Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Column > Eva Breda: ‘Wat vaker negatief denken geeft juist veerkracht’

Eva Breda: ‘Wat vaker negatief denken geeft juist veerkracht’

Eva Breda: ‘Wat vaker negatief denken geeft juist veerkracht’

Over 15 jaar zijn we er geweest. Dat vertelde de jongen die me laatst aansprak toen ik aan de Amstel een boek las. Gratis tip: als je opmerkelijke gesprekken wilt voeren, ga eens in het openbaar in je uppie een boek lezen en wacht tot iemand je aanspreekt. Succes verzekerd.

Al weet ik niet of ik dit gesprek succesvol mag noemen. De jongen die me aansprak was namelijk beroepsdoemdenker. Hij werkt voor een organisatie die filosofeert over hoe kunstmatige intelligentie onze wereld zodanig overneemt binnen de komende anderhalve decennia, dat het met de mensheid wel gedaan is. 

‘Good vibes only’

Of ik zijn theorie geloofde of niet, zijn verhaal riep twee vragen bij me op. Allereerst: hóé kun je geld verdienen door een beetje te brainstormen over rampscenario’s? En daarnaast: moet je dan niet óók nadenken over een oplossing? “Nee”, vond de jongen in kwestie. Hij leefde juist vredig samen met deze catastrofale rotgedachte. “Ik denk dat we van het positieve moeten uitgaan”, zei ik hem. “Het komt vast goed.”

Je kunt je instafeed nog niet openslaan of je ziet leuzen als good vibes only. Positief denken houdt je op de been. Het is dankzij een scheutje wishful thinking en een flinke dosis ‘het is wat het is’ dat we coronajaren doorkwamen en een gebrek aan doemdenkerij houdt het leven luchtig en nieuws over oorlogen enigszins te verdragen. Positief denken geeft veerkracht en hoop, en dat heeft de mens nodig, toch? 

Lees ook
Eva Breda: ‘De buren zaten het liefst naakt in de tuin en er zou een kinderlokker rondlopen’

Toxic positivity

Maar, zoals met zo veel, kun je ook doorslaan in positief zijn. Toxic positivity, is waar veel millennials zich vandaag de dag schuldig aan blijken te maken. Gevoed door social media en prestatiedruk hebben velen de neiging om obsessief positief te willen zijn. Zelfs in zulke mate dat er geen ruimte meer is voor negativiteit. Het is ‘work hard, play hard’ roepen, terwijl je vanbinnen afbrokkelt van de stress. Het is ‘alles komt goed’ zeggen terwijl je je tranen inslikt. Het is ‘alles gebeurt om een reden’ oreren, terwijl je niet weet waarom jíj het hebt verdiend om zo veel verdriet op je bordje te krijgen.

Hoewel een beetje positiviteit inderdaad goed is voor de mens, kan het ook leiden tot meer prestatiedruk, burn-outs en depressies. Wat vaker negatief denken daarentegen geeft juist veerkracht. Ik mag wel iets meer worden zoals de doemdenker aan de Amstel. Dus stel je nou voor dat de wereld over 15 jaar echt vergaat? Dat alles wat we nu doen geen snars meer uitmaakt omdat we toch straks tot stof vergaan terwijl de computers het voor het zeggen hebben? Dat klinkt dan toch eigenlijk best geruststellend. Mijn doemdenksalaris mag je overmaken. 

Eva Breda (25) werkt voor Libelle, woont in Amsterdam en wijdt elke week een column aan iets waar ze haar hoofd over breekt.