Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Column > Als Moederdag géén feest is: ‘Zo’n dag kan veel pijnlijke herinneringen of een enorm gemis oproepen’

Als Moederdag géén feest is: ‘Zo’n dag kan veel pijnlijke herinneringen of een enorm gemis oproepen’

Als Moederdag géén feest is: ‘Zo’n dag kan veel pijnlijke herinneringen of een enorm gemis oproepen’

Tilda Timmers is de trotse moeder van Livia en Emmi, en kampte een aantal jaar geleden met een postnatale depressie. Als ervaringsdeskundige helpt ze vrouwen zónder roze wolk en schrijft ze wekelijks voor Flaironline.nl een blog om deze moeders te helpen. Deze week staat Tilda stil bij Moederdag en vooral: wat als het voor jou géén feestdag is.

Moederdag

“Moederdag staat in het teken van het vieren van de moeders van onze maatschappij. Jij, als mama, krijgt extra waardering voor wat je allemaal voor je gezin doet. Misschien mag je zondag wel lekker uitslapen en krijg je ontbijt op bed. Of word je door je partner eens extra in het zonnetje gezet en krijg je van je kindjes mooie zelfgemaakte knutselwerken.”

“Moederdag gaat ook over het tonen van waardering naar je eigen moeder. Dat ze als oma zoveel voor jou en je gezin betekent, en om alles wat ze voor jou en jullie als gezin doet. Je uit je dankbaarheid naar haar en toont op zo’n dag extra affectie naar je moeder toe. Je viert haar leven en toont je waardering in de vorm van een bloemetje of een lekkere maaltijd bijvoorbeeld. Wellicht heb je een zus met wie je een goede band hebt, die ook moeder is en die je op Moederdag eens met een fijn gebaar wil belonen. De opties zijn legio.”

Wat als het géén feestdag is?

“Maar wat als je nou niet zo’n goede band met je moeder hebt? Wat als je eigen moeder bijvoorbeeld niet meer in je leven is, omdat je geadopteerd bent, te vondeling bent gelegd of je moeder simpelweg is weggegaan en nooit meer is teruggekomen? Of als je moeder er wel al je hele leven is, maar jullie geen goede band hebben onderling? Wat als je miskraam na miskraam hebt gehad of een doodgeboren kindje hebt gebaard? Wat als je al jaren zwanger probeert te worden en elke Moederdag een dolksteek in je hart is? Omdat je zo ontzettend graag mama wil worden en het op deze dagen des te heftiger is, dat dat nog steeds niet is gebeurd. Of de oma’s met wie hun dochter geen band meer kan of wil onderhouden en die hun dochter en kleinkinderen daarom niet mogen zien.”

‘Laten we ook stilstaan bij de oma’s en moeders voor wie zo’n dag eigenlijk helemaal niet zo leuk is’

“Voor deze vrouwen is Moederdag geen feest, maar juist vaak een dag waar ze tegenop zien. Bij het woord Moederdag krijgen ze vaak al negatieve associaties. Stel dat je zelf net moeder bent geworden en je moet je eigen moeder missen. Deze mama’s zien bij anderen hoeveel vreugde en voldoening een oma aan deze gezinslevens toevoegt. Of de stellen die nog steeds geen kindje hebben mogen krijgen. Zij willen zich het liefst diep onder de dekens verstoppen en hopen dat deze dag zo snel mogelijk voorbij vliegt. Of de mama’s die in een postnatale depressie zitten en denken: waar ben ik aan begonnen? Ik vind het zo zwaar of het gevoel hebben dat ze falen als moeder. Dan is zo’n Moederdag en de hele hype er omheen extra wrang.”

Wedstrijd op social media

“De afgelopen jaren heb ik op social media een soort wedstrijd voor mijn neus af zien spelen. De ene moeder kreeg zogenaamd een nog mooier en groter cadeau dan de ander. Het werd echt een beetje too much. Ik ben zelf ook een trotse mama en ja, ik ben ook blij als mijn man en kinderen iets voor me gefröbeld hebben. Maar ik etaleer dat niet langer op social media, omdat ik vind dat het daar niet om gaat. Het gaat mijns inziens over waardering en liefde. Daarmee wil ik niet zeggen dat jij als mama niet enthousiast op social media mag posten, maar laten we er geen wedstrijd van maken en ook stilstaan bij de oma’s en moeders voor wie zo’n dag eigenlijk helemaal niet zo leuk is.
Deze vrouwen worden die weken voor Moederdag al constant met hun neus op de feiten gedrukt en eigenlijk willen deze vrouwen het liefst ontsnappen aan de hele hype rondom Moederdag. Begrijpelijk, want zo’n dag roept dan extra veel pijnlijke herinneringen of een enorm gemis op.”

Altijd uitzonderingen

“Er zijn natuurlijk ook vrouwen die wel een goede band met hun moeder hebben en Moederdag zelf ook een enorme heisa om niks vinden. Die niet zo nodig in het zonnetje gezet willen worden en die het allemaal wel gesneden vinden. En er zijn mama’s die Moederdag heel erg leuk vinden, die ervan genieten dat ze die dag in het zonnetje worden gezet en daar met volle teugen van genieten. Die het wel leuk vinden om in de belangstelling te staan. Hoe dan ook, Moederdag houdt de gemoederen elk jaar weer flink bezig.”

“De mama’s die net bevallen zijn, zitten bomvol hormonen en de kraamtranen zijn niet van de lucht. Als je dan ook nog Moederdag te verwerken krijgt, bovenop een toch al intense en emotionele periode, kan dat soms een beetje te veel zijn. Deze nieuwbakken moeders willen hier eigenlijk helemaal niet mee bezig zijn, omdat ze hun handen vol hebben aan zichzelf, hun newborn en hoe ze hun leven moeten inrichten nu ze net mama zijn geworden. Ik vond mijn eerste Moederdag helemaal niet leuk. Ik voelde me zo verloren en had steeds het gevoel dat Moederdag alleen voor de ‘oermoeders’ was bedoeld en dat ik daar niet bij hoorde.”

Hoe ga je er mee om?

“Hoe ga je hier dan mee om, als je Moederdag niet leuk vindt? Hoe handle je dat nare gevoel als je aan je eigen moeder denkt en je vooral verdriet en/of boosheid voelt? Hoe deal je met negatieve emoties ten opzichte van je moeder die op zo’n dag extra onder een vergrootglas liggen? Of hoe ga je om met het gemis van een kindje op een dag als Moederdag? De gouden tip hierin is: acceptatie. Accepteer van jezelf dat je je voelt, zoals je je voelt. Stop met jezelf veroordelen. Accepteer je negatieve gedachten en de bijbehorende emoties. Want dat is de eerste stap. Hoeveel moeders zichzelf niet veroordelen, omdat ze negatieve gedachten hebben over zichzelf, het moederschap en dus ook de band met hun eigen moeder. Op het moment dat je tegen jezelf zegt: deze gevoelens mogen er zijn, dat is prima, dan krijg je weer een beetje lucht. Het is alsof je een teug zuurstof neemt als je even boven water komt. Als je je ook stoort aan de Moederdag-hype op social media, ga die dagen ervoor en erna gewoon even niet op Instagram. Maak het jezelf iets makkelijker en blijf er vandaan.”

Hulp nodig?

“Merk je dat je niet lekker in je vel zit en dat Moederdag dit verergert? Mail dan naar info@froufroubegeleiding.nl. Samen gaan we werken aan een positief en fijn gevoel!”

Lees ook
#geenrozewolk: ‘Hoe je je mindset positief houdt tijdens de coronacrisis’

Over Tilda

Tilda is moeder van Livia (6) en Emmi (2). Samen met haar man Tim woont ze in Amersfoort. Tilda is ervaringsdeskundige en therapeut voor moeders zonder roze wolk. In haar praktijk Frou Frou Begeleiding doet ze naast een op een sessies ook Skype-consulten. Tevens heeft Tilda twee boeken geschreven: Toen kreeg ik weer lucht en This is Post Partum. Onlangs is haar podcast voor moeders zonder roze wolk verschenen, die ze speciaal voor Flair heeft opgenomen. De eerste aflevering beluister je hier. Tilda is ook te vinden op Instagram. Meer lezen van Tilda? Lees iedere week haar blog op Flaironline.nl.

Op de hoogte blijven van onze artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Geenrozewolk Tilda

Tekst: Tilda Timmers | Beeld: Laloes Fotografie, Getty Images