Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Column > Eva Breda: ‘Dít kan het duwtje in mijn rug zijn om me leuk te blijven kleden’

Eva Breda: ‘Dít kan het duwtje in mijn rug zijn om me leuk te blijven kleden’

Eva Breda: ‘Dít kan het duwtje in mijn rug zijn om me leuk te blijven kleden’

Iedereen had het en dus moest ik het ook eens proberen: BeReal. Uit Fear Of Missing Out downloadde ik de app die júist FOMO probeert tegen te gaan. Voor wie het nog niet kent: op BeReal krijg je dagelijks op een willekeurig tijdstip de melding om je echte leven vast te leggen.

Je krijgt 2 minuten de tijd om een foto te maken, je voor- en achtercamera tegelijk: een selfie en een uitzicht. Je kunt ook later posten, maar je kunt de posts van je vrienden pas zien als je een foto hebt geplaatst, dus er snel bij zijn is wel zo leuk.

En wel zo real. Want, is het idee van de app, het is eens klaar met het posten van vakantiefoto’s terwijl we gewoon in bed liggen. Klaar met die filters. Klaar met dat geïnfluence.

Sinds BeReal voel ik me niet meer zo real

Nu moet ik toegeven: er zit wel iets in. Toen ik tijdens de tropische temperaturen langs strandlegerig en speciaalbierproostend Nederland scrolde op Instagram, baalde ik behoorlijk op kantoor. Op BeReal zag ik gelukkig dat 90% van mijn vrienden net als ik naar een systeemplafond staarden in plaats van een #goals zeezicht. 

Maar daar is dan ook wel alles mee gezegd. Want sinds BeReal voel ik me niet meer zo real. De eerste melding om een foto te maken kwam anderhalve week geleden. Tijd om mijn ongewassen haar te fixen of mijn badjas te switchen voor een leuke outfit had ik niet. Maar, besloot ik al thuiswerkend achter mijn laptop, mijn vrienden moeten wel íets boeiends zien op de foto. Geen onderkin en beeldscherm. Real life is leuk, maar wat is leuker? Mijn kitten. Met tegenzin liet ze zich in het selfiekader framen en met grote ‘moet dit’-ogen staarde ze de camera in. Mijn grote ‘moet dit’-ogen zette ik even in standje smize. En klik. 

Lees ook
Eva Breda: ‘De kleine piemel als excuus voor seksisme is niets meer dan een slappe comeback’

Mijn slonzige thuishanglook is verdwenen

De volgende dag werk ik weer thuis, in dezelfde badjas en met hetzelfde ongewassen haar, continu denkend: ‘Alsjeblieft, niet nu. Alsjeblieft, niet nu.’ Ik wil het niet, maar voel het toch en geef er nog aan toe ook: de druk om toch even te douchen en iets leuks aan te trekken. Als ik twee uur later een fotomelding krijg, zet ik mijn frisse kop op de kiek alsof het niets is.

En zo gaat het sindsdien iedere dag. Mijn slonzige thuishanglook is in de afgelopen anderhalve week verdwenen. BeReal is daarmee amper een kijkje in mijn echte leven. Eerder het zetje om dat leven een iets frissere toet te geven. 

Precies wat ik nodig heb

Ja, ik moet accepteren dat mijn échte echte leven te kleurloos is voor sprankelende BeReals. Ja, dat is het hele idee van de app. Maar, realiseerde ik me vandaag, toen ik een van mijn lievelingsjurken uit de kast haalde en me toch best heel wat voelde in het ding, misschien is BeReal wel juist wat ik nodig heb.

Tijdens het eeuwige thuiszitten in coronatijd deed ik zelden nog moeite voor een gezellige outfit of een leuke dag. En de nasleep van dat gedrag is nog altijd voelbaar. Met een mogelijke najaarslockdown voor de deur, kan BeReal net dat duwtje in mijn rug zijn om me leuk te blijven kleden en dingen buiten de deur te plannen. 

O wee als die melding dan nét komt als ik op de wc zit. 

Eva Breda (25) werkt voor Libelle, woont in Amsterdam en wijdt elke week een column aan iets waar ze haar hoofd over breekt. Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.