Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Column > Eva Breda: ‘Ben ik antisociaal of gewoon een saaie doos?’

Eva Breda: ‘Ben ik antisociaal of gewoon een saaie doos?’

Eva Breda: ‘Ben ik antisociaal of gewoon een saaie doos?’

Als je op zaterdagavond iemand gillend de dansvloer ziet bestormen en grote verhalen hoort houden, grote kans dat ik het ben. Als je iemand op zondagochtend met een schorre stem en een verlopen kop door de supermarkt ziet zeulen ook. Extravert, bestempelen de mensen die ik ontmoet daar op feesten en partijen me.

Zo’n gezelligheidsdier dat vol overgave sociale bijeenkomsten rondscharrelt en zich daaraan oplaadt. Zelf voel ik me op zo’n avond als een vergeten oplaadsnoer in het stopcontact. Het slurpt energie, maar niets laadt op. 

Opladen en bijkomen

Echt genieten van een avondje uit doe ik pas als aan een reeks voorwaarden is voldaan. De dag voorafgaand aan Het Sociale Evenement moet ik genoeg vrije tijd hebben gehad om op te laden en de dagen erna heb ik liever geen sociale activiteiten in mijn agenda staan.

Als vrouw van 25 komt het zelden voor dat mijn agenda zodanig leeg is dat ik opgeladen en wel naar een feestje ga en erna dagen kan bijkomen. Maar ook ik ben niet immuun voor sociale druk. Dus sleep ik mezelf toch bijna ieder weekend naar een borrel om contacten te onderhouden. Terwijl ik van binnen met enige fomo aan mijn bed denk. 

Een extraverte introvert

Om me heen zie ik andere extraverten. De mensen die naar feestjes gaan en daarna nog vol plezier een after pakken. De mensen die alleen op reis gaan en iedere avond met een andere groep wildvreemden in een hostel tot de late uurtjes doorgaan. De mensen die – ja, ze bestaan – daadwerkelijk naar netwerkborrels gaan. In hun eentje. De mensen die volop meedraaien in de maatschappij omdat ze het kunnen opbrengen om zich onder de mensen te begeven. Wat zeg ik? Omdat ze zich ópladen door zich onder andere mensen te begeven. 

Lees ook
Eva Breda: ‘Waarom worden meisjes met een knappe kop zo onderschat?’

Waarom kost mij dat nou juist energie? Ben ik antisociaal of gewoon een saaie doos? Een rondje internet geeft een mildere conclusie: ik blijk een extraverte introvert. Een introvert die door de verwachtingen in de maatschappij uit haar hol is getrokken om een beetje leuk mee te doen en vermomd als extravert door het leven gaat. 

 Corona-excuusjes

In het nieuwe normaal, wat inmiddels alweer het oude normaal is, kon ik me nog beroepen op corona-excuusjes om onder sociale activiteiten uit te komen als mijn batterij leeg was. Inmiddels zitten we in het nieuwe, nieuwe normaal, het pre- en post-coronatijdperk, waarin weer gewoon van je wordt verwacht dat je daadwerkelijk je aankleedt, opdaagt, deelneemt. 

Dat je tegenwoordig niet eens meer een beetje introvert kan zijn, moet veranderen. Ik roep op tot een Denktank van Introverten, waarin we samen bespreken hoe we onze extraverte alterego’s de deur wijzen en we weer lekker in onze schulp kunnen kruipen, terwijl we tóch kunnen meedraaien in de maatschappij. Maar zullen we die bijeenkomst alsjeblieft via Zoom doen?

Eva Breda (24) werkt voor Libelle, woont in Amsterdam en wijdt elke week een column aan iets waar ze haar hoofd over breekt.