Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Column > #geenrozewolk: ‘Single moeder zijn tijdens de coronacrisis’

#geenrozewolk: ‘Single moeder zijn tijdens de coronacrisis’

#geenrozewolk: ‘Single moeder zijn tijdens de coronacrisis’

Tilda Timmers is de trotse moeder van Livia en Emmi, en kampte een aantal jaar geleden met een postnatale depressie. Als ervaringsdeskundige helpt ze vrouwen zónder roze wolk en schrijft ze wekelijks voor Flaironline.nl een blog om deze moeders te helpen. Deze week steekt ze in tijden van de coronacrisis alle single moeders een hart onder de riem.

Single moeder in tijden van coronacrisis

“Voor de meeste moeders is het momenteel enorm aanpoten. De coronacrisis duurt nu al weken en het einde lijkt voorlopig nog niet in zicht. De meeste mama’s hebben het behoorlijk zwaar. Ineens werk je niet alleen thuis, maar bevinden alle activiteiten zich in en om het huis. Ondertussen moeten de kids gehomeschooled worden, de boodschappen en de was gedaan worden. Daarnaast kan je niet even ergens naartoe. Er is geen escape en dat maakt deze periode enorm heftig voor velen. Dit alles is voor moeders met een partner al een enorme uitdaging. Maar wat als je single mom bent en dit hele coronadebacle ook nog eens in je eentje moet zien te rooien?

Aanpoten XXL

De alleenstaande mama heeft het doorgaans al een paar tandjes zwaarder, doordat ze de meeste dingen in haar eentje moet aanpakken. Nu we midden in de coronacrisis zitten, is dit voor de single mom extra heftig. Ik zie in mijn praktijk dat deze moeders enorm worstelen met het feit dat ze niet even iemand hebben die even een arm om hen heen slaat of hen een knuffel geeft.

Geen arm om haar heen

Daarnaast hoort de alleenstaande moeder ook amper dat ze het goed doet. Niet van haar kinderen en niet van een partner. En laten we wel wezen: we kunnen allemaal wel een extra steuntje in de rug gebruiken nu. Dus dan is zo’n arm om je heen of een schouderklopje een enorme opsteker. Als je er alleen voor staat, moet je dit allemaal missen en dat is zwaar voor deze moeders.

Jij neemt de belangrijke beslissingen

Daarnaast liggen alle verantwoordelijkheden ook bij jou, als single moeder. Je moet zelf de belangrijke beslissingen nemen. Jij bent de home teacher in plaats van twee ouders. Daarnaast moet jij ook in je eentje het huishouden runnen, vanuit huis werken en zien dat de boodschappen in huis komen. Aangezien Appie en Picknick wachtlijsten voor de bezorging hebben tot in de pruimentijd, moet je dus ook nog zelf naar de supermarkt. Maar daar mag je eigenlijk niet heen met je kindjes. Kortom: dit alles is een enorme uitdaging voor deze moeders.

Help haar als je kan!

Dus ken je een alleenstaande moeder? Vraag haar dan of je haar ergens mee kan helpen. Het kunnen kleine dingetjes zijn zoals een boodschap voor haar meenemen als je naar de supermarkt gaat, een extra portie koken en die voor de voordeur zetten of even facetimen en vragen hoe het met haar gaat. Het zit hem in de kleine gebaren die grote en positieve gevolgen hebben. Het is net als dat steentje wat je in het water goot: het rimpel effect beweegt zich voort. Laten wij met zijn allen dat rimpel effect veroorzaken elkaar als moeders ondersteunen waar we kunnen. Dit geldt natuurlijk ook voor de moeders die wel in een relatie zitten. We kunnen allemaal wel een boost gebruiken op dit moment.

Steuntje in de rug nodig?

Ben je een alleenstaande mama en heb je het momentele extra zwaar? Mail dan naar info@froufroubegeleiding.nl. Ik ga je helpen zo goed mogelijk door deze coronacrisis heen te komen.”

Lees ook
#geenrozewolk: ‘Hoe leer je juist nu je gedachten en emoties te accepteren?’

Over Tilda

Tilda is moeder van Livia (6) en Emmi (2). Samen met haar man Tim woont ze in Amersfoort. Tilda is ervaringsdeskundige en therapeut voor moeders zonder roze wolk. In haar praktijk Frou Frou Begeleiding doet ze naast een op een sessies ook Skype-consulten. Tevens heeft Tilda een boek geschreven: Toen kreeg ik weer lucht. Binnenkort verschijnt haar podcast voor moeders zonder roze wolk. Tilda is ook te vinden op Insta: www.instagram.com/geenrozewolk. Meer lezen van Tilda? Lees iedere week haar blog op Flaironline.nl.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.