Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Column > Floor Faber #48: ‘Je weet wat ze zeggen; hoe duurder de bruiloft, hoe duurder de scheiding’

Floor Faber #48: ‘Je weet wat ze zeggen; hoe duurder de bruiloft, hoe duurder de scheiding’

Floor Faber #48: ‘Je weet wat ze zeggen; hoe duurder de bruiloft, hoe duurder de scheiding’

Keving en ik liggen samen in bed. Kevin geeft me een duw. ‘Word eens wakker, volgens mij belt er iemand aan.’

Zaterdag: de dag van de bruiloft

‘Jij mag ook opendoen,’ mompel ik. 

‘Het is jouw huis.’

‘Ze gaan vast zo wel weg.’ Ik draai me weer om, maar dan bliebt mijn mobiel. Wanneer ik Gina’s nam ziet staan, besef ik wat er aan de hand is. Ze komt me halen voor een bruiloft. Shit! Ik spring uit bed en ren naar de voordeur waar mijn zus staat in een rode jurk. ‘Ik wilde net wegrijden.’  Ze geeft me koeltjes een hug en werpt dan een blik op mijn kimono. ‘Houd je dat aan?’

‘Geef me een kwartier!’ Ik ren de trap alweer op en bots bijna tegen Kevin die er aandoenlijk uitziet met zijn slaaphaar. ‘Geef jij haar koffie?’ Vervolgens trek ik mijn enige jurkje aan dat beantwoordt aan het kledingvoorschrift dat mijn nicht heeft bedacht voor de bruiloft: the godfather in red. Ik gooi wat make-up in mijn handtas zodat ik me in de auto kan opmaken en ren naar beneden waar mijn zus met Kevin staat te kletsen. Zodra ze me zien trekken ze synchroon hun wenkbrauwen op. Onmiddellijk sjor ik de jurk wat omlaag. ‘Hij is rood, ja!’

‘Benieuwd wat mama daarvan zegt,’ zegt Gina. Ik stel nog voor om een zwart jurkje met een rood bloemetje aan te trekken maar volgens haar komen we dan echt te laat, en dus stappen we in de auto. Terwijl ik make-up opdoe, moppert zij over de bruiloft. ‘Snap jij nou waarom ze willen trouwen? Ze zijn al meer dan tien jaar samen! En dan ook nog op een kasteel, wat zal dat wel niet kosten?  Je weet toch wat ze zeggen; hoe duurder de bruiloft, hoe duurder de scheiding.’ Daar moet ik zo om lachen dat mijn lippenstift op mijn tanden belandt. 

Bij het kasteel leiden witte bordjes met een roze lint eromheen ons naar het parkeerterrein. We rennen het kasteel en de zaal in. Te laat, want iedereen draait zijn hoofd om en zo onopvallend mogelijk sjor ik mijn jurk weer wat omlaag. Veel mannen hebben een hoed op, de meeste vrouwen dragen een rode jurk. We gaan zitten bij Johan en mijn moeder die me kwaad aankijkt.

Lees ook
Floor Faber #47: ‘Wat ben jij een zeikwijf, moet je ongesteld worden of zo?’

Dan klinkt er luide muziek en iedereen draait weer zijn hoofd om. In een witte jurk met sleep die door haar dochtertje van drie wordt opgetild, schrijdt mijn nicht aan de arm van haar vader naar voren. Blij knikt ze links en rechts gasten toe, tot ze naast haar aanstaande staat. De trouwbeambte heet ons allemaal welkom, en ik maak me op voor een saaie speech.

Tot mijn verbazing is het een ontroerend verhaal: hoe ze elkaar hebben ontmoet, het moment dat ze beseften dat ze samen verder wilden, de tegenslagen die ze hebben overwonnen – zijn bedrijf ging failliet, zwanger worden was een ingewikkeld verhaal – hoe gek ze op hun dochter zijn en dat ze hun liefde willen vieren met iedereen van wie ze houden.

Ze staan op om de gelofte af te leggen, en als ik ze hoor zeggen hoeveel ze van elkaar houden, stromen de tranen over mijn wangen. Natuurlijk heb ik geen tissue mee. Ik wil ze net aan mijn mouw afvegen, als Gina mij een papieren zakdoek aan geeft. Ze heeft net zulke natte ogen als ik. 

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Beeld: Getty Images