Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Column > Dagboek Merel: ‘Het is dat ik zwanger ben, anders had ik een flinke bel wijn voor mezelf ingeschonken’

Dagboek Merel: ‘Het is dat ik zwanger ben, anders had ik een flinke bel wijn voor mezelf ingeschonken’

Dagboek Merel: ‘Het is dat ik zwanger ben, anders had ik een flinke bel wijn voor mezelf ingeschonken’
Merel Gerards is gescheiden van Bas, de vader van haar kinderen Teun en Puck. Ze heeft een relatie met Richard, van wie ze zwanger is, en werkt als leerkracht op een lagere school, waar ze de onverwacht overleden directeur vervangt. Alsof dat allemaal nog niet hectisch genoeg is, is haar dementerende moeder in de ban van de helderziende Shanta, die overduidelijk een bedrieger is. Met hulp van journalist Jason wil Merel haar ontmaskeren.

Wat voorafging

Merel en Richard gaan verbouwen. Merels nieuwe collega Angela lijkt een grote flirt.

Raar mens

“Nou ja, wat een raar mens,” zegt Nicoline. We zitten aan mijn tuintafel onder de parasol.“Misschien is dit gewoon zoals ze is,” antwoord ik.

“Tegen mij doet ze eigenlijk ook zo.”

“Nog een week en dan is het vakantie, dan hoef je haar een tijdje niet te zien.”

Ik haal mijn schouders op. “Zo erg is ze voor de rest niet. Ze is goed met de kinderen en altijd aardig tegen ons.”

“Maar toen je haar net had aangenomen, zei je dat je geen lekker gevoel bij haar had.”

“Dat zullen de hormonen wel zijn geweest,” lach ik. “Het is meer dat ik het gevoel heb dat er een heel verhaal achter haar zit waar niemand weet van heeft.”

“Wat een mazzel trouwens, dat jullie mannen hebben gevonden die in de zomervakantie willen doorwerken aan het huis.” Mijn beste vriendin draait zich om in de richting van de mannen die naast stapels hout staan te roken.

“Ja, dat is een van de vele voordelen van een relatie met Richard, die kent altijd mensen die mensen kennen die net dat extra stapje zetten.”

Op dat moment stapt Sterre de tuin in. Door haar beige zomerjurkje lijken haar benen nog bruiner. Een van de werklui, een jongen die ik halverwege de twintig schat, neemt haar van top tot teen op.

“Respect,” zegt ze. “Zo hard aan het werk hartje zomer.”

“Ach, als het harde werk af en toe wordt afgewisseld met een beetje gezelligheid en een praatje met een mooie dame,” zegt de jongen.

“Ik was sarcastisch, jullie staan alleen maar te roken.”

“En hoe weet je dat? Houd je ons in de gaten of zo?”

“Pff, ik heb wel wat beters te doen.”

Ik zie hoe Sterre en de veel oudere jongen elkaars blik even vasthouden. Ik ben blij dat Richard er niet is, die was er waarschijnlijk tussen gesprongen.

Lees ook
Dagboek Merel: ‘We zijn gewoon het ideale stel, Merel’

Zenuwachtig

Net op het moment dat ik wil zeggen dat het weer tijd is om verder te werken, loopt Sterre naar me toe.

“Ik ga eten bij mama. Kun je tegen papa zeggen dat hij me daar straks ophaalt? Dan neem ik nog wat spullen mee hiernaartoe.”

Ik knik. Terwijl ze me een vluchtige kus geeft, kijkt ze over haar schouder nog een laatste keer naar de jongen, die met zijn ogen op haar gericht zijn sigaret uitdrukt in de asbak die ik heb neergezet.

Ik ben zenuwachtig als we ’s avonds voor de tv zitten om de documentaire over de oplichtingspraktijken van Shanta te bekijken. Het is dat ik zwanger ben, anders had ik een flinke bel wijn voor mezelf ingeschonken.

“Het is góéd dat dit wordt uitgezonden,” zegt Richard, die zoals zo vaak mijn gedachten lijkt te lezen. “Als we bewijs hebben dat er meer mensen gedupeerd zijn, hebben we een veel grotere kans om een civiele zaak te winnen.”

“Ik weet niet of ik dat wil, hoor. Voor mama, bedoel ik. Ze is net naar die dagbesteding en ze vindt het hartstikke fijn. Eindelijk is ze weer een beetje vrolijk. Misschien moeten we het gewoon laten en hopen dat na dit programma nooit meer iemand in Shanta’s idiote praatjes trapt.”

“Snap ik, lieverd. Maar misschien zouden we een rechtszaak grotendeels buiten je moeder om kunnen doen. Ik vind dat die vrouw zich moet verantwoorden voor wat ze heeft gedaan.”

Ik slik. “Ja, dat is wel zo. Nou ja, laten we even afwachten wat er in de documentaire naar voren komt.”

Ik denk terug aan het moment in dat Belgische theater, aan hoe Shanta hintte dat het weleens slecht met mij en mijn ongeboren baby kon aflopen als we haar dwarszaten. Een koude rilling loopt over mijn rug.

Merel Gerards is leerkracht in groep 7/8 en is gescheiden van Bas. Ze heeft twee kinderen, Teun (10) en Puck (6). In Flair schrijft ze elke week over haar leven.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Beeld: Getty Images