Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Column > #geenrozewolk: ‘Vijf dingen die je niet tegen een zwangere mama moet zeggen’

#geenrozewolk: ‘Vijf dingen die je niet tegen een zwangere mama moet zeggen’

#geenrozewolk: ‘Vijf dingen die je niet tegen een zwangere mama moet zeggen’

Tilda Timmers is de trotse moeder van Livia en Emmi, en kampte een aantal jaar geleden met een postnatale depressie. Als ervaringsdeskundige helpt ze vrouwen zónder roze wolk en schrijft ze wekelijks voor Flaironline.nl een blog om deze moeders te helpen. Deze week somt ze vijf dingen op die je niét zou mogen zeggen tegen een zwangere vrouw.

Niet zeggen tegen zwangere vrouwen

“We kennen ze allemaal. Het type mens, wat altijd ergens iets over te zeggen heeft. Ben je te dik, dan is het niet goed. Val je te veel af, krijg je daar weer commentaar op. Maar niks houdt de gemoederen zo bezig als een zwangere vrouw, lijkt het wel. Ik vind het fascinerend en tegelijkertijd plaatsvervangend beschamend, wat mensen er allemaal uitflappen tegen deze zwangere vrouwen.”

Plaatsvervangende schaamte

“Ik zie wekelijks op mijn feed commentaar voorbij komen, waarbij het schaamrood mij plaatsvervangend op de kaken staat. Veel zwangere mama’s zullen aan de buitenkant stralen, maar hebben van binnen een hoop te verwerken. Lees: hormonen. En wellicht loopt er al een kindje in het gezin rond, ervaart moeder (gezonde) spanning voor de bevalling, etc. Het lijkt anno 2020 wel alsof niemand meer rekening houdt met wat het ongevraagde commentaar met deze zwangere mama’s doet. Hier komen de vijf dingen die je nooit tegen een zwangere moet zeggen.”

1. ‘Wat ben je dik!’

“Werkelijk, wie dat nog tegen een zwangere durft te zeggen! Zo vertelde een cliënt mij ooit dat ze een buurvrouw had die haar er constant aan herinnerde dat ze zo’n grote buik had en hoe dit dat mogelijk was. Mijn client antwoordde overrompeld: ‘Ja, ehhh… geen idee.’ Deze buurvrouw vroeg zich ook af hoe mijn cliënt het dan voor zich zag tegen het einde van de zwangerschap. Hoe groot haar buik dan wel niet moest zijn. Ongetwijfeld niet vervelend bedoeld, maar het kwam nogal onaardig over op deze mama. Ik vind het vooral zo onnodig. Laat die zwangere vrouwen met rust of geef ze een leuk compliment: ‘wat zit je haar mooi!’ of: ‘je straalt!’.”

2. ‘Weet je zeker dat het geen tweeling is?’

“Hoe vaak ik dit niet om me heen hoor. Ja lieve mensen, dat weten deze moeders vrij zeker, hoor! Ze krijgen namelijk een heel uitgebreide echo, waarin meerdere malen en op verschillende manieren wordt gecheckt dat het geen meerling is. Eigenlijk bedoelen deze mensen gewoon dat ze de buik te groot vinden, maar dat durven ze dan niet hardop te zeggen. Om dan maar met deze dooddoener aan te komen. Hou ermee op alsjeblieft.”

3. ‘Je bent wel laat aan kinderen begonnen, hè? Hoe oud ben je inmiddels? 35 jaar?’

“Wauw… hier viel ik zelfs ene beetje stil van. Het is niet oké om zulke dingen te zeggen of hardop te vragen. Je weet namelijk helemaal niet wat voor traject deze mama in spe heeft afgelegd. Misschien hebben deze mama en haar partner er wel vijf jaar over gedaan om zwanger te raken. Wellicht heeft dit stel een langdurig fertiliteitstraject achter de rug, iets wat al moeilijk genoeg is zonder dit commentaar. Een dergelijk traject is enorm tijdrovend en stressvol. Daarnaast gaat het je niks aan waarom mensen langer wachten met kinderen krijgen. Dat is hun zaak, the end.”

4. ‘Goh, alweer een jongen. Wilde je niet liever een meisje? Wat vind je man hiervan?’ (Dit kan natuurlijk ook omgekeerd)

“Lieve mensen, zwangere vrouwen zijn over het algemeen heel tevreden met wat ze krijgen toebedeeld. Maar als dit niet zo is en ze hoopten inderdaad vurig op een meisje na een (of twee) jongens, dan is het natuurlijk mega awkward om dit midden in de Appie te gaan bespreken. Sterker nog, ze willen dit helemaal niet met je bespreken, want ze schamen zich hier vaak voor. Gender dissapointment is real en hier rust nog ene enorm taboe op. Dus vraag dit soort dingen gewoon niet. Het is vrijpostig en onnodig, als je het mij vraagt. Natuurlijk moeten dit soort dingen uit de taboesfeer gehaald worden, maar dat doe je niet door moeders die je amper kent zo voor het blok te zetten.”

5. ‘Hoezo heb jij hulp in de huishouding? Ik deed dit gewoon allemaal zelf toen ik zwanger was’

“Dat is heel knap van je, echt chapeau. Maar sommige moeders hebben een heel drukke baan, een gezin en kampen vaak met allerlei zwangerschapskwalen waardoor ze eigenlijk blij zijn als ze de dag fatsoenlijk doorkomen. Dus die hebben even een extra paar handen nodig, die ze helpt met het huishoudelijke gebeuren. Dit kan van alles zijn: een oppas, een schoonmaakster, een nanny etc. En dat is helemaal prima. Leven en laten leven!”

Zwanger en geen roze wolk?

“Herken je bovenstaande en zit je niet op een roze wolk tijdens de zwangerschap? Zie je op tegen de bevalling en weet je niet hoe je hier mee om moet gaan? Mail dan naar info@froufroubegeleiding.nl. Ik ga je hiermee helpen!”

Lees ook
#geenrozewolk: ‘Als je als moeder angsten voelt’

Over Tilda

Tilda is moeder van Livia (6) en Emmi (2). Samen met haar man Tim woont ze in Amersfoort. Tilda is ervaringsdeskundige en therapeut voor moeders zonder roze wolk. In haar praktijk Frou Frou Begeleiding doet ze naast een op een sessies ook Skype-consulten. Tevens heeft Tilda twee boeken geschreven: Toen kreeg ik weer lucht en This is Post Partum. Binnenkort verschijnt haar podcast voor moeders zonder roze wolk. Tilda is ook te vinden op Instagram. Meer lezen van Tilda? Lees iedere week haar blog op Flaironline.nl.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.