Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Column > #geenrozewolk: ‘De fijnste tips voor als je zwanger op vakantie gaat’

#geenrozewolk: ‘De fijnste tips voor als je zwanger op vakantie gaat’

#geenrozewolk: ‘De fijnste tips voor als je zwanger op vakantie gaat’

Tilda Timmers is de trotse moeder van Livia en Emmi, en kampte een aantal jaar geleden met een postnatale depressie. Als ervaringsdeskundige helpt ze vrouwen zónder roze wolk en schrijft ze wekelijks voor Flaironline.nl een blog om deze moeders te helpen. Deze week deelt ze haar tips voor als je zwanger op vakantie gaat.

Zwanger op vakantie

“Als je zwanger op vakantie gaat, kan dat enerzijds heel leuk zijn, maar tegelijkertijd ook best wel spannend. Hoe zal het allemaal verlopen op jullie vakantiebestemming? Zwangeren vragen zich vaak af: kan ik het lichamelijk wel aan? Is het niet te warm? Er gaat van alles door je heen. Je weet soms al van te voren dat je zwanger op vakantie gaat als je gaat boeken, maar soms ook niet. Omdat sommige dingen in het leven nu eenmaal niet te plannen zijn. Zwanger op vakantie kan natuurlijk prima, alleen moet je even wat aanpassingen maken. Hieronder volgen mijn zeven tips voor als je zwanger op vakantie gaat.”

1. Check tot wanneer je mag vliegen

“Veel mensen blijven nu tijdens de coronatijd in Nederland, maar mocht je beslissen om toch naar het buitenland te vliegen, check dan even bij je vliegmaatschappij tot welk termijn je zwanger mag vliegen. Bij KLM is dit 36 weken, maar dat is niet bij elke maatschappij hetzelfde.”

2. Fit to Fly verklaring

“Vraag een Fit to Fly verklaring aan bij je gynaecoloog of verloskundige, zodat je niet voor nare verrassingen komt te staan op het vliegveld. Soms heb je een wat grotere buik en vragen ze hierom. Dit doen ze om zeker te weten dat je niet al 38 weken zwanger bent en tijdens de vlucht gaat bevallen.”

3. Pas het reistempo aan

“Eenmaal op je vakantiebestemming aangekomen, pas dan je tempo aan. Aan het weer, de omgeving, de omstandigheden, etc. Hadden jullie al een rondreis gepland voordat je zwanger was? Doe dit dan vooral, maar pas het reistempo aan. Rijd minder lange stukken en las vaker een pauze in onderweg, om te plassen, de benen te strekken, etc. Zeker het vele zitten kan ervoor zorgen dat je last krijgt van je bekken. Dus afwisseling is belangrijk.”

4. Middagdutjes doen

“Doe ’s middags een fijne siësta. De bevolking in de warme landen rondom het middellandse zeegebied hebben het niet voor niets uitgevonden. Op het warmst van de dag moet je niet te veel willen doen. Ga lekker een dutje doen. Misschien heb je al een kindje en doet hij of zij nog een middagslaapje? Perfect! Slaap lekker mee! Dan kan je er hierna weer tegenaan.”

5. Boek een Airbnb of hotel met een eigen parkeerplek

“Sommige hotels zitten bijvoorbeeld in hartje stad en daar kan je dan vaak niet parkeren. Voorkom dat je partner zich een breuk sjouwt aan koffers en bagage, om naar het hotel te komen. Maak het jezelf zo gemakkelijk mogelijk.”

6. Luister goed naar je lichaam

“Sommige zwangeren hebben veel last van harde buiken. Dit is meestal een signaal dat je even wat rustiger aan moet doen. Bij sommige vrouwen zijn die harde buiken een gegeven, ook als ze niks bijzonders uitvoeren. Blijf vooral luisteren naar wat je lijf aangeeft. Heb je het gevoel dat je moet liggen? Doe dit dan ook.”

7. Geniet van jullie laatste vakantie samen!

“Dit is een heel bijzondere periode. De vakanties hierna zullen heel anders zijn. Niet minder leuk of gezellig, maar gewoon anders. Omdat je de zorg en verantwoordelijkheid voor je kindje(s) hebt. Dus neem het ervan! Lees zo veel boeken als je wil, ga zo vaak uit eten als je wil of je budget toelaat en neem wat je meemaakt zo bewust mogelijk in je op. Als jullie al een kindje hebben, is deze vakantie de laatste keer dat jullie met zijn drietjes op vakantie zijn. Geniet hier ook enorm van! Jullie kindje is straks geen enig kind meer. Dat is een big deal.

Lees ook
#geenrozewolk: ‘Wat als borstvoeding geven niet lukt?’

“Ben je al zwanger op vakantie geweest? Heb je waardevolle aanvullingen op mijn tips, laat het dan vooral weten in de comments op Facebook!”

Over Tilda

Tilda is moeder van Livia (6) en Emmi (2). Samen met haar man Tim woont ze in Amersfoort. Tilda is ervaringsdeskundige en therapeut voor moeders zonder roze wolk. In haar praktijk Frou Frou Begeleiding doet ze naast een op een sessies ook Skype-consulten. Tevens heeft Tilda twee boeken geschreven: Toen kreeg ik weer lucht en This is Post Partum. Binnenkort verschijnt haar podcast voor moeders zonder roze wolk. Tilda is ook te vinden op Instagram. Meer lezen van Tilda? Lees iedere week haar blog op Flaironline.nl.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.