Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Column > Eva Breda: ‘Vandaag een tomaatje, morgen een chocolaatje, over een paar jaar een omaatje’

Eva Breda: ‘Vandaag een tomaatje, morgen een chocolaatje, over een paar jaar een omaatje’

Eva Breda: ‘Vandaag een tomaatje, morgen een chocolaatje, over een paar jaar een omaatje’

Met een tube factor 50 in mijn prinsessenkoffer ging ik als 5-jarige voor het eerst met mijn ouders op zonvakantie. Na een paar dagen op het Mediterraanse strand vond mijn moeder het toch jammer dat haar grut nog zo spierwit afstak tegen de andere zandkasteelbouwende kinderen op het strand en werd de factor gestaag verlaagd. We gingen donkerbruin op huis aan. 

‘Pigment moet je opbouwen’ leerde ik al jong. Trouw lag ik ieder voorjaar ongesmeerd in het lentezonnetje om daarvoor te zorgen. Want wat ik wilde was simpel: af van die spierwitte huid, waar die wallen zo donker bij afstaken. Mijn haren hoogblond. Mijn sproeten aangezet. Net zoals de meiden in de films, in de blaadjes die ik las, net als de filmsterren en net als mama. 

Olijfolie op het strand

Dat ik met dat gedrag binnen enkele decennia zou uitgroeien tot leren tas, daar waren we ons niet van bewust. Mama en oma braadden vroeger ook gewoon in olijfolie op het strand. 

Mijn eerste vakanties met vriendinnen: boeiend! We moeten bruin. De vele keren dat mijn bikinirandjes verbrandden: ach. Het vervellen: lachen. De sproeten: leuk! Bij iedere ongesmeerde zonnebaadsessie een paar extra cadeau.

Mijn huid is inmiddels een sterrenstelsel van moedervlekjes. Connect the dots in real life. Schattige, kleine tijdbommetjes. Met pijn in mijn hart, en nog steeds een beetje in mijn huid, kijk ik terug naar vakantiefoto’s waarop mijn borstkas een rosbief is. Mijn billen rood. Op de blaren zit ik nu. 

Lees ook
Eva Breda: ‘Soms speel ik met de gedachte iets aan mijn dunne lippen of  ‘Griekse neus’ te laten doen’

Over een paar jaar een omaatje

Want nu pas realiseer ik me de gezondheidsrisico’s die ik permanent heb opgelopen. Al werd eerder wel geroepen dat insmeren goed was, pas sinds TikTok, Instagram en skin care routines is me echt duidelijk hoe belangrijk het is om mijn huid goed te behandelen.

Want vandaag een tomaatje, morgen een chocolaatje, over een paar jaar al een omaatje. Als ik mijn huid lang jong wil houden, moet ik nu die zongebruinde schoonheidsidealen aan de kant zetten. 

Schoonheidsideaal

Honderd jaar geleden wilde niemand nog bruin zijn. Een lichte huid liet zien dat je rijk genoeg was om niet op het land te hoeven werken maar binnen kon zitten. Pas toen Coco Chanel in 1923 verbrand terugkwam van een cruise in Cannes en daarmee liet zien dat een zonnig kleurtje ook classy kon zijn, wilde iedereen het.

Een gebruinde huid betekende dat je een vrijetijdsvrouw was die genoot van vakanties. Maar dat niet alleen. Chanel liet de wereld hiermee ook zien dat zij als stijlsymbool niets gaf om de geldende schoonheidsidealen en dat was natuurlijk zó cool dat anderen dat ook wilden en zichzelf een zongebruinde teint aanmaten. 

Vandaag laat ik ook zien dat ik niets geef om de geldende schoonheidsidealen. En wel door me dik in te smeren met factor 50.

Eva Breda (24) werkt voor Libelle, woont in Amsterdam en wijdt elke week een column aan iets waar ze haar hoofd over breekt.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.