Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Column > #geenrozewolk: ‘Waarom een relatie hard werken is’

#geenrozewolk: ‘Waarom een relatie hard werken is’

#geenrozewolk: ‘Waarom een relatie hard werken is’

Tilda Timmers is de trotse moeder van Livia en Emmi, en kampte een aantal jaar geleden met een postnatale depressie. Als ervaringsdeskundige helpt ze vrouwen zónder roze wolk en schrijft ze wekelijks voor Flaironline.nl een blog om deze moeders te helpen. Deze week legt ze uit hoe het komt dat een relatie best hard werken is.

“Nu we de lockdown-periode een beetje uit beginnen te komen, merk je dat veel jonge moeders en vaders uitgebluster zijn dan ooit. De afgelopen periode hebben veel ouders, die ik zie in mijn praktijk en om mij heen, enorm gebuffeld. Het thuiswerken in combinatie met het fulltime zorgen voor je kind in zo’n stressvolle periode heeft flink zijn tol geëist voor deze ouders. Als je dan ook nog kinderen hebt waar je thuis les aan moest geven, werd de druk helemaal hoog. Veel ouders stonden in de overlevingsstand en hierdoor kwamen veel relaties onder enorme druk te staan.

Ook bij de buren is het soms aanpoten

Een relatie is hard werken. Ja, óók voor de stellen waarbij het ogenschijnlijk allemaal heel makkelijk gaat. Ook zij worstelen achter gesloten deuren met hun issues. Alleen posten ze dat niet op social media en daarbij is niet ieder stel open over hun relatiestrubbelingen. Dat hoeft ook helemaal niet. Maar dit is dus de reden waarom het soms lijkt alsof het ene stel er moeiteloos doorheen leek te gaan, terwijl jij en je partner elkaar soms niet konden luchten of zien.

Lijnrecht tegenover elkaar

Het kan soms lijken alsof jullie als stel lijnrecht tegenover elkaar staan. Alsof jullie op twee onbewoonde eilandjes zitten in plaats van een waar je samen vertoeft. Jullie hebben zo lang in de overlevingsstand gestaan, dat je vergeten bent hoe het ook alweer was vóór de coronacrisis of misschien wel van vóór jullie ouders werden. Ga dus weer op zoek naar wat jullie verbindt, in plaats van hoe jullie verschillen. Misschien hadden jullie een gezamenlijke hobby of vonden jullie het leuk om samen iets actiefs te ondernemen. Ga dit dan weer doen samen en geniet daarvan! Het is vaak relatief makkelijk om op de ander te vitten als je toch al niet lekker in je vel zit. Feit is wel dat je de situatie daar niet mee verbetert. Sterker nog: ik denk dat je jullie relatie daarmee alleen maar meer in mineurstemming brengt.

Wat is de oplossing?

Het belangrijkste is dat jullie als stel gaan communiceren met elkaar. En dan bedoel ik niet over koetjes en kalfjes, maar over de wezenlijke dingen des levens. Plan eens per week een date night (at home) in en ga praten. Vertel elkaar over de leuke dingen die je die week heb meegemaakt of juist over dingen die je ingewikkeld vond of waar je moeite mee hebt. Verbind je weer met elkaar en zoek naar de dingen die jullie vroeger deden en leuk vonden, en ga dat weer ondernemen. Nu langzaamaan de coronamaatregelen weer worden versoepeld, kan je weer eens uiteten, naar de bioscoop, het theater of een strandwandeling maken. De keuze is aan jullie en doe vooral wat goed bij jullie past en waar je blij van wordt.

Kibbelen hoort erbij

Probeer te accepteren dat elke relatie wel eens een bump in the road treft. Dat is volkomen normaal. Ieder stel maakt weleens ruzie of kibbelt over dagelijkse beslommeringen. Probeer het goed te maken voor je gaat slapen. Als je een keer ruzie hebt gemaakt waar je kindje(s) bij zijn, maak het dan ook weer goed waar zij bij zijn. Leg aan je kindjes uit dat het niet aan hen ligt en dat je nog steeds heel veel van hen en je partner houdt, ondanks dat jullie soms ruzie maken.

Trek aan de bel bij huiselijk geweld

Het wordt een ander verhaal als jullie elkaar dagelijks de tent uit vechten. Zoek daarom hulp als het uit de hand loopt. Ben je in een relatie waarin ook huiselijk geweld voorkomt? Bel dan (desgewenst anoniem) met de politie, Stichting Veilig Thuis of Meld Misdaad Anoniem. Of zoek een fijne therapeut waarmee je kan praten en waarbij jij je veilig voelt. Blijf hier alsjeblieft niet alleen mee rondlopen.

Wil je hulp?

Merk je dat je relatie in slecht weer verkeert en wil je hulp? Mail dan naar info@froufroubegeleiding.nl. Samen gaan we werken aan een fijnere sfeer tussen jullie samen.”

Lees ook
#geenrozewolk: ‘Dit is waarom veel moeders een trauma hebben na de bevalling’

Over Tilda

Tilda is moeder van Livia (6) en Emmi (2). Samen met haar man Tim woont ze in Amersfoort. Tilda is ervaringsdeskundige en therapeut voor moeders zonder roze wolk. In haar praktijk Frou Frou Begeleiding doet ze naast een op een sessies ook Skype-consulten. Tevens heeft Tilda een boek geschreven: Toen kreeg ik weer lucht. Binnenkort verschijnt haar podcast voor moeders zonder roze wolk. Tilda is ook te vinden op Instagram. Meer lezen van Tilda? Lees iedere week haar blog op Flaironline.nl.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.