Tilda is ook te vinden op Instagram. Meer lezen van Tilda? Lees iedere week haar blog op Flaironline.nl.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.