Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Column > #geenrozewolk: ‘Waarom me-time voor moeders een hot topic is’

#geenrozewolk: ‘Waarom me-time voor moeders een hot topic is’

#geenrozewolk: ‘Waarom me-time voor moeders een hot topic is’

Tilda Timmers is de trotse moeder van Livia en Emmi, en kampte een aantal jaar geleden met een postnatale depressie. Als ervaringsdeskundige helpt ze vrouwen zónder roze wolk en schrijft ze wekelijks voor Flaironline.nl een blog om deze moeders te helpen. Deze week schrijft ze waarom het onderwerp me-time een hot topic is onder moeders.

Me-time moeders

“Me-time is een hot topic onder moeders. Omdat het iets schaars is. Me-time is hetgeen wat we als mama allemaal willen, maar bijna niet te realiseren is. Je wil het heel graag, even dat momentje voor jezelf. Maar vaak lonkt de vaat op het aanrecht, je telefoon, de was die nog moet worden opgevouwen. De to-dolijst van moeders is vaak eindeloos. Hierdoor kom je als moeder dus weinig aan jezelf toe waardoor er weinig me-time overblijft.”

Snel ontvlambaar

“Toch is het creëren van de me-time momentjes heel belangrijk. Waarom? Omdat je batterij anders van groen, naar oranje en vervolgens naar diep donkerrood gaat. Als je batterij eenmaal zo enorm in de min staat, is het heel moeilijk om hem weer in het groen te krijgen. Hierdoor is de balans vaak weg bij moeders en slaat de uitputting toe. Met als gevolg dat je wellicht uitvalt tegen je partner of je kindje afsnauwt, terwijl dat helemaal niet de bedoeling was.”

Maak jezelf prioriteit

“Veel moeders in mijn praktijk vertellen me dat ze snakken naar me-time , maar het gewoon niet voor elkaar krijgen. Ik begrijp dat helemaal, want je hebt maar zoveel uren tijd zitten in een dag. Soms zou je jezelf als moeder wel in tienen willen delen om alles gedaan te krijgen. Daarom is prioriteiten stellen heel belangrijk. Niet alles is even belangrijk namelijk, al lijkt het in jouw hoofd wellicht wel zo. Jij en je gezin komen op een, dan je inner circle, daarna pas de rest. Dus werk, het huishouden, de boodschappen, etc. komen daarna pas. Vaak bungelt jouw me-time als moeder ergens onderaan dit lijstje.”

‘Leg je telefoon weg, gooi een dekentje over je heen en drink je koffie warm op. Dat is ook wel eens fijn voor de verandering’

“Zonde, want juist die tijd voor jezelf is zo belangrijk. Ik zag laatst een mooie me time quote voorbij komen: ‘Soms is relaxen het meest productieve wat je kan doen op een dag.’ Ik ben het hier helemaal mee eens. Je hebt gewoon die oplaadmomenten nodig als moeder, anders hou je het amper vol. Mijn ultieme me-time-tip is dan ook: creëer vaste momenten op de dag waarop je even met de benen omhoog kan. Bijvoorbeeld als je kleintje slaapt tussen de middag. Of als je kids ’s avonds op bed liggen. Maar ook in het weekend als jullie beiden niet hoeven te werken. Bespreek met je partner wanneer jij me-time in wil plannen en wanneer hij of zij dit wil. Zo kunnen jullie allebei oplaadmomenten creëren.”

Netflix & Chill

“Als je kindje dan zijn of haar middagslaapje doet, laat de boel dan even de boel. Die vaat staat er over een uur ook nog. Dus laat het lekker staan. Zet een kopje thee of maak even een lekker broodje en ga er voor zitten. Pak een goed boek of zet Netflix aan en chill. Me-time is goud voor moeders. Door deze oplaadmomenten kan je de volgende fase van de dag veel beter aan. Je zal merken dat je lontje minder kort wordt en je draagkracht groter. Een goede combinatie om het moederschap beter door te komen.”

Je bent niet egoïstisch

“Ik moest dit zelf ook leren als moeder. Ik wist niet eens wat me-time was. Het voelde als egoïsme als ik tijd voor mezelf vrijmaakte. Toen ik leerde dat me-time en goed voor jezelf zorgen, je een leukere en fijnere moeder maakt, was ik om. Tegenwoordig plan ik deze me-time-momenten zorgvuldig in mijn drukke agenda, anders komt het er niet van. Ook ik heb die tijd nodig als mama. Dus: leg je telefoon weg, gooi een dekentje over je heen en drink je koffie warm op. Dat is ook wel eens fijn voor de verandering.”

Wil je hulp?

“Herken je bovenstaande en merk je dat je opgebrand raakt? Mail dan naar info@froufroubegeleiding.nl. Samen gaan we werken aan meer balans in je leven als mama.”

Lees ook
#geenrozewolk: ‘Hoe moeder worden mijn leven positief veranderde’

Over Tilda

Tilda is moeder van Livia (6) en Emmi (2). Samen met haar man Tim woont ze in Amersfoort. Tilda is ervaringsdeskundige en therapeut voor moeders zonder roze wolk. In haar praktijk Frou Frou Begeleiding doet ze naast een op een sessies ook Skype-consulten. Tevens heeft Tilda twee boeken geschreven: Toen kreeg ik weer lucht en This is Post Partum. Onlangs is haar podcast voor moeders zonder roze wolk verschenen, die ze speciaal voor Flair heeft opgenomen. De eerste aflevering beluister je hier. Tilda is ook te vinden op Instagram. Meer lezen van Tilda? Lees iedere week haar blog op Flaironline.nl.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Tilda Timmers (@geenrozewolk)

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Tilda Timmers (@geenrozewolk)