Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Column > Eva Breda: ‘Ik heb sterke ideeën over hoe ik mijn tijd zou moeten inzetten, maar doe het helemaal verkeerd’

Eva Breda: ‘Ik heb sterke ideeën over hoe ik mijn tijd zou moeten inzetten, maar doe het helemaal verkeerd’

Eva Breda: ‘Ik heb sterke ideeën over hoe ik mijn tijd zou moeten inzetten, maar doe het helemaal verkeerd’

Ik blijkt tijd al jaren verkeerd te gebruiken. Toen ik jong was wist ik nog wat ik ermee moest doen. Of eigenlijk wist ik niet wat ik deed, ik deed het gewoon. Ik genoot van zomers zo lang dat ze halve jaren duurden. De kerstvakantie van twee weken duurde in mijn kinderwereld zeker een heel seizoen. Kerst zelf duurde absoluut een maand. En het weekend was altijd een hele week. Voor mijn gevoel dan.

Terug naar die zomers. Zomers die oneindig heet waren en eindeloos, alles kon. We zwommen tot mijn blonde haar groen was. We gingen op vakantie naar Frankrijk. We trokken baantjes in het zwembad om de hoek voor het ontbijt. We aten pannenkoeken in het park. We stalen lavendel uit tuintjes en maakten parfum. We visten, vaarden, voeren, moet ik zeggen. En jaren van zomer verstreken. Vol herinneringen. 

Geluksexpert

Toen wist ik wat ik met mijn tijd deed, ook al had ik geen idee. Nu heb ik hele sterke ideeën over hoe ik mijn tijd zou moeten inzetten, maar doe ik het helemaal verkeerd. Want hoewel ik mijn zomers probeer te beleven alsof ze net zo eindeloos zijn als vroeger, zijn ze voorbij voordat ik goed en wel aan zwemmen, pannenkoeken en varen ben toegekomen. Waar blijft de tijd?

Lees ook
Eva Breda: ‘Het is goed om extra lief te zijn voor jezelf als je in een dipje zit, maar ik verwaarloos mezelf’

Eens sprak ik een Scandinavische geluksexpert, Meik Wiking. Hij legde uit dat ons besef van tijd wordt bepaald door het aantal herinneringen dat we in een periode creëren. Herinneringen zijn als het ware als kralen aan een ketting. Hoe meer je er in de zomer maakt, hoe langer de ketting is als je naderhand terugkijkt.

Voor het eerst

Maar, zei hij ook, een ervaring blijft je het beste bij als je het voor de eerste keer doet. Je eerste zomervakanties, je eerste keren met vrienden naar het zwembad, de eerste keren in het buitenland maken veel meer indruk en blijven je beter bij. Niet gek dat die zomers van vroeger oneindiger lijken dan nu ik ouder ben. Wat ik meemaakte, maakte meer indruk. Ik verzamelde meer kralen. 

Nu ben ik ouder, ik ken de zomer, de stranddagen, de picknicks. Ze zijn heerlijk, maar niet meer memorabel en dus voelt de zomer als in een oogwenk verstreken als de herfst zich aandient. Dit najaar zal ik de tijd nemen om een lijst te maken van dingen die ik volgende zomer wil doen. Ik wil een eindeloze zomer maken waarin ik voor het eerst zeil, voor het eerst surf, voor het eerst de maan bekijk vanaf de Wadden, en voor het eerst weer de tijd neem om mijn tijd goed te gebruiken.

Eva Breda (25) werkt voor Libelle, woont in Amsterdam en wijdt elke week een column aan iets waar ze haar hoofd over breekt.